پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
بگونیا، گیاه جذاب
مراقبت از گیاهان آپارتمانی – بگونیا بگونیاسه BEGONIACEAE خانواده بگونیاسه با برگهای زیبا و رنگین توجه همه را جلب میکند.
این خانواده از لحاظ ارقام و اعداد گستردگی فراوانی دارد. گرچه گفته میشود که این گیاه اولین بار در آمریکای جنوبی کشف شد، ولی ظاهراً گیاه نام خود را مدیون یک گیاه شناس فرانسوی به نام شارل پلومیهCHARLES PLUMIER است که برای مشاهده و مطالعه این گیاه که به فراوانی در هائیتی(جزایر کارائیب) میروید از اقیانوس اطلس عبور کرد. این گیاه نیز به نامMICHEL BEGON حاکم وقت آن جزیره، بگونیا نامیده شد.
منشأ بگونیا جنگلهای گرم و مرطوب است. تنوع تعداد گونههای بگونیا شناسایی آن را مشکل کرده است. خصوصیات خانواده بگونیاسه مربوط به عدم وجود تقارن برگی است، برگهای گیاهان خانواده بگونیا تقارن مشخصی ندارند.
بر اساس نوع ریشه، بگونیاها را به سه دسته تقسیم کردهاند:
۱) ریشه افشان؛
۲ ) ساقههای قطور و ریزوم مانند؛
۳ ) پیازی.
بگونیاها با ریشههای افشان
- ساقه کاملاً مشخص، نسبتاً قطور و بلند؛
- برگها به تناوب روی ساقه قرار دارند؛
- ریشههای افشان و نسبتاً سطحی دارند؛
- بیتفاوت به طول روز.
از آنجا که این گیاهان به طول روز بیتفاوتاند در تمام فصول سال گلدار هستند.
بهترین و شاخصترین بگونیاسه مربوط به زیر خانواده ریشه افشان، بگونیای سمپر فلورانس یا بگونیای همیشه گلدار است. برگهای سبز براق، گلهای قرمز بسیار شفاف و ساقه کشیده دارد. این گیاهان در همه شرایط عمومی منازل و گلخانهها، قابل کشت و کار و نگهداری هستند. ساقههای آن در داخل آب به راحتی ریشه میدهند و در داخل ماسه نیز خیلی سریع و کمتر از ۷ روز ریشه میدهند. این بگونیاها انواع مختلفی دارند.
برای پرورش بگونیای همیشه گلدار، یک خاک مناسب با بافت متوسط و محلی دور از تابش مستقیم آفتاب مناسب است.
بگونیاها با ساقههای قطور و ریزوم مانند:
- ساقه مشخصی ندارند؛
- ساقه به شکل ریزوم تغییر شکل داده؛
- برگها رنگ و شکل متفاوتی دارند.
یکی از بگونیاهای برگ ریزوم دار، بگونیای پشت برگ قرمز است که سطح رویی برگهای آن حالت مخملی دارد. در بگونیاهای ریزومدار، ساقه به شکل ریشه تغییر شکل داده است و برگها روی ریزومها به شکلهای مختلف خودنمایی میکنند. بیش از ۸۰۰ گونه بگونیا متعلق به این گروه میباشد که از نظر ریزوم و نقش و نگار برگ با هم متفاوتند. بگونیای پشت برگ قرمز را نمیتوان در منزل نگهداری کرد زیرا به خاک بسیار سبک و محیطی با رطوبت نسبی ۷۰ تا ۷۵ درصد نیاز دارد. بگونیاهای ریزومدار تحت نام عمومی بگونیا رکس شناخته میشوند (اولین بار رکس متوجه دو رگه بودن آنها شد). بگونیاهای دو رگه برگهای رنگین یا فلسهای کرکدار روی برگ دارند. برخلاف دسته اول، به وسیله تقسیم ریزوم و قلمههای برگی تکثیر میشوند. علاوه بر این با برگ کامل هم تکثیر میشوند.انواع بگونیاهای رکس عبارتاند از: بگونیای رکس نقرهای و بگونیای رکس قهوهای.
بگونیاهای پیازی
این بگونیاها ساقه خودرویی به شکل پیاز دارند. پیازها از نوع پیازهای حساس به سرما بوده و در زمستان در انبار نگهداری میشوند. دارای برگهای درشت و گلهای رنگین هستند. این گیاهان کاربرد فضای سبزی و چشماندازی دارند. در کشور ما بگونیای پیازی کم است، زیرا گیاه احتیاج به خاکی با PH اسیدی و تابستانهای مرطوب دارد ولی در کشور ما تابستانها گرم و خشک است بنابراین در فضای سبز کشت و کار مناسبی ندارد.
بهترین شرایط برای نگهداری این گیاه، وجود یک خاک مرطوب کاملاً اسیدی و به دور از نور مستقیم آفتاب است. به دلیل سهولت در تولید گیاهان دو رگه، بگونیاها ارقام فراوانی دارند. نکته: وضعیت قرارگیری گلها در بگونیاها طوری است که گلهای نر و ماده روی یک بوته قرار دارند و از نظر همزمانی رسیدن دایره گرده و کلاله هیچ مشکلی نیست در نتیجه تولید بذر به وفور صورت میگیرد. بگونیاهای همیشه گلدار به وسیله بذر بهراحتی قابل تکثیر هستند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست