جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پزشک خانواده


پزشک خانواده

" کودکی دارم سه ساله که در طول سال ٨ الی ١٠ بار دچار سرماخوردگی می شود، گاهی اوقات هم همراه با سرماخوردگی دچار دل درد و اسهال می شود. در این مواقع اشتهایش را از دست می دهد و هیچ چیز …

" کودکی دارم سه ساله که در طول سال ٨ الی ١٠ بار دچار سرماخوردگی می شود، گاهی اوقات هم همراه با سرماخوردگی دچار دل درد و اسهال می شود. در این مواقع اشتهایش را از دست می دهد و هیچ چیز نمی تواند بخورد. لطفا توضیح دهید که آیا به این تعداد سرماخوردگی دچار شدن در طول سال طبیعی است و آیا اسهال کودکم ربطی به سرماخوردگی او دارد یا نه! و در کل چه کاری انجام دهم که در طول سال کمتر دچار سرماخوردگی شود؟

سرماخوردگی یک بیماری عفونی مجاری تنفسی فوقانی (حلق و بینی) است که در اثر بعضی از ویروس ها به وجود می آید. تعداد ویروس هایی که می توانند موجب سرماخوردگی شوند به بیش از ٢٠٠ نوع می رسند که از همه بیشتر نوع خاصی از آن ها موسوم به ری نو ویروس ها می باشند. به همین علت است که افراد بالغ سالم ٢ تا ٤ بار و کودکان ٤ تا ٨ بار و یا حتی بیشتر در طول سال ممکن است دچار سرماخوردگی شوند و این مسئله کاملا طبیعی است.با توجه به این که سیستم دفاعی کودکان هنوز به بلوغ کامل نرسیده است، طبیعی است که نسبت به افراد بالغ بیشتر دچار سرماخوردگی شوند. بیماری سرماخوردگی اگر دچار عارضه ای نشود و توصیه های پزشکی نیز به کاربرده شود معمولا در سه تا هفت روز به طور طبیعی بهبود می یابد.اما ممکن است سرفه دو تا سه هفته نیز باقی بماند که در چنین مواردی باید جهت رد عوارض بیماری و بیماری جدید( سینوزیت، عفونت ریه و...) به پزشک مراجعه شود.اما در مورد اسهال کودکان متعاقب سرماخوردگی باید متذکر شد برخی از ویروس ها خصوصا در اطفال ممکن است اسهال شل یا آبکی ایجاد کند که خود به خود پس از ٣ تا ٥ روز از بین می رود.هر چند ممکن است اسهال دلایل دیگری نیز داشته باشد که بهتر است به پزشک مراجعه شود.خصوصا اگراسهال شدید یا طولانی باشد و یا همراه با بلغم و یا خون و یا کف آلود باشد یا اسهال با فشار از کودک خارج شود. در مورد تغذیه کودکان در دوره سرماخوردگی آن ها بهتر است به کودکان مایعات فراوان داده شود و اگر کودک شما شیرخوار است به هیچ عنوان شیر او را قطع نکنید.برای این که فرزندتان کمتر به سرماخوردگی دچار شود پیشنهاد می شود در صورتی که خودتان دچار سرماخوردگی شده اید ماسکی زده و در موقع عطسه و سرفه کردن جلوی بینی خود را با یک دستمال بگیرید. در موقع سرماخوردگی از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید(شیر دادن به کودک به هیچ عنوان حتی درزمان سرماخوردگی مادر نباید قطع شود) ، دیگر این که به مکان هایی که سرماخوردگی شایع است کمتر مراجعه کنید، در آخر هم این که از آن جایی که راه اصلی انتقال ویروس سرماخوردگی از طریق مجاری تنفسی و مخاط بینی و چشم است، همیشه دست و صورت خود را با دقت با آب و صابون بشویید و از زدن دستان آلوده به بینی و چشم خود، خودداری کنید.