دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

۳۰ ژوییه سال ۱۹۴۰ میلادی ـ نبرد بزرگ هوایی بریتانیا آغاز شد


۳۰ ژوییه سال ۱۹۴۰ میلادی ـ نبرد بزرگ هوایی بریتانیا آغاز شد

۷۱ سال پیش در روز ۳۰ ژوییه سال ۱۹۴۰ میلادی مارشال هرمان گورینگ ، فرمانده لوفت وافه ، نیروی هوایی آلمان نازی آغاز «نبرد بزرگ هوایی» علیه بریتانیا را دقیقا با استفاده از همین عبارات …

۷۱ سال پیش در روز ۳۰ ژوییه سال ۱۹۴۰ میلادی مارشال هرمان گورینگ ، فرمانده لوفت وافه ، نیروی هوایی آلمان نازی آغاز «نبرد بزرگ هوایی» علیه بریتانیا را دقیقا با استفاده از همین عبارات اعلام کرد.

هنوز زمان زیادی از به زانو درآمدن فرانسه در مقابل ارتش آلمان نازی سپری نشده بود که هیتلر تصمیم گرفت ارتش خود را برای اشغال بریتانیا ، آخرین قدرت اروپایی که هنوز در برابر او مقاومت می کرد ، بسیج کند. برای شکست بریتانیا ، هیتلر ابتدا ناگزیر بود بر آسمان دریای مانش تسلط یابد.

لوفت وافه ۷۰۰ فروند هواپیمای جنگنده را وارد نبرد کرد ، اما با مقاومت سرسختانه خلبانان بریتانیایی «فایترکماند» که همین تعداد هواپیما را در اختیار داشتند ، مواجه شد از ماه ژوییه تا اکتبر سال ۱۹۴۰ میلادی ، ۴۱۵ خلبان بریتانیایی در این نبرد تعیین کننده کشته شدند.

وینستون چرچیل نخست وزیر بریتانیا در روز ۲۰ اوت ۱۹۴۰ میلادی تقدیر مردم بریتانیا را از خلبانان بریتانیایی با این عبارت بیان کرد: «هرگز در تاریخ جنگ ها چنین تعداد عظیمی از مردم مدیون چنین تعداد اندکی از مردان نبوده اند».

هیتلر که موفق نشده بود نیروی هوایی بریتانیا را مغلوب کند ، شکست خود را پذیرفت و از روز ۱۲ اکتبر ۱۹۴۰ میلادی طرح اشغال بریتانیا را کنار گذاشت اما قبل از آن در روز ۷ سپتامبر سال ۱۹۴۰ میلادی تاکتیک جدیدی را اتخاذ کرد و آن بمباران بی وقفه و گسترده شهرهای بریتانیا به امید در هم شکستن روحیه دشمن بود.

با آغاز این تاکتیک نخستین بار محله های پرجمعیت ناحیه ایست اند لندن هدف بمباران شدید لوفت وافه قرار گرفتند.شهر کاونتری در شب های ۱۴ و ۱۵ نوامبر سال ۱۹۴۰ میلادی هدف شدیدترین بمباران ها قرار گرفت و تقریبا با خاک یکسان شد.

در لندن کاخ بوکینگهام از بمباران ها در امان نماند و به شدت آسیب دید. از روز ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۴۰ تا ۱۰ مه سال ۱۹۴۱ میلادی بمب افکن های آلمانی برای در امان ماندن از دفاع ضد هوایی بریتانیا به حملات بی وقفه شبانه مبادرت ورزیدند و هر شب موجی شامل ۱۵۰ تا ۲۰۰ فروند هواپیمای بمب افکن شهرهای بریتانیا را بمباران می کردند.

در جریان این بمباران ها بیش از۵۰۰۰۰ غیرنظامی جان خود را از دست دادند.پس از حمله ارتش آلمان به روسیه ، هیتلر که متقاعد شده بود قادر به شکست بریتانیا نیست حملات هوایی خود را متوجه خاک روسیه کرد.

به این ترتیب در روز ۳۰ ژوییه سال ۱۹۴۰ نبرد بریتانیا که در تاریخ به همین نام مشهور است آغاز گردید. بمباران شهرهای بریتانیا موجب شد تا در روز ۱۴ فوریه سال ۱۹۴۲ میلادی وینستون چرچیل ، نخست وزیر این کشور براساس مثل قدیمی «چشم در مقابل چشم ، دندان در مقابل دندان» تصمیم بگیرد تا برای مقابله به مثل به نوبه خود شهرهای آلمان را بمباران کند.

بهرام افتخاری