دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

کودکان به محبت نیاز دارند


کودکان به محبت نیاز دارند

بدون اینکه سخت گیری کنید در خانه خود محدودیت هایی قائل شوید این محدودیت ها باید در جهت منافع کودکان باشد و از همان ابتدا به آنها کاملا تفهیم شود

خانم «الف» می گوید:«مدتی پیش در رابطه با پسرم دچار مشکل شدم و هر کاری می کردم نمی توانستم او را به مدرسه علاقه مند کنم. او می خواست نزد من در خانه بماند و هیچ کاری هم انجام ندهد. بردن او به مدرسه به کاری بسیار طاقت فرسا تبدیل شده بود. من از روش پاداش، مجازات و هر روشی که فکرش را بکنید استفاده کردم ولی بدون نتیجه بود. پس از دو ماه مذاکره بی نتیجه با پسرم، روزی از معلم او کمک خواستم. او به من توصیه ای کرد که بارها شنیده بودم.

من باید با پسرم ارتباط مثبتی برقرار می کردم. پس از کمی فکر کردن به این نتیجه رسیدم که من کارم را در اولویت قرار داده بودم. من درگیر مسائل کاری بودم و کودکانم راه پیشرفت مرا سد می کردند: دخترم هم قربانی این ارتباط نامناسب بود. از طرف دیگر کودکانم هم درگیر مسائل خودشان بودند: رفتن به خانه دوستان، حضور در کلاس های آموزشی، ورزشی و تفریحی و... در ضمن همسرم کار دوم خود را شب ها در خانه انجام می داد. به این ترتیب بود که تمام اعضای خانواده به غریبه تبدیل شده بودند!»

● چه باید کرد؟

۱) بدون اینکه سخت گیری کنید در خانه خود محدودیت هایی قائل شوید. این محدودیت ها باید در جهت منافع کودکان باشد و از همان ابتدا به آنها کاملا تفهیم شود.

۲) تا حد امکان از عصبانیت در خانه بپرهیزید. حتی در زمان مشکلات، خانه باید کانون آرامش، صمیمت و حمایت باشد.

۳) اهمیت اخلاص را دست کم نگیرید. کودکان از اخلاص شما الگو می گیرند و ضمن تقلید کردن به ارزش این مسئله پی می برند.

۴) زندگی خود را با معاشرت پربار کنید. دوستانتان را به خانه دعوت کرده و بچه ها را با آنها آشنا کنید. معاشرت با دیگران روحیه شما را تقویت می کند.

۵) بستر مناسبی برای مذاکرات شفاف ایجاد کنید. اعضای خانواده باید بتوانند به راحتی در مورد مسائل پیش آمده حرف بزنند.

۶) هر زمان که فرصتی پیش آمد به تمجید کودکانتان بپردازید. قدرکارهای خوب آنها را بدانید.

۷) برای اعضای خانواده وقت بگذارید و زمانی را به غذا خوردن و بازی کردن با هم اختصاص دهید.

۸) به مقوله رعایت حقوق دیگران اهمیت دهید. بچه هایی که در چنین محیطی رشد می کنند برای آسایش دیگران ارزش قائل می شوند.

۹) به کودکان خود احترام بگذارید تا احترام گذاشتن به دیگران را یاد بگیرند.

● اشتباهاتی که نباید مرتکب شوید؛

۱) بی احترامی به همسر و فرزندانتان

۲) مسخره کردن دیگران

۳) استفاده از تهدید و مجازات برای کنترل همسر و فرزندانتان

۴) استفاده از حربه خشم برای کنترل اوضاع

۵) گله و شکایت مداوم

۶) مجبور کردن کودکان به جانبداری از یکی از والدین در هنگام مشاجرات

۷) تاکید بر ارجحیت کسب درآمد به جای حضور در محافل خانوادگی

۸) خودداری از انجام مذاکرات شفاف

۹) نادیده گرفتن کارهای مثبت کودکان

۱۰) انتقام گیری

● احتیاجات کودکان

۱) کودکان به احترام نیاز دارند. به حرف های کودکتان در مورد مسائل مختلف به دقت گوش دهید.

۲) کودکان به عشق و محبت نیاز دارند. هر کودکی ویژگی های مثبت خاص خود را دارد و شما باید بر روی آنها تمرکز کنید.

۳) کودکان به تایید دیگران نیاز دارند. این کار به کودکان اعتماد به نفس می دهد و باعث شناخت آنها از خودشان می شود. شما باید میان فرزندان و کار بد او تمایز قائل شوید.

۴) کودکان طبیعتا خودمحور هستند. آنها احتیاجات خود را مهم تر از هر چیز می دانند و هنوز به آن پختگی نرسیده اند که احساس دیگران را درک کنند.

۵) کودکان به بازی و خیال پردازی نیاز دارند. برخی از والدین، بازی را وقت تلف کردن می دانند ولی این کار نقش سازنده ای در شکل گیری شخصیت کودکان دارد و آنها از این طریق همکاری و رعایت قوانین را یاد می گیرند.

۶) کودکان باید احساس کنند که موجودی خاص هستند. در این صورت آنها احساس امنیت بیشتری می کنند.

۷) رقابت میان برادران و خواهران مسأله ای عادی است. شما باید برای هر کدام از فرزندانتان وقت کافی بگذارید و براهمیت نقش او در خانه تاکید کنید.

۸) کودکان ترس ها، نگرانی ها و دلشوره های خاص خود را دارند. اولین ترس آنها ترس از تنهایی است که ممکن است به تدریج به ترس از تاریکی، حیوانات، هیولا و... تبدیل شود. یادتان باشد به حرف های کودکتان گوش دهید و ترس ها و نگرانی هایش را جدی بگیرید.

۹) کودکان عادت دارند خودشان را مورد ملامت قرار دهند. از آنجا که آنها خود را مرکز جهان می دانند همه تقصیرات را به گردن خودشان می اندازند. یادتان باشد حتی اگر کودکتان کار بدی انجام داد به او قوت قلب بدهید.

خانم «الف» می افزاید: «من در رفتارم با کودکان خود تجدیدنظر کردم. اکنون پسرم از رفتن به مدرسه لذت می برد و علت آن ایجاد ارتباط مناسب با او بود. از اینکه توانسته ام با او رابطه خوبی برقرار کنم بسیار خوشحالم.» شما هم می توانید با فرزندانتان رابطه خوبی برقرار کنید.

آذر شایان