یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

۱۲ توصیه به اطرافیان سالمندان


۱۲ توصیه به اطرافیان سالمندان

اگر فرد سالمند نگران سلامت خود است, حتما او را نزد پزشک ببرید تا از سلامتش مطمئن شود

۱. اگر فرد سالمند نگران سلامت خود است، حتما او را نزد پزشک ببرید تا از سلامتش مطمئن شود.

۲. اگر سالمند نگران سلامت شما و سایر اطرافیان است، به او اطمینان‌خاطر بدهید دچار بیماری نیستید.

۳. بیشتر سالمندان تصور می‌کنند نادیده انگاشته می‌شوند و توجهی به آنها نمی‌شود. این تفکر باعث ایجاد استرس و اضطراب در آنها می‌شود. توصیه می‌شود توجه کافی به آنها داشته باشید و به آنها بگویید در جریان مشکلاتشان هستید مثلا اگر دچار مشکل گوارشی، بینایی یا حتی مشکلات روان‌پزشکی است؛ به زبان آن را بیان کنید تا بداند از وجود مشکلش باخبر و حتما به دنبال راه‌حلی برای برطرف کردن آن هستید.

۴. سالمندان دلمشغولی‌ها و نگرانی‌های خاص خود را دارند به همین دلیل ممکن است مدام نگرانی‌های خود را در قالب سوال بیان کنند. با تکرار این سوال‌ها از کوره در نروید و به آنها یادآوری کنید که از شرایطشان باخبر هستید و پاسخ مناسب به آنها بدهید.

۵. سالمندان مضطرب، بیش‌ازحد به اطرافیانشان بها می‌دهند و به دلیل اعتمادبه‌نفس پایین، بیشتر به آنها وابسته‌اند و خود را ناتوان‌تر از آنچه هستند، می‌بینند. بهترین راهکار بیان نقاط مثبت سالمند است اگر چنین سالمندی در جوانی کارهای مثبتی انجام داده یا در حال‌ حاضر توانمندی خاصی دارد بهتر است آن را بیان کنید. از این طریق اعتمادبه‌نفس او هم افزایش می‌یابد و کمتر به دیگران متکی می‌شود.

۶. با کوچک‌ترین مساله به ظاهر بی‌اهمیت مثلا تغییر محل خواب ممکن است سالمندان دچار استرس شوند بنابراین علت استرس را جویا شوید و سعی کنید عامل استرس‌زا را تا حد امکان از میان بردارید. مثلا اگر با رفتن به مسافرت دچار اضطراب می‌شود با توضیحات بیشتر درخصوص مسافرت مشکل را حل کنید.

۷. به سالمندان فرصت اینکه ناراحتی‌هایشان را بیان کنند، بدهید. به محض اینکه می‌گوید «نگرانم»، سریع نگویید نگران چه هستید؟ بگذارید ناراحتی‌هایش را بیان کند و شما هم در فکر راه‌حلی مناسب برای آن باشید.

۸. مسوولیت کارهایی مثل خرید نان، شیر یا کمک در آشپزی یا آموزش بچه‌ها را به آنها واگذار کنید، تا ذهنشان کمتر درگیر استرس‌های بی‌خود و بی‌دلیل شود.

۹. اگر پدر یا مادر سالمندتان با شما زندگی می‌کنند ممکن است به خاطر عملکرد شما دچار استرس و اضطراب شوند مثلا نگران این باشند که مبادا به محل قراری که دارید، نرسید یا نوه‌شان دیر به سرویس مدرسه برسد و.... برای پیشگیری از این حالت، بهتر است به آنها بگویید نگران نباشند و اگر احیانا به محل قرار دیر برسید، مشکلی ایجاد نمی‌شود. اگر هم فرزندتان به سرویس مدرسه نرسد برای اینکه وقت بیشتری تلف نشود، آژانس می‌گیرید یا با معلم او در این مورد صحبت می‌کنید. خلاصه، نگرانی‌هایشان را برطرف کنید.

۱۰. فرد سالمند را از محیط استرس‌زا و جمعی که در آن بحث و جدل است، دور کنیدو در مجالس مذهبی و اعیاد و جشن‌ها شرکت دهید.

۱۱. نداشتن اراده و عدم تصمیم‌گیری می‌تواند اضطراب ایجاد کند. اگر سالمندی برای گرفتن تصمیمی در دوراهی گیر کرد، او را یاری کنید. مثلا اگر قرار است همزمان در عروسی نوه و جشن تولد خواهرزاده‌اش شرکت کند و دچار تعارض بین دو خواسته است، او را کمک کنید و بگویید اگر جای شما بودم دو ساعت اول را به یک مهمانی اختصاص می‌دادم و دو ساعت بعد را به مهمانی دیگر.

۱۲. آنها را از نظر مالی و احساسی حمایت کنید. سالمندان باید هر لحظه که بخواهند امکان دسترسی به فرزندان و بستگان را داشته باشند. اطمینان‌بخشی به آنها در مواقع استرس، کمک‌کننده است.