دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
چاقی کودکان
برای تعیین چاقی از معیاری به نام شاخص توده بدنی ( BMI ) استفاده می شود . اگر BMI یک کودک از حداکثر BMI مجاز بیشتر باشد کودک ، چاق محسوب می شود . برای آشنایی بیشتر جدول BMI طبیعی پسران و دختران ۷ تا ۱۲ سال در زیر آورده می شود . در حال حاضر حدود ۲۵ درصد کودکان چاق هستند . در صورت عدم پی گیری ، کودکان چاق در بزرگسالی نیز دچار چاقی و عوارض ناشی از آن می شوند . سن ابتلا به دیابت روز به روز در حال پایین آمدن است و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی ، افزایش فشار خون و مشکلات روحی در جوانان افزایش یافته که یکی از ریشه های آن را در چاقی کودکان می توان جستجو کرد .
علل چاقی
در موارد بسیار کمی چاقی کودک می تواند در اثر بیماری های دیگر ایجاد شده باشد . هیپوتیروئیدیسم ( کم کاری تیروئید ) ، سندرم کوشینگ ( پرکاری غده فوق کلیه ) ، هیپرانسولینیسم اولیه ، پسودوهایپوپاراتیروئیدیسم ، اختلالات هیپوتالاموس و تعدادی از سندرم های ژنتیکی .
درمان
۱) تغذیه صحیح : باید به کودک اصول تغذیه صحیح که در هرم غذایی خلاصه شده است آموزش داده شود . در مرحله بعد باید به کودک و والدین او تفهیم شود که نیاز کودک به غذا با نیاز بزرگسالان به غذا متفاوت و از آنها کمتر است .
کودکان ۴ تا ۶ ساله مجاز هستند روزانه ۱۸۰۰ کیلوکالری غذا مصرف کنند . این میزان در کودکان ۷ تا ۱۰ ساله ۲۰۰۰ کیلوکالری ، در دختران ۱۱ تا ۱۴ ساله ۲۲۰۰ کیلوکالری و در پسران ۱۱ تا ۱۴ ساله ۲۵۰۰ کیلوکالری است . در صورتی که بخواهیم به کودک رژیم بدهیم باید مواد غذایی روزانه وی را به گونه ای تنظیم کنیم که ۵۰۰ کیلوکالری کمتر از میزان مجاز ، غذا مصرف کند . هدف رژیم دادن به کودکان چاق ، کاستن ۱۰ درصد وزن بدن طی ۶ ماه است .
۲) ورزش منظم : بسیاری از کودکان چاق از ورزش کردن طفره می روند . در واقع یکی از دلایل چاقی در این کودکان کم تحرکی است . والدین باید ترتیبی بدهند که این کودکان به طور منظم در یک باشگاه ورزشی به فعالیت بپردازند . علاوه بر این در منزل نیز این کودکان باید زیر نظر والدین خود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنند .
۳) مشارکت خانواده : مشارکت خانواده نقش کلیدی را در موفقیت درمان کودکان چاق به عهده دارد . افراد خانواده باید همراه با کودک چاق خود طبق هرم غذایی تغذیه کنند ، با وی به ورزش بپردازند و سعی کنند تا محیطی آرام برای وی فراهم کنند .
مصرف داروهای ضد چاقی ( حتی انواع تأیید شده آن ) برای کودکان ممنوع است .
پیشگیری
پیشگیری از چاقی باید از دوره شیرخوارگی شروع شود . باید در ۲ سال اول زندگی ، شیرخوار از شیرمادر تغذیه کند و مادر فقط هنگام وجود علائم گرسنگی به وی غذا دهد . نباید از غذا به عنوان وسیله ای برای آرام کردن کودک استفاده کرد .
استفاده طولانی مدت و غیرضروری از شیشه شیر به صورت روشی برای آرام کردن یک شیرخوار گریان ممکن است این عادت را در او ایجاد کند که هر وقت دچار مشکل و ناراحتی شد به دنبال غذا برود .
نکته دیگری که والدین باید به آن توجه کنند این است که نشان دادن غذاهای خوشمزه و جذاب به کودک راه خوبی برای خوشحال کردن کودک نیست .
والدین برای جلب رضایت فرزند خود از روش های غیرخوراکی استفاده کنند . یک ساعت بازی با کودک از دادن شکلات و شیرینی به وی رضایت بیشتری برای کودک ایجاد می کند . پس از شیرخوارگی نیز وظیفه والدین در این زمینه سنگین تر می شود . آنها باید بعد از ۲ سالگی شیرکم چرب را جایگزین شیرپرچرب کنند . از مصرف زیاد آب میوه توسط کودکان قبل از دبستان جلوگیری شود . به کودکان باید یاد داده شود که هر زمان گرسنه شدند غذا بخورند ، نه اینکه مجبور باشند در زمان های مشخص غذا بخورند . نباید کودکان را مجبور کرد تمام غذای کشیده شده در ظرفشان را بخورند ؛ بلکه باید به آنها یاد داده شود که هنگام سیری از غذا خوردن دست بکشند .
والدین باید اصول تغذیه صحیح طبق هرم غذایی را به کودک آموزش دهند و خود نیز به آن عمل کنند . ضمناً والدین باید خوردن غذاهای پرکالری در خانه را محدود و طوری برنامه ریزی کنند که چربی ها کمتر از ۳۰ درصد کل کالری مصرفی را فراهم کنند . آنها باید کودک را تشویق کنند که سبزی و میوه ( مواد فیبری ) به میزان زیاد مصرف کند . از همه مهمتر اینکه غذا نباید به عنوان ابزاری برای تنبیه یا تشویق کودک به کار رود . والدین باید امکان یک زندگی فعال همراه با ورزش را برای کودک خود فراهم آورند .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست