جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

شـیـر به بعضی‌ها نمی‌سازد


شـیـر به بعضی‌ها نمی‌سازد

در ستون «آداب تغذیه» این شماره به بررسی عادت غذایی خانم توران.س از خرم‌آباد می‌پردازیم که این پیامک را برای ما فرستاده‌اند: «من همیشه بعد از نوشیدن شیر گرم یا سرد، دل‌پیچه می‌گیرم. …

در ستون «آداب تغذیه» این شماره به بررسی عادت غذایی خانم توران.س از خرم‌آباد می‌پردازیم که این پیامک را برای ما فرستاده‌اند: «من همیشه بعد از نوشیدن شیر گرم یا سرد، دل‌پیچه می‌گیرم. این دل‌پیچه آنقدر برایم آزاردهنده است که تصمیم گرفته‌ام شیر را از برنامه غذایی‌ام حذف کنم...

آیا این کار برایم ضرری ندارد؟ آیا می‌توانم سایر لبنیات را جایگزین شیر کنم؟»

در پاسخ به این خواننده عزیز باید گفت که دل‌پیچه گرفتن پس از نوشیدن شیر برای برخی از افراد اتفاق می‌افتد و متاسفانه خیلی از این افراد شیر و حتی سایر لبنیات را از برنامه غذایی خود حذف می‌کنند و عواقب این کار را در نظر نمی‌گیرند.

معمولا افرادی که مانند این خانم دچار دل‌پیچه پس از مصرف شیر می‌شوند، دچار کمبود آنزیم لاکتاز هستند و به همین دلیل می‌توانند برای برطرف شدن مشکل خود از شیرهای بدون لاکتوز که به‌وفور در بازار ایران هم پیدا می‌شوند، استفاده کنند. اگر فردی دسترسی به شیر بدون لاکتوز نداشته باشد هم می‌تواند از داروخانه قرص آنزیم لاکتاز را تهیه کند و یک عدد از این قرص را همراه شیر معمولی مصرف کند و تا حد زیادی مطمئن باشد که با این کار دیگر دل‌پیچه به سراغش نخواهد آمد.

در مورد سوال دوم این خواننده محترم هم باید بگویم که اگر فردی به هر دلیلی نتوانست شیر بخورد و با امتحان کردن راه‌های مختلف نوشیدن شیر باز هم دچار دل‌پیچه شد، می‌تواند سهم دریافتی سایر لبنیات مانند ماست، پنیر یا دوغ را در برنامه غذایی‌اش افزایش دهد تا مشکلی برایش پیش نیاید. از طرف دیگر، برخی از افراد به خصوص آنهایی که رژیم گیاه‌خواری دارند، شیر و لبنیات را به طور کامل از رژیم غذایی‌شان حذف و فکر می‌کنند می‌توانند با مصرف سبزی‌های برگ تیره مانند بروکلی، کلسیم مورد نیاز بدنشان را تامین کنند در صورتی که اگر قرار باشد کلسیم بدن از راه مصرف منابع گیاهی تامین شود، باید حجم زیادی از این گیاهان در طول روز مصرف شوند که این کار چندان عملی نیست.

در انتها هم یادآور می شوم که ما باید روزی ۳ واحد شیر یا لبنیات مصرف کنیم. حال این ۳ واحد می‌تواند ۱ لیوان شیر یا ۱ لیوان ماست یا ۲ لیوان دوغ غلیظ یا ۳۰ تا ۴۰ گرم پنیر باشد.

دکتر سعید حسینی

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران