دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تشكیلات علیه تشكیلات


تشكیلات علیه تشكیلات

پنج سال پیش به هنگام ارائه لایحه بودجه سالیانه به مجلس ششم از طرف دولت خاتمی, نمایندگان پیشنهادی را به تبصره های لایحه بودجه اضافه كردند كه بر اساس آن مبلغی اعتبار از محل بودجه كل كشور تحت عنوان یارانه برای احزاب در نظر گرفته شد برای هزینه كردن این اعتبار, وزارت كشور اقدام به تأسیس خانه احزاب كرد تا ضمن گردآوردن احزاب پروانه دار در زیر یك سقف, زمینه ای فراهم كند تا یارانه احزاب از طریق نمایندگان آنها تقسیم شود در ابتدا نزدیك ۱۲۰ حزب به عضویت خانه احزاب درآمدند و اكنون این تعداد به نزدیك ۲۰۰ حزب رسیده است در آستانه پنجمین سال فعالیت خانه احزاب, اختلافاتی در آن بروز كرده كه مطلب زیر نگاهی به ریشه های این اختلافات است

جمعی از سران احزاب و گروه های عضو خانه احزاب ایران كه در شورای مركزی دوم حضور داشتند، این روزها ملاقات هایی با مقام های مسئول در وزارت كشور از جمله پورمحمدی وزیر كشور، جنتی معاون سیاسی وی و اعضای كمیسیون ماده ۱۰ احزاب انجام داده اند تا توجه آنها را نسبت به انتخابات شورای مركزی سوم جلب كنند. این عده از سران احزاب سیاسی با اعتقاد به مخدوش بودن انتخابات شورای مركزی سوم كه در اردیبهشت ماه گذشته پیش از انتخابات ریاست جمهوری در سالن اجتماعات وزارت كشور انجام شد، تلاش می كنند تا زمینه های تجدید انتخابات خانه احزاب را با قانع كردن مقامات مسئول وزارت كشور فراهم كنند. حسن غفوری فرد رئیس، اسدالله بادامچیان نائب رئیس و ابوالقاسم رئوفیان سخنگوی خانه احزاب در دوره دوم از فعالان رایزنی با مقامات سیاسی مسئول برای تجدید انتخابات هستند. ابتدا اسدالله بادامچیان و رئوفیان به كمیسیون ماده ۱۰ احزاب رفتند و موضوع مخدوش بودن انتخابات دوره سوم خانه احزاب را مطرح كردند. این كمیسیون كه دو نماینده مجلس، دو نماینده قوه قضائیه و یك نماینده از وزارت كشور عضو آن هستند اقدام به بازگشایی صندوق های رأی انتخابات خانه احزاب كرد، پس از آن دو نفر نمایندگان دستگاه قضایی در این كمیسیون طی نامه ای كه مشتركاً امضاء كردند اعلام نمودند كه طبق بررسی های آنها انتخابات مخدوش بوده است. البته كمیسیون ماده ۱۰ احزاب تا كنون حكم رسمی و قانونی در مورد مخدوش بودن انتخابات صادر نكرده و اظهار نظر اعضای كمیسیون فردی بوده است.

پس از كمیسیون ماده ،۱۰ حسن غفوری فرد از ملاقات با پورمحمدی وزیر جدید كشور خبر داد و گفت: «علاوه بر كمیسیون ماده ۱۰ احزاب، شخص وزیر كشور نیز غیرقانونی بودن انتخابات را تأیید كرده است.»وزیر كشور در جریان نخستین مصاحبه مطبوعاتی در پاسخ به سئوال یكی از خبرنگاران در مورد نظرش راجع به انتخابات دوره سوم خانه احزاب گفت: «اعضای خانه احزاب باید مشكل خود را حل كنند. اگر این مشكل حل نشد نظارت بر اختلاف خانه احزاب برعهده كمیسیون ماده ۱۰ خواهد بود. وزارت كشور در دولت خاتمی نظر خود را در مورد انتخابات سوم خانه احزاب اعلام كرده بود. دوستان خانه احزاب اگر نظر كمیسیون ماده ۱۰ را نپذیرفتند باید یك مرجع قانونی این اختلاف را حل كند.»پس از وزیر كشور، معترضان به سراغ علی جنتی معاون سیاسی وزیر كشور رفتند تا از او بخواهند در این اختلاف وارد شده و زمینه برگزاری مجدد انتخابات خانه احزاب را فراهم كند. ابوالقاسم رئوفیان دبیر كل مجمع اسلامی فرهنگیان و سخنگوی شورای مركزی دوم خانه احزاب در مورد این دیدار و نظر معاون سیاسی وزیر كشور گفت: در این جلسه ابتدا گزارشی از چگونگی شكل گیری خانه احزاب، برگزاری انتخابات دور اول و دوم و همچنین مشكلاتی كه در روند برگزاری انتخابات دور سوم پیش آمد، ارائه شد. وی با بیان این كه معاون سیاسی وزیر كشور اعلام كرده است كه از بدو ورود به وزارت كشور به لحاظ اهمیت خانه احزاب، از دوستان سیاسی در این ارتباط پرس و جو و از افراد شاغل در اداره سیاسی وزارت كشور درخواست كرده كه در این ارتباط گزارشی را ارائه كنند، گفت: پس از ارائه این گزارش در این جلسه مشخص شد كه این افراد گزارش را یكطرفه تهیه كرده اند. مثلاً در این گزارش آمده بود كه شورای مركزی دور دوم خانه احزاب از تمامی احزاب برای شركت در مجمع عمومی دعوت نكرده و احزاب دعوت نشده، خود وقتی كه آگاه شده اند در این نشست شركت كرده اند و در ابتدا از ورود آنها به صحن علنی مجمع جلوگیری می شده و بعد از رایزنی اجازه داده شده كه این ۱۱ تشكل حضور پیدا كنند. در صورتی كه این امر خلاف واقع است و ما توضیح دادیم كه در جلسه مجمع عمومی از ۱۲۹ حزب عضو دعوت كرده بودیم كه در این جلسه شركت كنند و این ۱۱ گروهی كه در هنگام برگزاری مجمع به جلسه برگزاری مجمع وارد شده بودند عضو خانه احزاب نبوده اند و عده ای از همان ابتدا بنای اختلاف داشتند. وی ادامه داد: همچنین در این گزارش آمده بود كه كمیسیون ماده ۱۰ احزاب صلاحیت ندارد كه به شكایات در این ارتباط رسیدگی كند و هیأت رئیسه مجمع باید انتخابات را تأیید كند. ما در این جلسه به آقای جنتی توضیح دادیم كه انتخاب رئیس هیأت رئیسه و یك نفر از اعضای هیأت رئیسه مجمع سوم قانونی نبوده و آنها محق نیستند كه در ارتباط با سلامت انتخابات اظهار نظر كنند.

پس از اظهارات غفوری فرد و رئوفیان راجع به نظر وزیر كشور و معاون سیاسی وی در خصوص انتخابات خانه احزاب ایران، جهان بخش خانجانی سخنگوی وزارت كشور نیز گفت: خواسته وزیر در این ارتباط این است كه اعضای خانه احزاب بنشینند و با تفاهم مشكل خود را حل كنند و این مسئله درونی در خانه احزاب است.

وی همچنین در مورد دیدار معاون سیاسی وزیر كشور با تعدادی از اعضای شورای مركزی دور دوم خانه احزاب گفت: آقای جنتی نیز در این دیدار تأكید كرد كه این مسئله را باید خود اعضا حل كنند و وزارت كشور نیز در این ارتباط كمك خواهد كرد.وی همچنین گفت: آقای جنتی خواسته اند كه ملاقاتی با موسوی تبریزی رئیس دوره سوم خانه احزاب داشته باشند تا راهكارهای قانونی در این زمینه بررسی شود. وی گفت: صحبت هایی كه در این ارتباط به نقل از وزیر كشور و جنتی صورت می گیرد صحت ندارد و وزیر كشور در مصاحبه مطبوعاتی خود در این ارتباط اظهار نظر كرده اند و اگر مسئله جدیدی بوجود آمده باشد وزارت كشور از طریق سخنگوی خود یا اطلاعیه روابط عمومی اعلام می كند. حمید قزوینی سخنگوی خانه احزاب نیز در همین ارتباط گفت: مصطفی پورمحمدی وزیر كشور در گفت وگو با یكی از اعضای شورای مركزی خانه احزاب، هر گونه اظهارات منتسب به او در خصوص انتخابات خانه احزاب را تكذیب كرد. حمید قزوینی افزود: وزیر كشور گفته اند در مسئله انتخابات خانه احزاب دخالتی نمی كند و آمادگی كامل دارد كه با اعضای شورای مركزی دور سوم خانه احزاب هم ملاقات و تبادل نظر داشته باشد. اسدالله بادامچیان دبیر سیاسی هیأت های مؤتلفه اسلامی كه نائب رئیس شورای مركزی دوم بود در اظهار نظری به صراحت انتخابات دوره سوم را مخدوش خواند و ریاست حسین موسوی تبریزی بر خانه احزاب را غیرقانونی دانست و اعلام كرد: «برخی احزاب به دلیل اشغال غیرقانونی پست ریاست خانه احزاب از سیدحسین موسوی تبریزی به دادگاه ویژه روحانیت شكایت كرده اند.»و اما شورای مركزی سوم خانه احزاب ایران كه معتقد به سلامت انتخابات برگزار شده و قانونی بدون ریاست جدید آن است در برابر معترضان دلایلی را مطرح می كنند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.