جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

امیدواری در راه رسیدن به جام جهانی ۲۰۱۰


امیدواری در راه رسیدن به جام جهانی ۲۰۱۰

به بهانه دیدار تدارکاتی فرانسه با سوئد

پس از ناکامی در یورو ۲۰۰۸ دست اندرکاران فوتبال فرانسه، به این شرط با ادامه کار ریموند دومنش در رأس کادر فنی تیم ملی موافقت کردند که حال و هوای احتیاط آمیز حاکم بر برنامه های تاکتیکی عوض شود. در دیدار تدارکاتی فرانسه با سوئد که با نتیجه ۳ بر ۲ به سود این تیم تمام شد گوشه هایی از دگرگونی روحی و تاکتیکی نزد شاگردان این مربی دیده شد که با وجود ادامه برخی مشکلات دفاعی و حرکت مداوم رو به جلوی فرانسوی ها امید به ورزش دست کم نسیمی تازه در حال و هوای تیم ملی کشورشان را زنده کرده است.

● تیم عوض شده است؟

هنگامی که می بینیم ۴ بازیکن ثابت مقابل سوئد (مکسس، سانیکا، مانداندا، لاسانا دیارا) در یورو ۲۰۰۸ حاضر نبودند یا بودند و بازی نکردند به این نتیجه می رسیم که تیم ملی فرانسه عوض شده است، از سوی دیگر درمی یابیم که تمام این دگرگونی در بخش دفاعی رخ داده است، جایی که گروه فنی به ویژه ریموند دومنش دوست دارد آن را به رخ بکشد چرا که در همین بخش بود که سرمربی تیم ملی در یورو ۲۰۰۸ شناخته ترین ترکیب خود را برگزیده بود. ( تورام، سانیول، ماکلله، آبیدال و ویه را). از طرف دیگر می بینیم که از منظر سازمان دهی، تیم عوض نشده و با همان چیدمان ۲-۴-۴ و آشنای جام جهانی ۲۰۰۶ یعنی ۲ هافبک مرکزی مقابل سوئد ظاهر می شود و اگر مصدومیت سانویل و ویه را در کار نبود چیدمان و سازمان دهی تیم تمام و کمال بازتاب و ادامه همان تفکرات قبلی بود. در نهایت تنها تغییر واقعی را باید در درون دروازه جست و جو کرد، جایی که دست اندرکاران تیم ملی با دست کشیدن از محافظه کاری، «استیو مانداندا»ی جوان را به عنوان نفر اول به میدان فرستادند که با موفقیت همراه بود.

● اوضاع دفاعی چگونه بود؟

همه چیز روبراه نشده است. با وجود اینکه به نظر می رسد بخش عمده ای از مشکلات موجود در بازی با سوئد طبیعت و ماهیتی متفاوت با یورو ۲۰۰۸ داشت در جام ملت های اروپا قبول ۲ شکست ۴ بر یک و ۲ بر صفر مقابل هلند و ایتالیا به استحکام سنتی دفاع فرانسه نقطه پایان گذاشت که در این میان جدا از نزول فردی پیوستگی و استحکام دسته جمعی که زمانی بتونی نامیده می شد نیز از میان رفته بود؛ البته گفتنی است در دیدار تدارکاتی با سوئد، ۲ بار دروازه فرانسه باز شد و چندین نوبت نیز درخشش مانداندا از تکرار آن جلوگیری کرد.

از منظر هجومی تیم ملی فرانسه مبنا را بر فشار زیاد از میانه و فرار از گوشه ها نهاده بود. مشکل عمده در خط دفاع به عدم آشنایی روحی گالاس و مکسس برمی گردد که چه بسا به مرور زمان برطرف شود ضمن اینکه جاه طلبی های هجومی که با توجه به چیدمان دفاعی سوئد (۲-۵-۳) بیشتر خودنمایی می کرد نوعی عدم توازن را نزد فرانسوی ها دامن زده بود. بستن فضاهای لازم و حیاتی از سوی میزبان باعث شد تا خط حمله فرانسه پشت خط دفاع حریف بیشتر خودنمایی کند.نکته دیگر اینکه مدافعان فرانسه به ویژه «اِورا» فضای زیادی را پشت سرشان برای یکه تازی حریف خالی می گذاشتند.

● چرا فرانسه در خط حمله موفق بود

تیم ملی فرانسه در یورو ۲۰۰۸ در ۳ بازی تنها یک گل زد و در دیدار با سوئد توانست ۳ گل به ثمر برساند که به خودی خود یک پیشرفت و موفقیت به حساب می آید که باید آن را به حساب جاه طلبی و جسارت حمله وران این تیم واریز کرد. در این رهگذر گفتنی است فرانسوی ها در قیاس با یورو ۲۰۰۸ تعداد پاس های رو به عقب کمتر رد و بدل می کردند ضمن اینکه پس از لو دادن توپ نیز با سرعت بیشتری صاحب آن می شدند و در یک کلام کنترل توپ حرکت به جلو بدون اضافه کاری زیاد، نکته قابل ذکر و مهم در کار حمله وران فرانسوی بود تا جایی که باید گفت دیدار سوئد -فرانسه به نوعی برخلاف روند مسابقه فرانسه- رومانی در یورو ۲۰۰۸ بود.

در واقع به جای ارسال های رو به عقب، رد و بدل کردن زیادی توپ میان خود، این بار هرگاه که یک فرانسوی صاحب توپ می شد تعداد زیادی از همبازی هایش آماده دریافت توپ در فرصت و موقعیت مناسب قرار داشتند. در این ارتباط قابل ذکر است که مالودا و گوو بیشتر در قد و قامت یک مهاجم ظاهر شدند. آخر اینکه اگرچه بخش عمده ای از موفقیت خط حمله فرانسه مقابل سوئد به هماهنگی عالی زوج آنری- بنزما برمی گردد اما روانه کردن ۱۰ ضربه به سوی دروازه حریف که ۸ مورد آنها در چهارچوب بوده و به ثمر رساندن ۳ گل عملکردی خوب به حساب می آید.

● وزش نسیم تازه؟

از منظر برنامه تاکتیکی نباید تیم ملی فرانسه، بیش از اندازه به این نوع دیدارها و نتایج آنها دل خوش کند چرا که راه رسیدن به جام جهانی ۲۰۱۰ به زودی درگیر ماراتن وحشتناک و بسیار دشوار مسابقات انتخابی اروپا خواهد شد اما جدا از پیشرفت دفاعی، نکته بسیار مهم و آموزنده بازی با سوئد به تفکر و نگاه هجومی و به عبارت بهتر به اندیشه حرکت دایمی به سوی جلو و به ۱۸ قدم و دروازه حریف برمی گردد که پس از گذشت ۲ سال بار دیگر شاهد اجرای آن بودیم که به باور کارشناسان باید ادامه داشته باشد چرا که به طور عمومی فوتبال فرانسه از توان بالقوه ارائه بازی هجومی برخوردار است.

در این رهگذر و در بازی با سوئد زوج آنری، بنزما که در یورو ۲۰۰۸ موفق نبودند به عنوان نماد ۲ نسل فوتبال فرانسه پیام فوتبال رو به جلو و هجومی این کشور را منتقل کردند و در این راه از یوهان گورکف در نخستین حضورش با پیراهن تیم ملی به عنوان بازیکن بدون توپ استفاده کردند. با نگاهی از بالا می توان دریافت که فرانسوی ها خود را جمع و جور کردند اما همان طور که آمد، صعود به جام جهانی ۲۰۱۰ کار بسیار دشواری است که تنها از عهده بازیکنان باانگیزه و سختکوش برمی آید.

● دیدار با اتریش نگران کننده می نماید

فرانسه در نخستین گام در راه جام جهانی ۲۰۱۰ با اتریش روبرو می شود تیمی که از نظر کیفی در رده پایین تری قرار دارد اما برای گذر از این مانع شاگردان دومنش باید هرچه بیشتر در راستای تصحیح اشتباهات و به تبع آن رسیدن به تعادل در دفاع و حمله باشند و در این میان تیم ملی فرانسه باید و می تواند روی اردوی ۵ روزه خود پیش از مسابقه حساب ویژه ای باز کند. اتریش تیمی است که کند بازی می کند و در حمله از مهارت زیادی برخوردار نیست اما با توجه به خاصیت محافظه کاری که دارد با دشواری می توان در خط دفاعی اش نفوذ کرد.

اگر فرانسه مانند بازی با رومانی در یورو ۲۰۰۸ که صفر بر صفر تمام شد با احتیاط قصد تساوی وارد میدان نشود گذر از حریفی چون اتریش حتی در وین، کاری شدنی جلوه می کند که به تبع آن آغاز خوشی برای رسیدن آبی ها به جام جهانی ۲۰۱۰ رقم خواهد خورد.



همچنین مشاهده کنید