سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
همراه همیشگی صبحانه
پنیر به دلیل آنکه از شیر بیشتری در تهیه آن استفاده میشود از مهمترین فرآوردههای لبنی به شمار میرود. به طور متوسط برای تهیه یک کیلوگرم پنیر، بسته به نوع آن از ۱۰ تا ۲۵ لیتر شیر تازه استفاده میشود. از اصلیترین پنیرهای معمول ایرانی میتوان به لیقوان، تبریز، سفید و همچنین پنیر محلی اشاره کرد. البته به دلیل آنکه در پنیرهای سنتی از شیر کامل و غیر پاستوریزه استفاده میشود این نکته ممکن است آنها را به ناقل بیماری تبمالت تبدیل کند اما مزیت اصلی آنها در مقایسه با پنیرهای صنعتی طعم طبیعی و فقدان افزودنیهای شیمیایی در آنهاست.
خواص تغذیهای پنیر
پنیر دارای بیشترین و با کیفیتترین پروتئینها میباشد که اصلیترین آن کازئین نام دارد. این پروتئین به دلیل آنکه در فرآیند رسیدن پنیر تجزیه میشود بسیار سهلالهضم است. البته ناگفته نماند که در برخی از پنیرها، آمینهای حساسیتزایی وجود دارد که میتوانند سبب بروز واکنشهای آلرژیک، خارش، سردرد و افزایش فشار خون در افراد با سابقه آلرژی شوند. از کربوهیدراتهای اصلی پنیر نیز میتوان به لاکتوز اشاره کرد. اغلب پنیرهای تازه سرشار از لاکتوز میباشند ولی به مرور زمان و با گذشت حدود یک ماه لاکتوز تجزیه شده و پنیر حاصله فاقد لاکتوز میگردد. لذا افراد مبتلا به بیماری عدم تحمل لاکتوز که قابلیت هضم لاکتوز را ندارند باید از مصرف پنیرهای محلی تازه اجتناب کنند. پنیرها از نظر چربی نیز کمچرب یا پرچرب دارند که به توصیه کارشناسان تغذیه به دلیل آنکه منبع تهیه آنها حیوانی و سرشار از چربیهای اشباع و کلسترول میباشند باید نوع کمچرب آنها را در رژیم غذایی گنجاند. البته چربی پنیر در بالا رفتن میزان کلسترول خون تنها ۳ تا ۴ درصد نقش دارد. پنیر از نظر ویتامینهایD,A وE نیز غنی میباشد. البته به دلیل آنکه اغلب،میزان چربی موجود در شیر در دلمه پنیر باقی میماند پنیر بیشتر حاوی ویتامینهای محلول در چربی است و از آنجایی که ویتامینهای محلول در آب نظیر: ویتامینهای گروهB و فولات در آب پنیر وجود دارند مقدار آن به میزان آب پنیری که در داخل پنیر باقی میماند، بستگی دارد. در این میان پنیر از نظر مواد معدنی نظیر: کلسیم نیز غنی میباشد. در مقایسه پنیرهایی که با آنزیم لخته میشوند دارای مقدار زیاد کلسیم و فسفر میباشند ولی آنهایی که با اسید لخته میشوند نظیر پنیرهای محلی تنها حاوی مقدار اندکی کلسیم میباشند. به طور کلی پنیرهای نرم نسبت به پنیرهای سفت از درصد پایینتری مواد مغذی برخوردار میباشند. در مورد آب پنیر نیز کارشناسان معتقدند این محصول جانبی سرشار از ترکیبات مغذی و بیش از ۵۰ درصد ترکیبات شیر را داراست. این ترکیبات اگرچه انرژیزا نیستند ولی سرشار از پتاسیم، کلسیم، ویتامینهای گروهB و لاکتوز بوده بنابراین میتوان آن را جایگزین شیر کرده و یا در تهیه دوغ و حتی غذاهای آبکی به کار برد.
توجه: نظر به اینکه پنیر سرشار از کلسیم میباشد و کلسیم برای جذب نیاز به فسفر دارد لذا با مصرف پنیر به ناچار کلسیم موجود در آن، فسفر مورد نیاز خود را از مغز گرفته که این عامل به تصور عامه باعث ضعیف شدن حافظه میگردد. لذا، اگر پنیر را با گردو و یا پسته که سرشار از فسفر هستند میل نمایید، بهترین تاثیر را از این دو محصول خواهید برد.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست