چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نقاشی های متحرک به دنبال مجسمه طلایی


نقاشی های متحرک به دنبال مجسمه طلایی

۱۹ فیلمی که امسال در رشته اسکار بهترین انیمیشن سال رقابت می کنند, در ژانرهای متنوعی ساخته شده اند

امسال ۱۹ فیلم انیمیشنی از آمریکا و دیگر کشورهای جهان در رقابت اسکار بهترین فیلم انیمیشن سال شرکت دارند. آکادمی اسکار با اعلام نام این فیلم‌ها برای هشتاد و ششمین دوره مراسم اسکار گفته است مثل هر سال فقط پنج فیلم به مرحله نهایی رقابت‌ها راه خواهد یافت.

اسامی فیلم های نامزد شده در این رشته مهم اسکاری در حالی اعلام شده که چند فیلم هنوز روی پرده سینماها نرفته و تماشاگران سینما موفق به تماشای آنها نشده اند. به همین دلیل، منتقدان سینمایی هنوز نقدهای خود را روی این فیلم ها ننوشته و به دست نشریات و سایت های اینترنتی سینمایی نداده اند. از همین رو، قضاوت و داوری درباره این چند فیلم کمی مشکل است و نمی توان با قاطعیت درباره ارزش های احتمالی هنری و انتقادی شان صحبت کرد. اهل فن می گویند اگرچه در بین آثار به نمایش درآمده چند کار مهم و پرسر و صدا دیده می شود، اما احتمال زیادی وجود دارد که بین آثار به نمایش درنیامده هم فیلم های خوب و قابل ذکری پیدا کرد، اما مسئولان آکادمی اسکار گفته اند تمام فیلم ها را بدون توجه به زمان اکران عمومی شان و نقدهای مثبت و منفی که روی آنها نوشته شده، مورد بحث و بررسی قرار خواهند داد. به گفته آنها، عدالت به صورت کامل درباره تمام فیلم ها رعایت خواهد شد و حقی از هیچ اثری ضایع نخواهد شد.

از زمانی که آکادمی اسکار بخش فیلم های انیمیشنی را به بخش های اصلی خود اضافه کرد، یک قانون کلی درباره این بخش وجود داشته و در تمام این سال ها رعایت شده است. هر سال و در فاصله زمانی که آکادمی اسکار برای نمایش عمومی محصولات سینمایی درنظر گرفته ـ که این نمایش عمومی راه را برای شرکت فیلم ها در دور رقابت های اسکار هموار می کند ـ باید حداقل هشت محصول انیمیشنی روی پرده سینماها برود تا بخش رقابتی اسکار بهترین فیلم انیمیشن فعال شود. فقط در این حالت است که آکادمی اسکار در این رشته به اعلام اسامی نامزدها می پردازد و پنج فیلم انیمیشنی برای دریافت جایزه اسکار با هم رقابت می کنند.

از حدود ۱۵ سال قبل که بخش اسکار بهترین فیلم انیمیشن به بقیه بخش های این مراسم اضافه شده، با گذشت هر سال تعداد فیلم های کارتونی افزایش یافته است. با تلاش کمپانی های مختلف فیلمسازی ـ و در راس آنها دو کمپانی والت دیزنی و دریم ورکز ـ هر سال که می گذرد تعداد بیشتری فیلم انیمیشنی تولید و روانه اکران عمومی سینماهای آمریکای شمالی می شود.

محصولات انیمیشنی در حالی در بخش بهترین فیلم انیمیشنی سال رقابت می کنند که این فیلم ها اجازه و امکان شرکت در بقیه بخش های رقابتی اسکار را نیز دارند. به این ترتیب، هر فیلم انیمیشنی در صورت جلب نظر اعضای آکادمی و بالا بودن کیفیت ساخت می تواند حتی در رشته هایی مثل بهترین فیلم، کارگردانی و فیلمنامه ـ که جزو رشته های اصلی مراسم اسکار است ـ نامزد دریافت جایزه شود.

فیلم های انیمیشنی سال های گذشته در بسیاری از رشته های فنی (مثل تدوین و صداگذاری) نامزد شده است و اعضای آکادمی در بسیاری موارد جایزه بهترین ترانه سال را به فیلم های انیمیشنی داده اند. به همین دلیل است که تهیه کنندگان و تولیدکنندگان فیلم های انیمیشنی همیشه در تلاش هستند با بهره گیری از بهترین و مستعدترین فعالان صنعت سینما، آثاری را ارائه دهند که امکان و احتمال نامزدی در رشته های اصلی و مختلف اسکار را پیدا و در صورت امکان، آنها را دریافت کنند.

۱۹ فیلمی که امسال رقیب یکدیگر در رشته اسکار بهترین انیمیشن سال شده اند، در ژانرها و حال و هواهای متفاوت و متنوعی ساخته شده اند. منتقدان سینمایی با عنایت به این نکته، آن را یکی از امتیازات و بخش های مثبت رقابت ها ارزیابی می کنند. به باور آنها، این موضوع کار هیات انتخاب آکادمی اسکار برای انتخاب پنج فیلم اصلی نامزدشده در رقابت های نهایی جوایز اسکار را سخت می کند، اما یک اتفاق نظر عمومی مثبت در ارتباط با «من نفرت انگیز ۲» در بین منتقدان، تماشاگران (و احتمالا اعضای آکادمی اسکار) وجود دارد. پس از نمایش عمومی این کمدی درام خانوادگی و ماجراجویانه، بسیاری از اهل نظر و تحلیلگران سینمایی از کیفیت بالای آن یاد کردند و گفتند این فیلم، تمام شرایط لازم را برای دریافت جایزه اسکار بهترین انیمیشن امسال دارد.

به گفته آنها، این فیلم یک سر و گردن بالاتر از تمام انیمیشن هایی است که از ابتدای سال جاری میلادی تا به حال روی پرده سینماها رفته است. استقبال تماشاگران سینما در آمریکای شمالی از این انیمیشن در اواسط فصل تابستان، فروش ۳۶۶ میلیون دلاری را برای آن به ارمغان آورد. فروش بین المللی فیلم، خیلی بیشتر از این رقم بود. این میزان استقبال حکایت از محبوبیت بالای آن در بین دوستداران سینما دارد و این امتیاز و نکته بسیار مثبت و مهمی برای اعضای آکادمی اسکار در انتخاب هایشان است. من نفرت انگیز ۲ با رقم بسیار بالای فروش خود نه تنها لقب پرفروش ترین فیلم انیمیشنی سال ۲۰۱۳ صنعت سینما را گرفته، بلکه پس از «مرد آهنی ۳» ۴۰۹ میلیون دلاری (در آمریکای شمالی) دومین فیلم پرفروش جدول گیشه نمایش سینماهای این منطقه تا به امروز است.

در بین انیمیشن هایی که هنوز روی پرده سینماها نرفته ، فقط قسمت دوم کمدی ماجراجویانه و جاده ای «ریو» است که احتمال دارد با فروش بالا و سروصدای زیادی اکران عمومی شود، اما تهیه کنندگان فیلم گفته اند آن را سال ۲۰۱۴ اکران عمومی خواهند کرد و نه سال ۲۰۱۳. تا قبل از این گفته شده بود این ساخته کارلوس سالدونا برای اوایل فصل زمستان به نمایش عمومی در خواهد آمد، اما ظاهرا موفقیت کلان من نفرت انگیز ۲ (و نگرانی از رقابت سخت با این فیلم) سازندگان ریو ۲ را به این نتیجه رساند که آن را امسال وارد رقابت های اسکاری نکنند تا سال آینده شانس بیشتری برای ربودن جایزه اسکار داشته باشد، اما تهیه کنندگان ریو ۲ می گویند دلیل اصلی اکران عمومی نشدن فیلمشان در سال جاری این است که انیمیشن دیگری با نام مشابه روی پرده رفته و آنها نمی خواهند این دو فیلم با یکدیگر اشتباه گرفته شود. «ریو: قصه خشم و عشق ۲۰۹۶» محصول برزیل است و حال و هوایی اکشن و تاریخی دارد.

«آپوستولو» محصول اسپانیا هم زبانی اسپانیایی دارد. «نامه ای به مومو» هم از کشور ژاپن در رقابت ها حضور دارد و هیرویوکی اوکیورا کارگردان آن است. ژاپن صنعت قوی انیمیشن سازی دارد و معمولا هر سال فیلمی در رقابت های اسکاری بخش بهترین انیمیشن دارد.

«افسانه ساریلا» هم محصول کاناداست و در بخش انگلیسی زبان این کشور دوزبانه ساخته شده است. به همین دلیل، زبان فیلم انگلیسی است نه فرانسوی، اما «خوبنا» محصول آفریقای جنوبی، زبان انگلیسی دارد. کره جنوبی هم با «تقلبی» (سایبی) در رقابت های انیمیشنی اسکار شرکت دارد. «ارنست وسلستین» هم محصول فرانسه است. این انیمیشن نمایش موفقیت آمیزی در سینماهای کشور سازنده داشته است. «پوئلا ماگی مادوکا» دومین فیلم ژاپنی انیمیشنی فهرست ۱۹ فیلم نامزد اسکار رشته انیمیشن به حساب می آید. این محصولات خارجی و غیرآمریکایی، رقیب ده فیلم انیمیشنی آمریکایی سال جاری میلادی است.

«توربو»، «هواپیماها»، «یخزده»، «حماسه»، «خانواده کرودها» و «ابری پر از غذا۲» بخشی از فیلم های آمریکایی این فهرست است.

«اسمورف ها ۲» هم با وجود زنده/ انیمیشن بودن یک محصول انیمیشنی ارزیابی شده و در فهرست اسکاری انیمیشنی امسال حضور دارد.

«دانشگاه لولوها» (قسمت دوم «شرکت لولوها») آخرین فیلم این فهرست است. با وجود موفقیت کلان مالی و انتقادی قسمت اول، دومین قسمت این انیمیشن پرسر و صدا و محبوب نتوانست موفقیت نسخه اصلی خود را تکرار کند. تا قبل از نمایش عمومی دانشگاه لولوها تحلیل ها حکایت از موفقیت انتقادی و اسکاری آن می کرد ولی نقدهایی که پس از اکران عمومی آن نوشته شد، حکایت از آن می کرد که منتقدان چندان آن را نپسندیده اند و امکان موفقیت اسکاری آن کم است.

اسامی نامزدهای رشته های مختلف اسکار، شانزدهم ژانویه ۲۰۱۴ (۲۶ دی) طی یک برنامه رسمی تلویزیونی اعلام می شود. هشتاد و ششمین دوره مراسم اسکار، دوم مارس (۱۱ اسفند) همین سال در دالبی تئاتر (و نه کداک تئاتر) در مرکز هالیوود برپا می شود. این مراسم به صورت زنده پخش تلویزیونی دارد و بجز آمریکا در ۲۲۵ کشور دیگر جهان هم پخش خواهد شد. انیمیشن کامپیوتری «شجاع» محصول کمپانی والت دیزنی، جایزه اسکار بهترین انیمیشن مراسم هفتاد و پنجمین دوره مراسم اسکار را دریافت کرد.

اسکرین اینترنشنال

مترجم: کیکاووس زیاری