شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

چرا باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم؟


هر یک از ما بر حسب اینکه چقدر بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده‌ باشیم ممکن است تعدادی دندان سالم، پر کرده، روکش شده و دندان مصنوعی داشته باشیم.
در هر سنی با داشتن دندان طبیعی …

هر یک از ما بر حسب اینکه چقدر بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده‌ باشیم ممکن است تعدادی دندان سالم، پر کرده، روکش شده و دندان مصنوعی داشته باشیم.

در هر سنی با داشتن دندان طبیعی یا مصنوعی و حتی بدون دندان باید بهداشت دهان را رعایت کنیم و برای داشتن دندان‌های سالم، مراقبت از آنها باید از ابتدای زندگی آغاز شود.

چرا باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم؟مهم‌ترین و اصلی‌ترین وظیفه دندان‌ها، جویدن است. با جویدن خوب غذا نه تنها از غذا خوردن لذت می‌بریم بلکه به علت هضم راحت‌تر غذا، مشکلات گوارشی کمتری خواهیم داشت.بنابراین برای حفظ دندان‌ها، باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم.عفونت‌های لثه و دندان را نباید کم اهمیت تلقی کرد زیرا ممکن است عفونت آنها، از طریق خون، به سایر قسمت‌های بدن از جمله قلب برسد و به آنها آسیب برساند. با رعایت بهداشت دهان، می‌توان از ابتلا به این عفونت‌ها پیشگیری کرد.بوی بد دهان که یکی از دلایل آن باقی ماندن ذرات غذا در بین دندان‌ها و رشد میکروب‌ها روی آن است، نه تنها موجب دوری اطرافیان می‌شود بلکه برای خود ما نیز آزاردهنده است و با پیشگیری از خرابی دندان‌ها و عفونت‌های لثه می‌توان آن را برطرف کرد.

مراقبت از دندان‌های مصنوعی

دندان‌های مصنوعی همچون دندان‌های طبیعی نیازمند مسواک زدن و مراقبت هستند و اگر بهداشت آنها رعایت نشود، ممکن است باعث ایجاد عفونت‌های مختلف مانند برفک دهان شود.

ـ بعد از خارج کردن دندان مصنوعی، لثه‌ها و زبان خود را با یک مسواک نرم بشویید و لثه‌ها را با انگشت ماساژ دهید.

ـ برای شستن دندان‌های مصنوعی از خمیردندان استفاده نکنید. باید ابتدا آنها را با مایع ظرفشویی شسته و سپس به خوبی با آب تمیز نمایید. برای این کار از مسواک نرم استفاده کنید. شستن دندان‌ها را حداقل یک بار در روز انجام دهید.

ـ شب‌ها، دندان‌های مصنوعی را خارج کرده و در یک ظرف آب یا آب نمک تمیز قرار دهید. اگر دندان‌ها در معرض هوا خشک شوند و یا در آب خیلی داغ قرار گیرند، خراب خواهند شد.

ـ در صورتی که دندان مصنوعی به لثه فشار آورد و یا شل باشد و یا قسمتی از آن شکسته شود، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

ـ اگر نمی‌توانید با دندان مصنوعی غذا بخورید و یا احساس می‌کنید لثه شما کمی برجسته شده است، به دندانپزشک مراجعه کنید.

مراقبت از لثه ها و جلوگیری از عفونت

برای پیشگیری از ابتلای لثه‌ها به عفونت بهتر است آنها را با مسواک نرم همراه با خمیر دندان شسته و سپس ماساژ دهید و سطح زبان را نیز تمیز کنید و در اسرع وقت برای گذاشتن دندان مصنوعی اقدام کنید.

اگر در هر قسمتی از دهان زخمی به‌وجود آید، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

عوامل خشکی دهان

خشکی دهان یکی از مشکلات دوره سالمندی است که منجر به مشکل در جویدن و قورت دادن غذا می‌شود. با بالا رفتن سن، به‌طور طبیعی ترشح آب دهان کمتر می‌شود و از طرفی نفس کشیدن از راه دهان به خصوص در موقع خواب که یکی از علل آن گرفتگی بینی است، سبب خشکی دهان می‌شود. کشیدن سیگار و یا مصرف داروهای زیادکننده ادرار و داروهای آرام‌بخش، دهان را خشک می‌کند.

درمان خشکی دهان

ـ مصرف حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب و به صورت کم‌کم و جرعه‌جرعه به مرطوب نگه‌داشتن دهان کمک می‌کند.

ـ دهان خود را در طول روز چندین بار با محلول رقیق آب‌نمک بشویید (نصف قاشق چای‌خوری نمک در یک لیوان آب)

ـ قبل از خوردن غذا، دهان خود را برای راحت‌تر شدن جویدن و قورت دادن غذا با آب بشویید.

ـ از مصرف خودسرانه دارو و کشیدن سیگار پرهیز کنید.

ـ میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.