یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
پنج خطای رایج خانم های خانه دار
اگر همیشه میخواهید با سرعت همه کارهای خانه را انجام بدهید یا برای براق کردن در و دیوار خانهتان دست به هر کاری میزنید یا همیشه از دستکش پوشیدن فراری هستید،...
بدانید که سلامتتان در خطر است! مطمئنا این، خواسته هر کدبانویی است که خانهای پاکیزه داشته باشد اما شاید خیلی از ما ناخواسته، سلامت خودمان را قربانی نظافت منزلمان کنیم. این مطلب، شما را با ۵ نمونه از رایجترین اشتباههایی که شاید از هر خانم خانهداری سر بزند، آشنا میکند.
۱) برای تمیزکاری همیشه عجله دارید؟
اگر پاککننده را روی سطحی میپاشید و بلافاصله آن را خشک میکنید با این کار در واقع همه میکروبها را سرجای خود باقی گذاشتهاید. وقتی از یک ماده پاککننده استفاده میکنید، این ماده سطح آلودگی را میپوشاند و برای اینکه بتواند میکروبها را از بین ببرد نیاز به زمان دارد. اما وقتی به سرعت سطح ضدعفونیشده را خشک میکنید، میکروبهایی که بهجا میمانند، میتوانند سبب بروز بیماری شوند.
▪ راهحل: از روی برچسب محلول ضدعفونیکننده زمانی را که باید پاککننده روی سطح باقی بماند بخوانید. این مدت برای اغلب پاککنندهها ۱ تا ۳ دقیقه است اما بعضی از آنها که برای تمیز کردن جاهای بسیار آلوده مثل محل نگهداری حیوانات به کار میروند باید تا چند روز باقی بمانند.
۲) پاککنندهها را با هم مخلوط میکنید؟
ترکیب مواد ضدعفونیکننده با هم میتواند عواقب بدی داشته باشد. وقتی که اسیدها و مواد سفیدکننده موجود در این پاککنندهها با هم ترکیب شوند ترکیبات خطرناکی مثل گاز کلر تولید میشود که بسیار سمی است. این گاز به خصوص اگر در یک محیط بسته باشید، میتواند کشنده باشد. ترکیب سفیدکننده و آمونیاک هم بخاری تولید میکند که سبب التهاب مجرای تنفسی و آسیب به ریهها میشود. توصیه دانشمندان به خانمهای خانهدار در یک کلام این است: «هرگز مواد پاککننده شیمیایی را با هم مخلوط نکنید.»
▪ راهحل: هر بار از یک پاککننده کمخطر استفاده کنید. اگر به یک پاککننده قوی برای تمیز کردن چیزی مثل روغن گریس نیاز داشتید لازم نیست حتما سراغ یک ماده خطرناک بروید. کافی است از محلول ۱۰ درصد سرکه و آب استفاده کنید. تاثیری که سرکه در از بین بردن باکتریها و براق کردن سطوح دارد خیلی زیاد است.
۳) از دستکش پوشیدن فراری هستید؟
شاید فکر کنید دستکش فقط مخصوص پوستهای حساس است ولی حتی پوست سالم هم نیاز به محافظت دارد. تحقیقات نشان میدهد مواد موجود در اغلب پاککنندهها که عامل از بین بردن آلودگی هستند، سبب نفوذ ذرات سمی به زیر پوست میشوند. گروهی از حلالها که به اسم اترگلیکولاتیلن مشهورند، میتوانند به گلبولهای قرمز خون، کلیهها و کبد آسیب وارد کنند و خطر سرطان را افزایش دهند. این ذرات سمی روی سیستم تولید مثل نیز اثر منفی به جا میگذارند و ممکن است سبب نازایی شوند. علاوه بر این ترکیبات شیمیایی موجود در پاککنندههای خانگی به پوست هم آسیب وارد میکنند و باعث التهاب یا خشکی و ترک خوردن پوست میشوند. وجود چنین ترکهایی در پوست هم در واقع یک مسیر سرراست را برای ورود باکتریها و مواد شیمیایی به جریان خون فراهم میکند.
▪ راهحل: دستکش بپوشید! حالا میخواهد یکبار مصرف باشد یا یک دستکش بادوامتر. برای هر کاری هم دستکش جدا در نظر بگیرید تا میکروبها از طریق آنها منتقل نشوند. میتوانید از رنگهای مختلف استفاده کنید تا با هم اشتباه نشوند. مثلا یک جفت دستکش زرد برای شستن ظرفها و یک جفت قرمز هم برای شستوشوی سرویس بهداشتی.
۴) بالشها و ملحفهها را دیر به دیر میشویید؟
همه ما خوب میدانیم که شستن لباسهای چرک و آلوده جلوی رشد و نمو موجودات میکروسکوپی و انگلی را میگیرد و محل زندگی را از وجود ذرات آلرژیزا پاک میکند. اما بعضی از خانمهای خانهدار فراموش میکنند بالشها، کوسنها، ملحفهها و مبلها هم جزیی از محل زندگی ما هستند و بدن ما دایم در تماس با آنها است. تماس با لباس و رختخواب شسته نشده میتواند نشانههای حساسیت به گردوغبار و آسم را بدتر کند و سبب بروز اگزمای پوستی شود.
▪ راهحل: هر هفته ملحفهها را با آب داغ بشویید. ماهی یکبار هم بالشها، کوسنها و راحتیها را اتو بکشید یا با بخار خشکشویی کنید. اگر رختخوابتان از پر درست شده دقت کنید حتما عاری از موجودات انگلی مثل شپش و کنه باشد.
۵) اسپری را از خودتان جدا نمیکنید؟
بیشتر مواد پاککننده، چه به صورت محلول باشد چه به شکل اسپری، بسیار سمی هستند و استفاده بیش از حد آنها محیطی ناسالم را برای ما به وجود میآورد. استفاده بیش از حد از اسپری یعنی پخش کردن ذرات زیانآور به صورت گاز در هوا و در نتیجه جذب آن از راه چشمها، بینی و دهان. این ذرات میتوانند باعث سوزش مجرای تنفسی و ریهها و ایجاد حساسیت شوند. آمارها نشان میدهد کسانی که دست کم هفتهای یک بار از اسپری پاککننده استفاده میکنند در مقایسه با آنهایی که اصلا با این مواد کار نمیکنند ۴۹ درصد بیشتر در معرض حملههای آسم هستند.
▪ راهحل: همیشه برچسب این محصولات را قبل از مصرف با دقت مطالعه کرده و اگر توصیهای درباره نحوه مصرف آن داشت رعایت کنید. مثلا اگر لازم به استفاده از دستکش یا محافظت از چشمها یا ضرورت استفاده از این مواد در یک محیط آزاد بود حتما این نکات را جدی بگیرید تا با کمترین آسیب به سلامتیتان پاکیزهترین و سالمترین محیط زندگی را برای خود و خانوادهتان فراهم کنید.
منبع: Prevention
ترجمه: سمیه وحدانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست