سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
زخمهای دهانی
احتمالا شما هم زخم دهانی را تجربه کردهاید. معمولا این زخمها هنگام خوردن و تکلم دردناک هستند و در عرض چند روز بهبود مییابند، اما در مواردی هم لازم است تا بررسیهای کاملتری صورت پذیرد. تبخال و آفت، ۲ زخم شایع دهان هستند که البته تفاوتهای مهمی با یکدیگر دارند.
تبخال:
زخم برجسته حباب مانندی است که حاوی مایع بوده و بیشتر روی لبها ایجاد میشود، هر چند ممکن است در موارد نادری روی لثه و کام نیز ظاهر شود. این نوع زخم غالبا دردناک و حتی ممکن است چند روز قبل از ظهور تاول، درد خفیفی در آن ناحیه احساس شود. تاول پس از ظهور در عرض چند ساعت پاره میشود و دلمهای روی آن بسته میشود و حدود ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد تا زخم بهبود یابد.
عامل ایجاد تبخال یک نوع ویروس است که معمولاً در بدن افراد به صورت نهفته وجود دارد و در شرایط خاصی فعال میشود. استرس، تب، ضربه، تغییرات هورمونی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث فعال شدن این ویروس میشود. پس از بهبود زخم تبخال، ویروس مجددا به شکل خفته در آمده تا وقتی که شرایط دو مرتبه باعث فعال شدن آن شود. در این صورت معمولاً زخم تبخال مجددا در همان محل قبلی ایجاد میشود.
متأسفانه زخم تبخال مسری است. از وقتی که تاول ترکیده و ترشحات آن خارج میشود تا وقتی که زخم کاملا بهبود یابد بیشترین زمان سرایت است. ویروس موجود در این ترشحات میتواند باعث آلودگی چشم و دستگاه تناسلی بیمار و اطرافیان وی شود.
استفاده از پمادهای حاوی آنتیویروس مثل آسیکلوویر علاوه بر این که به درمان ضایعه کمک میکند به عنوان یک محافظ فیزیکی مانع انتشار و پخش ویروس نیز میشود.
برای جلوگیری از گسترش تبخال سعی کنید از دستکاری زخم و ترکاندن تاولهای آن اجتناب کنید و قبل از دست زدن به چشمها و ناحیه تناسلی حتما دستهای خود را بشویید، اما با وجود این حتی با رعایت تمام نکات گفته شده ممکن است ویروس تبخال وقتی تاول ظاهرا خوب شده است نیز به دیگری سرایت کند.
آفت:
آفت با تبخال تفاوتهایی دارد. آفت زخم کوچک، سفید یا قرمز رنگی است که معمولا کمی فرو رفته و کاملا دردناک است و غالبا روی زبان، کام نرم، قسمت داخل لب یا لپ ایجاد میشود. آفت روی سقف دهان و لثهها ظاهر نمیشود و معمولا در عرض ۱۰ـ ۵ روز بهبود مییابد.
بررسیها نشان میدهد که علت آفت تحریک موضعی سیستم ایمنی به دلیل ضربه یا تحریک موضعی است. مشخص شده غذاهای اسیدی مثل گوجهفرنگی، مرکبات و برخی آجیلها میتوانند در بعضی از افراد تحریک موضعی ایجاد کرده و منجر به پیدایش آفت شوند.
از آنجا که ویروس یا باکتری عامل ایجاد آفت نیست، بنابراین آفت مسری نبوده و قسمتهای دیگر بدن یا افراد دیگر را درگیر نمیکند. درمان شامل اقدامات محافظتی برای کاستن از درد بیمار و جلوگیری از سوار شدن عفونت روی آفت است. کورتیکواستروئید موضعی در این مورد سودمند است.
دکتر محمدحسن عامری
متخصص گوش، حلق و بینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست