شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
سلامت دهان و دندان نیازمند نگاهی نو
سازمان بهداشت جهانی، سلامت دهان و دندان را بخشی از سلامت عمومی بدن میداند و پوسیدگی دندانی پس از سرماخوردگی، شایعترین و مهمترین بیماری عفونی مزمن در جهان است...
ضمن این که شاخصهای ناشناخته و فراموش شده دیگری وجود دارد که باعث میشود نگاه و روش علمی و عملی در سلامت دهان و دندان تغییر یابد. بیماریهای لثه و پریودنتال مهمترین علت از دست رفتن دندان در جهان هستند. سرطان دهان در دستهبندی جهانی جزء ۱۰ سرطان اول و شایع بین مردم و عفونتهای دهان، مهمترین عامل بروز بیماریهای دهان است. شیوع شکاف کام و لب که یکی از پرهزینهترین بیماریها با طولانیترین درمانها در جهان محسوب میشود، نسبت به گذشته افزایشیافته است. با اینهمه متاسفانه اهمیت سلامت دهان و دندان نسبت به سلامت عمومی بدن بسیار پایین و توجه و نگاه جامعه پزشکی و بیمار به سلامت دهان و دندان بسیار کمرنگ است. تغذیه نامناسب که تاثیر مستقیمی بر افزایش میزانDMFT در دانشآموزان، کودکان و نوجوانان دارد، دارای اولویت نیست.
باید توجه کرد که هر یک از موارد فوق با اجرای برنامههای مشخص و پیشگیرانه بهراحتی قابل کنترل هستند. مطالعات و گزارشها نشان میدهد پیشگیری از بیماریهای لثه، عفونتهای دهان، سرطان دهان و انجام برنامههای موثر بر DMFT در کشورهای توسعهیافته از اصلیترین رویکردهای سلامت دهان و دندان هستند، در حالی که در کشورهای در حال توسعه یا توسعهنیافته، تکنیکها و روشهای درمانی جایگزین، برای جبران صدمات وارد شده در محیط دهان مورد توجه و ملاک عمل است. میدانیم که هزینههای روشهای درمانی بسیار بیشتر و میزان هزینه اثربخشی آن بسیار کمتر از تکنیکهای پیشگیری است. کنترل پوسیدگی یکی از مهمترین برنامههای پیشگیری در همه جهان معرفی شده و در حال اجراست و پوسیدگی با استفاده از فلوراید و بسیاری روشهای ساده قابل کنترل خواهد بود.
مطالبی که در بالا به آن اشاره شد، سوالهای مهمی را مطرح میکند؛ این موارد چه راهحلی دارد؟ چگونه و بهوسیله چه کسانی قابل کنترل است؟ و ما باید چه کنیم؟
محققان دندانپزشکی اجتماعی و جامعهنگر، طراحان و سیاستگذاران سلامت دهان و دندان، آموزشدهندگان و مدرسان حوزه دندانپزشکی، دندانپزشکان شاغل در بخش دولتی و خصوصی و درمانگران چه پاسخ یا راهحلی برای این مسائل دارند؟
این پاسخ بسیار راحت است اما کافی نیست، ما به تحقیقات و مطالعات ساده ولی اساسی و ریشهای نیاز داریم تا بسیاری از اطلاعات پایه و علل بروز بیماریهای مهم و شایع دهان و دندان آشکار شود و با نتایج حاصل از آن و رعایت اثربخشی، اخلاق و اصول مبتنی بر شواهد یک برنامه جامع سلامت دهان و دندان را در دو بخش پیشگیری و درمان تهیه و عرضه کنیم. گرچه باید سرمایهگذاری در بخش روشهای پیشگیری بیشتر از برنامههای درمانی باشد و بر این اساس روی روشهایی فعالیت شود که بهطور پایهای مشکلات سلامت دهان و دندان را مدیریت کند.
ما به تاسیس و راهاندازی مراکزی نیاز داریم که در زمینه آموزش سلامت دهان و دندان، روشهای پیشگیری و کنترل بیماریهای محیط دهان برای مردم و همچنین ارتقای دانش دندانپزشکان تلاش و برنامهریزی کنند. دولت باید با منابع بخش سلامت و مردم با اختصاص سرانه از هزینه خانوار هزینه روشها و امکانات پیشگیری صحیح را بر اساس دانش بپردازند. تا زمانی که مراکز آموزشی دندانپزشکی توجه خاص خود را به موضوع مشکلات سلامت دهان و دندان معطوف و دندانپزشکان مراقبتهای سلامت را در محیط کار و مطب بر الگوی پیشگیری مدیریت نکنند، رسیدن به الگوی جدید و شاخصهای مورد نظر دور از انتظار است و همین امر لزوم ایجاد نگاه نو در سلامت دهان و دندان را تقویت میکند.
در عین حال انتظار میرود که در تبیین تفکر و نگرش پیشگیرانه و استفاده از پتانسیل و توانایی دندانپزشکان و فعالان حوزه دندانپزشکی، انجمنهای صنفی با برنامهریزی و بهکارگیری منطق هزینه، اثربخشی فعالیتهای گستردهای در این زمینه داشته باشند و با تغییر رویکرد، ضمن حفظ منافع صنفی، ارتباط مناسبی بین مردم و دندانپزشکان برقرار کنند. آنچه مسلم است، بالابردن دانش بیماران اثر بسیار سودمندی در اثربخشی زمان و هزینه و تلاش دندانپزشکان در اثبات روش منطقی در حفظ و سلامت دهان و دندان دارد. کاری که در حال حاضر توجه چندانی به آن نشده است و ریسک فاکتورهایی نظیر سبک زندگی، سیگار، تغذیه و عدم اطلاعات کافی همچنان به سرعت بر سلامت دهان و دندان تاثیر میگذارند. این در حالی است که شاهدیم بیشتر انجمنهای علمی و صنفی در خدمت معرفی و ارتقای روشهای درمانی نوین دندانپزشکی هستند که این امر متناسب با برنامههای جهانی و در راستای قابلیتهای کشوری با بیش از ۲۵ هزار دندانپزشک، ۲۰ دانشکده دندانپزشکی و تواناییهای علمی و پژوهشی نیست. انجمنهای علمی و صنفی دندانپزشکی موظف به معرفی و آموزش عمومی این برنامههای پیشگیری برای مردم و دندانپزشکان هستند.
بخش دندانپزشکی به دو تحول اساسی نیاز دارد، اول تغییر نگرش مسوولان و متولیان نظام سلامت به مقوله دندانپزشکی و سلامت دهان و سپس تفوق نگرش پیشگیری محور بر دیدگاه درمان محور. تحقق این امور قطعا راه را برای ارتقای سلامت دهان و دندان در جامعه و حرکت در مسیر اهداف سازمان جهانی بهداشت هموار خواهد کرد.
دکتر عبدالرضا معادی
دندان پزشک، معاون فنی بنیاد بیماری های خاص
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست