دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

۳۰ آبان ـ ۲۱ نوامبر ـ اشاره كوتاهی به كارها و افكار« ولتر» به مناسبت زادروز او


۳۰ آبان ـ ۲۱ نوامبر ـ اشاره كوتاهی به كارها و افكار« ولتر» به مناسبت زادروز او

« ولتر » از بزرگترین فلاسفه ، نویسندگان ، طنز گویان و روشنگران اروپا ۲۱ نوامبر سال ۱۶۹۴ دیده به جهان گشود . نام او « فرانسوا ماری آرووت» بود كه اسم مستعار «ولتر » را برای خود انتخاب كرده …

« ولتر » از بزرگترین فلاسفه ، نویسندگان ، طنز گویان و روشنگران اروپا ۲۱ نوامبر سال ۱۶۹۴ دیده به جهان گشود . نام او « فرانسوا ماری آرووت» بود كه اسم مستعار «ولتر » را برای خود انتخاب كرده بود و آثارش را به این نام نوشته است . در ۲۳ سالگی به خاطر طنزی كه نوشته بود یازده ماه از عمر خود را در زندان باستیل گذرانید و در سال ۱۷۲۶ به خاطر نوشتن طنزی دیگر به انگلستان تبعید شد و سه سال در آنجا بود. در سال ۱۷۳۴ دوباره اورا از پاریس تبعید كردند. با وجود این، در سال ۱۷۴۹ به دعوت فردریك قیصر پروس ( آلمان ) به آنجا رفت و معاشر وی بود .

ولتر سرانجام در سال ۱۷۵۹ در فرانسه در نزدیكی مرز سویس جایی را برای خود خرید و نامش را « فری » گذارد كه پاتوق و مركز تجمع روشنفكران اروپا شده بود. در ۸۳ سالگی به پاریس باز گشت و چنان استقبالی از او شد كه از ذوق زدگی بیمار شد و چندی بعد در سال ۱۷۷۸ ( آستانه انقلاب ) در گذشت .

۲۸ اثر مهم از ولتر به یادگار مانده است كه دو اثر او «فرهنگ فلسفی» و «كاندید» معروفترند.

ولتر بیش از هر كس دیگر از آزادی اندیشه و بیان و تحمل دیگران دفاع كرده است . ولتر می گوید كه بدون آزادی اندیشه و بیان ، انسان بدون روح و روان خواهد بود و زندگانی اش جسمانی ( مانند سایر جانداران ) خواهد بود . ولتر بیش از هر نویسنده ای دیگر بر ضد قلدری و زور گویی و استبداد نوشته است .وی ضد رومانتیسیسم و حامی حقیقی نویسی بود . ولتر ثابت كرده است كه جنایات بزرگ نتیجه خود خواهی و جاه طلبی افراد است و این جنایات قابل مقایسه با خلافهای آدمهای كوچك نیست . كوچكها تنها برابری و آزادی را می جویند و بزرگها همه چیز را می خواهند و اگر همه دنیا را هم به ایشان بدهند باز هم می خواهند .

ولتر در باره نظامهای سلطنتی و جمهوری می گوید : خوبی نظام به رئیس آن بستگی دارد نه به نوع آن . نظامهای جمهوری اگر رئیس و مسئول خوب نداشته باشند از نظامهای سلطنتی بدتر ند. هر نظام جمهوری لزوما یك دمكراسی و یا عاری از ظلم نیست . به نظر ولتر ، میزان دمكراسی یك كشور متناسب است با رشد سیاسی مردم و آگاهی آنان از دمكراسی و دلسوزیشان برای رعایت آن . دمكراسی در كشور های كوچك ، ایالت و شهر موفق تر است . این جمله ازوست: وای به روزی كه نظام قضایی یك كشور ضعیف و نفوذ پذیر باشد و یا تضعیف شود و ....