دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

جوز هندی ضدنفخ است


جوز هندی ضدنفخ است

جوز هندی، گیاهی است با نام علمی میریستیکا فراگرانس که بومی جزایر باندا در اندونزی است. درخت این گیاه در کشور مالزی نیز به وفور یافت می‌شود. از دیگر مناطقی که جوز هندی در آن وجود …

جوز هندی، گیاهی است با نام علمی میریستیکا فراگرانس که بومی جزایر باندا در اندونزی است. درخت این گیاه در کشور مالزی نیز به وفور یافت می‌شود. از دیگر مناطقی که جوز هندی در آن وجود دارد، جزایر کاراییب و گرانادا است.

این درخت در ایران وجود ندارد بنابراین از کشورهای آسیایی به ایران وارد می‌شود. جالب است بدانید که قسمت مورد استفاده جوز هندی دانه‌های موجود در میوه گیاه است که مقدار قابل‌توجهی اسانس (رایحه) دارد.

در گذشته، خردشده دانه‌های جوز را به عنوان طعم‌دهنده به بسیاری از غذاها می‌افزودند. همچنین برای برطرف کردن مزه نامطبوع داروها، آن را به تنتورها اضافه می‌کردند. خواصی از جمله هضم‌کننده غذا، ضدنفخ، ضددرد، محرک، ضدمیکروب، مقوی معده و ضداسپاسم (دل‌درد) برای آن قائل بوده و هستند. امروزه از این دانه استفاده بسیار زیادی می‌شود و آن را در بسیاری از کشورها در انواع نوشیدنی‌ها، کیک‌ها و شیرینی‌جات و حتی انواع سوپ‌ها می‌ریزند. حتی اسانس آن در صنایع عطرسازی و آرایشی‌بهداشتی کاربرد دارد. دانه‌های جوز دارای روغنی هستند که با روش فشردن از آن جدا می‌شود و به نام کره جوز هندی شهرت دارد. این کره به صورت نیمه‌جامد و به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز و با طعم و بوی جوز است.

نکته آخر اینکه نباید در مصرف این گیاه زیاده‌روی کرد چون اسانس دانه دارای مواد محرکی است که مصرف مداوم و زیاد آن باعث اختلالات قلبی، تندشدن حرکات قلب، سرخی صورت، سردرد و نوعی مسمومیت می‌شود. این موضوع در سال‌های اخیر مورد تحقیق و تایید قرار گرفته و یکی از ترکیباتی که باعث این مسمومیت می‌شود به نام میریستی‌سین شناسایی شده است. بنابراین اگر از خواص این گیاه مطلع شدید، در مصرف آن زیاده‌روی نکنید و همیشه حد اعتدال را نگه دارید.

دکتر صالحی سورمقی

متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران