یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

ژلی برای ترمیم دندان های پوسیده


ژلی برای ترمیم دندان های پوسیده

محققان فرانسوی می گویند محصول جدیدشان به زودی به بازار می آید

ژل ترمیم دندان ساخته شد. این خبر برای آنهایی که از درمان‌های دندان‌پزشکی و مته‌های کذایی و آمالگام و آمپول‌های بی‌حسی هراس دارند‌، خبر خوشایندی است. ژلی که گفته می‌شود در ترمیم دندان‌های پوسیده موثر است، به زودی جای مواد پرکننده دندان را خواهد گرفت و برگی از تاریخ علم دندان‌پزشکی را ورق خواهد زد....

به تازگی، دانشمندان فرانسوی اعلام کرده‌اند که ژل ترمیم دندان را که به سلول‌های دندانی کمک می‌کند تا با سرعت بیشتری تکثیر شوند، روانه بازار خواهند کرد. به گفته این دانشمندان، آزمایش ژل در آزمایشگاه‌ها نشان داده است که این ماده می‌تواند در عرض یک ماه دندان پوسیده را به حالت اولیه خود بازگرداند.گروهی از دانشمندان در موسسه ملی سلامت و تحقیقات پزشکی در پاریس برای کشف تاثیر هورمون محرک ملانوسیت روی رشد دوباره دندان‌ها به مطالعه پرداختند.

این تیم فرانسوی با ترکیب این هورمون با ماده‌ای شیمیایی به نام «اسید پلی-ال-گلوتمیک» ژلی به دست آوردند و آن را روی سلول‌های برگرفته از دندان انسان قرار دادند. در آزمایشی جداگانه دانشمندان این ژل را روی دندان حفره‌دار یک موش قرار دادند و مشاهده کردند در کمتر از یک ماه حفره ناپدید شد. این ژل همچنان در دست آزمایش است اما دانشمندان امیدوارند طی ۳ تا ۵ سال آینده بتوان این ژل را برای استفاده عموم به تولید رساند. یافته‌های این دانشمندان در نشریه ACS Nano آمریکا منتشر شده است.

● دندان‌پزشکی بدون درد

چندی پیش از این نیز روش دیگری برای درمان پوسیدگی دندان با ژل توسط دانشمندان انگلیسی ابداع شده بود. این روش جزیی از روش «دندان‌پزشکی بدون درد» محسوب می‌شد. این دانشمندان از این تکنیک‌ ویژه‌ برای درمان بیماران‌‌شان در لندن استفاده کردند. بازسازی ساختمان ازدست‌رفته دندان با این روش امکان‌پذیر است؛ چون ساختمان عاج دندان دارای خلل و‌ نفوذپذیر است و از سوی دیگر، درون بزاق کلسیم وجود دارد که یکی از عوامل اصلی سازنده مولکول‌های دندان است. البته کلسیمی در بزاق موجود است که جرم‌هایی را که روی دندان‌ها شکل می‌گیرند، می‌سازد ولی در این روش دندان‌پزشکان بازسازی ساختمان دندان را با این کلسیم هدایت می‌کنند. این تکنیک نو، پیشرفتی در علم دندان‌پزشکی به شمار می‌آید چون دریل کردن و پرکردن (ترمیم) ساختمان دندان همزمان و بدون درد برای بیمار انجام می‌شود.

«اوزون» نخستین ماده‌ای بود که در دندان‌پزشکی برای کشتن میکروب‌های پوسیدگی‌زا مورد استفاده قرار گرفت ولی این‌ گاز اندکی سمی‌ است. در این روش تقریبا در عرض ۹۰ ثانیه ماده ضدمیکروبی روی پوسیدگی دندان گذاشته شده و در آن نفوذ می‌کند. سپس لیزر برای فعال کردن این ماده ضدمیکروبی استفاده می‌شود. پس دیگر برای برداشتن پوسیدگی از صدای دریل‌ خبری نیست. بعد از آن، دندان‌پزشک دندان را با یک ماده نفوذناپذیر می‌پوشاند که دندان را در برابر سرما و گرما محافظت می‌کند.

این ماده اجازه می‌دهد کلسیم از بزاق دوباره روی سطح دندان رسوب کند و دندان را دوباره معدنی کند و فلوراید بزاق هم در ساختمان دندان نشسته و ساختمان نوسازی شده را استحکام می‌بخشد. در این روش، حفره پوسیده شده دندان در عرض ۳ ماه کاملا بازسازی خواهد شد و دندان به شکل طبیعی و اولیه‌اش در می‌آید بدون اینکه در آن ماده ترمیمی‌ استفاده شده باشد. این روش هنوز در دندان‌پزشکی برای بیماران گران تمام می‌شود ولی خوبی‌ این روش این است که در آن بدون تزریق، بدون دریل و بدون پر کردن (استفاده از مواد ترمیمی) دندان‌تان ترمیم می‌شود.

● هوا دندان را می‌برد

البته محققان به فکر دریل دردناک هم بوده‌اند. فکرش را بکنید، دندان‌تان را با هوا تراش دهند نه با دریل‌های وحشتناک و پر سروصدا.

تراش دندان با هوای فشرده، تکنیکی دیگر در دندان‌پزشکی بدون درد است که به ‌دنبال آن از دندان‌پزشکی میکروسکوپی و لیزر استفاده می‌شود. این تکنیک‌ها را شاید در ایران در مطب‌های محدودی پیدا کنید و بیشتر مراکز دانشگاهی و مراکز تحقیقات دندان‌پزشکی در ایران از آن استفاده می‌کنند ولی استفاده از این روش‌ها در مطب‌ها و کلینیک‌های کشورهای پیشرفته رایج‌تر است. خرید تجهیزات این روش برای مطب‌ها گران تمام می‌شود و مسلما هزینه‌ خرید و نگهداری آن بر هزینه‌ای که بیمار باید بپردازد افزوده می‌شود و این‌ یکی از دلایل مرسوم نبودن این تکنیک در مطب‌های ایران است.

منبع: سایت انجمن دندانپزشکان آمریکا

ترجمه: سوگل هدایی