شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
یک پیشنهاد آبکی
وقتی کسی سرما میخورد، اولین غذایی که در روزهای اول بیماری به او توصیه میشود، سوپ است. آن هم به این دلیل که زود هضم است و میتواند مایعات از دست رفته بدن را جبران کند...
البته بهتر است این سوپ بدون هیچ ادویهای پخته شود و با چاشنیهایی مانند آبلیموی تازه و سبزیهای معطر به آن طعم داد زیرا بیماری بر اشتهای فرد تاثیر میگذارد و مزه و ظاهر غذا میتواند او را برای خوردن ترغیب کند.
در «دستور آشپزی» این هفته شما را با سوپ ترهفرنگی آشنا خواهیم کرد که در عین خوشطعم بودن، مغذی است.
● مقدار کالری
مواد غذایی یادشده در مجموع تقریبا ۱۲۰۰ کیلوکالری انرژی دارند. در صورتی که این غذا میان ۴ نفر تقسیم شود، به هر یک ۳۰۰ کیلوکالری انرژی خواهدرسید. البته در صورتی که این سوپ با نان میل شود، به ازای ۳۰ گرم نان، ۸۰ کیلوکالری انرژی به مقدار یاد شده اضافه خواهدشد.
● همراه این سوپ
بهتر است به عنوان چاشنی به این غذا مقداری آب لیموی تازه بیفزایید و در صورت تمایل آن را با چند برش نان میل کنید. میتوانید ۴ برش نان تست (هر یک به اندازه یک کف دست) را در تابهای که یک قاشق مرباخوری کره در آن آب شده است، برشته و در کنار سوپ سرو کنید. البته بهتر است نانها از نوع سبوسدار باشند.
● طـرز تـهـیـه
تمام سبزیها را به همراه ۳ لیوان آب در قابلمهای بریزید و بگذارید پخته شوند. سپس آنها را در مخلوطکن بریزید و بهصورت مایه یکنواختی درآورید. در مرحله بعد، کره را با شیر، نمک و فلفل مخلوط و به سایر محتویات اضافه کنید و بگذارید ۱۵ دقیقه دیگر با هم حرارت ببینند. سپس خامه را با یک لیوان آب سوپ و زرده تخممرغ مخلوط و به سایر محتویات سوپ اضافه کنید و بگذارید با هم پخته شوند. هنگام سرو روی هر کاسه سوپ، مقداری جعفری خردشده و کمی آبلیموی تازه بریزید.
● مـواد لازم (برای ۴ نفر)
سیبزمینی متوسط/۲عدد/۱۶۰کیلوکالری
کرفس خردشده/۱لیوان/۲۵کیلوکالری
پیاز متوسط/۱عدد/۱۵کیلوکالری
ترهفرنگی خرد شده/۲لیوان/۵۰کیلوکالری
کره/۵۰گرم/۴۵۰کیلوکالری
شیر/۳لیوان/۱۶۵کیلوکالری
خامه/۲قاشق غذاخوری/۱۸۰کیلوکالری
زرده تخممرغ/۲عدد/۱۰۰کیلوکالری
جعفری خردشده/۵/۰لیوان/۱۵کیلوکالری
نمک و فلفل/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری
● پیشنهاد سرآشپز
سامان گلریز
مدرس آشپزی
سوپ را با نان و پنیر سرو کنید
سابقه غذاهای آبکی شبیه به سوپ و آش امروزی به ۲ تا ۳ هزار سال قبل بازمیگردد و زادگاهشان فلات ایران است و مردم این ناحیه با غذاهای به اصطلاح «آبکی» متنوعی خود را سیر میکردند. با اینکه این غذاها در کشورهای اروپایی فقط در دسته سوپها جای میگیرند، در کشورهای کهنی مانند ایران، به ۲ گروه آش و سوپ و حتی قیمهریزه و اشکنه تقسیم میشوند و تنها وجه تمایزشان غلظتشان است. البته در تهیه انواع سوپها بهخصوص سوپ ترهفرنگی، باید به نکتههای ظریفی دقت کرد تا حاصل کار خوشمزهتر باشد. این نکتهها عبارتند از:
۱. مهمترین نکته قبل از شروع طبخ این سوپ، شستشوی ترهفرنگی است زیرا در لابلای برگهای این سبزی، مقدار زیادی گل و لای جمع میشود بنابراین ابتدا باید ترهفرنگی را خرد و سپس آن را در آب سرد غوطهور کرد و حداقل ۱۵ دقیقه زمان داد تا کثیفیها تهنشین شوند. پس از گذشت این مدت زمان، باید ترهفرنگیها را که روی سطح آب میآیند، جمعآوری کرد و با تکرار این روش شستشو، به تمیز بودن این سبزی مطمئن شد.
۲. از آنجا که ترهفرنگی سبزی دیرهضمی است، اگر معده حساسی دارید، بهتر است آن را کاملا بپزید و به قطعات ریزی خرد کنید.
۳. شما میتوانید برای آمادهسازی ترهفرنگیها یا آنها را در مقدار بسیار کمی روغن تفت دهید و یا اینکه در مقداری آب بخارپز کنید که انتخاب هریک از این روشها به تمایل شما بستگی دارد.
۴. برای هر چه خوشطعمتر شدن این سوپ، پیشنهاد میکنم در آن از آب مرغ یا عصاره مرغ استفاده کنید و هرگز آبی که برای پخت سبزیها به کار میبرید، دور نریزید.
۵. از آنجا که در تهیه این سوپ از سیبزمینی استفاده شده و در میکسر به صورت پوره در میآید، غلظت پیدا کردن این غذا حتمی خواهد بود بنابراین در هیچ شرایطی در آن آرد نریزید زیرا باعث سفتی سوپ و ناخوشایندی ظاهر آن در هنگام مصرف خواهد شد.
۶. خیلیها سوپ را یک پیش غذا میدانند در حالی که میتوان آن را به عنوان غذا نیز سرو کرد البته با کمی تفاوت. یعنی اگر سوپ را به عنوان یک پیش غذا سرو میکنید، باید آن را در کاسههای کوچک بریزید تا جلوی اشتها را نگیرد و اگر به عنوان غذا سرو میشود، باید از کاسههای بزرگ استفاده کرد.
۷. پیشنهاد میکنم این سوپ را با نان و پنیر سرو کنید؛ به این ترتیب که نانهای تست را به مربعهای کوچک تقسیم کنید و روی آنها پنیر (نظیر گودا، فتا و حتی لیقوان) بزنید و برای چند دقیقه در فر بگذارید تا برشته شوند. وقتی سوپ را در کاسه ریختید، چند عدد از این نانهای برشته را روی آن بگذارید تا سوپتان آماده خوردن شود.
● اگر مبتلا به فشارخون هستید
چند حبه سیر تازه به این غذا بیفزایید و مقدار ترهفرنگی آن را نیز افزایش دهید. بهتر است به جای کره در آن روغن زیتون بریزید و غذا را با آبلیموی تازه سرو کنید. در صورت تمایل به خوردن نان، بهتر است که این نان از نوع کامل و سبوسدار باشد.
● اگر سرماخوردهاید
مقدار کره و خامه این غذا را کم کنید و در آن کمی گوجهفرنگی و هویج رنده شده و پیازچه بریزید تا هم رنگ آن اشتهابرانگیزتر شود و هم ارزش غذاییاش افزایش یابد.
● اگر چربی خون دارید
استفاده از روغن زیتون به جای کره و خامه میتواند از میزان کلسترولی که با خوردن این سوپ به بدن میرسد، بکاهد و افزودن سبزیهایی مانند کدوسبز با پوست و کلم بروکلی، فیبر دریافتی را بالا میبرد و به تنظیم چربی خون شما کمک میکند.
ساقی اخوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست