چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

بیماری ثروت


بیماری ثروت

تب تند چاقی و لاغری هر سال با گرم شدن هوا كه پوشیدن لباس های كمتر و افزایش اوقات فراغت را به دنبال دارد افزایش می یابد تا جایی كه صفحات بسیاری از نشریات تخصصی و عمومی به این مسئله اختصاص می یابد

وقتی سری به اینترنت می زنید و موضوعات مختلف را جستجو می كنید در غالب صفحات بحث چاقی و لاغری و آگهی های بازرگانی آن را می بینید كه ادعا شده است با بهره گیری از آخرین روش ها و متدهای مدرن جهان افراد چاق را لاغر می كنند و البته كمتر برای لاغرها فكری شده است. تب تبدیل چاقی به لاغری بیش از سایر موضوعات به یك اپیدمی و موضوع روز مبدل شده است.اكنون به مدد این اپیدمی، پرفروش ترین كتاب های سال معمولاً كتاب هایی هستند كه به ارائه یك رژیم تازه غذایی می پردازند. اما هنوز هم دانشمندان، چاقی را شایع ترین بیماری در سراسر جهان به ویژه در دنیای سرمایه داری و حتی كشورهای در حال توسعه می دانند و شاید پربیراه نباشد كه عده ای چاقی را بیماری ثروت و رفاه نامیده اند و بیان داشته اند این بیماری بیشتر در خانواده های ثروتمند و مرفه خیمه زده است.اما مسئله چاقی فراتر از منتسب دانستن آن به خانواده های فقیر و غنی عوارضی در پی می آورد تا جایی كه كارشناسان بر این باورند كه معضل چاقی نه تنها با معیارهای امروز زیبایی، مغایرت دارد، بلكه بسیاری از بیماری های متداول و خطرناك امروز با مسئله اضافه وزن ارتباط مستقیم دارد. رابطه بیماری های قلبی و عروقی با تغذیه امروزه دیگر غیرقابل انكار است، گرفتگی عروق كرونر یا همان عروق خون رسان به قلب یكی از شایع ترین بیماری های قلبی است كه به عادات غذایی فرد بستگی كامل دارد. در گزارش پیش رو به تب فراگیر چاقی و لاغری در میان شهروندان ایرانی، نقطه نظرات كارشناسان و پزشكان در این باره و شیوه های درمان اصولی این معضل می پردازیم.

كیسه ای برای سودجویان

مدت زمان مدیدی است كه حل معضل چاقی باعث پرشدن كیسه بسیاری از سودجویان شده است، هر از چندگاهی فردی آگاه یا ناآگاه با تبلیغ یك روش ابداعی در حوزه تغذیه و رژیم درمانی، هیپنوتیزم درمانی، دارودرمانی و طب سوزنی میزان معتنابهی سود سرشار را روانه كیسه اش می كند و از این رهاورد سود قابل توجهی نصیب او می شود اما مسئله اساسی این است كه هنوز هم چاق ها در این كش و قوس آشفته بازار و در این میان سرگردان باقی مانده اند و چیزی نصیبشان نشده است. به گفته متخصصان چاقی وقتی حادث می شود كه مصرف غذاهای پركالری و دریافت كالری به میزان بیشتر از حد نیاز سبب افزایش وزن و تجمع توده چربی در بدن شود. به گفته این متخصصان راه حل پیشگیری از این معضل بیش و پیش از آنكه نیازمند روش های آزاردهنده كم خوری، متوسل شدن به شیوه های تصنعی و سودجویانه باشد، نیازمند بهره مندی از اراده ای قوی، صبوری و دستیابی و چنگ انداختن به تحرك بیشتر و خوردن كمتر است. آنها برای مستند گفته های خود به تحقیقات علمی اشاره می كنند آنجا كه می گویند یك زن حداكثر به ۲۵۰۰ كالری نیازمند است در حالی كه این رقم برای مردان سه هزار و ۲۰۰ كالری است. و فردی كه تحرك بالایی ندارد و مایل است از اضافه وزن خود بكاهد باید حداكثر یك هزار و ۲۰۰ كالری بیشتر مصرف نكند و در صورت مصرف بیش از این مقدار شاهد افزایش تجمع چربی ها و اضافه وزن های موضعی خواهیم بود.

گفت وگو با قربانیان چاقی

خانم پ.الف: بانویی كه روش های متعددی را برای لاغری تجربه كرده و ناراضی از این شیوه است علاقمند شده است اطلاعات آن را در اختیار ما بگذارد. او در این باره گفت: اظهار نظر دیگران در مورد تناسب اندامم مرا افسرده كرده است، هرچه می پوشیدم به من نمی آمد، عروسی دختر خاله ام برایم به عزا مبدل شده بود ، دو روز كامل پدرم از اداره مرخصی گرفت و با من به دنبال پیدا كردن لباس مناسبی بود. اما هر چه انتخاب می كردم برایم اندازه نبود و نگاه های معنادار پدر و مادر شرمنده ام می كرد.به توصیه یكی از دوستان، نزد یك پزشك معروفی رفتم و او گفت كه ماهی هشت كیلو از وزن اضافه ام را كاهش می دهد اما در تمام مدت یك ماهی كه رژیم گرفته بودم، گرسنگی شدید عزابم می داد. ریزش مو گرفتم و دستگاه گوارشم دچار اختلال شده بود و به رغم حق ویزیت بالایی كه پرداخته بودم متوجه شدم كه همین رژیم را آن دكتر برای دوستم و مادرش هم دیكته كرده است.

مینا _ ك: خانم خانه داری كه همه راه ها را تجربه كرده است با گذشت ۱۲ سال از ازدواج دو زایمان داشته است و برای كاستن از ۱۰ كیلو اضافه وزن خود بسیاری از روش ها را آزمایش كرده است.

وی گفت:از آنجایی كه تحمل گرسنگی برایم دشوار بود با انتخاب یك پزشك جراح كه در یك مجله خانوادگی برای روشی خاص تبلیغ كرده بود به یك كلینیك جراحی رفتم. و گرچه در آگهی تبلیغاتی این مجله نوشته شده بود كه عمل جراحی برای برداشتن چربی موضعی بدون درد و بیهوشی انجام می شود، اما من به طور كامل بیهوش شدم و درد زیادی را متحمل شدم اما چند هفته بعد دیدم اصلاً به آن تناسب مورد نظر نرسیده ام. این در حالی بود كه برای انجام این عمل هفت میلیون ریال هزینه كرده بودم.وی افزود: پس از این عمل به روش هیپنوتیزم و مصرف قرص ها و كپسول های لاغری روی آوردم، ولی باز هم جواب نگرفتم.این بانو همچنین اضافه كرد: من تردید ندارم چنین اقداماتی عوارض و پیامدهایی را در آینده به همراه می آورد كه در نخستین مرحله سلامتی و شادابی افراد را از میان خواهد برد، لذا چنین روش هایی بیش از آنكه سودی را برای متقاضی به لحاظ تناسب اندام در پی داشته باشد، خسران و ضرر را برای او به ارمغان می آورد و از این میان تنها كسی كه سود می برد و از غفلت آدمیان استفاده می كند كسی است كه برای این روش ها تبلیغ و ترویج می كند.

دیدگاه های كارشناسان تغذیه و روان شناسان

آنچه مسلم است، آرزوی اندامی متناسب و زیبا، زنان و حتی مردانی را كه به نوعی دارای اضافه وزن هستند رها نمی كند، اما از آن جایی كه ویژگی ها و خصوصیات فیزیولوژیك افراد با یكدیگر متفاوت و متمایز است این روش ها در مورد همه افراد پاسخ مثبت نمی دهد. بنابراین برای حل این معضل كه می تواند منجر به افسردگی شود چه باید بكنیم؟

یك متخصص تغذیه در خصوص استفاده از رژیم های غذایی برای كنترل وزن اظهار داشت، آنچه مسلم است این كه كلید رمز سلامتی تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است. دكتر مؤمنی می گوید: براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی هرم ایده آل تغذیه شامل چهار گروه متفاوت است كه مهمترین این گروه هادر مرحله نخست گروه غلات و نان ها است كه روزانه به میزان ۶ تا ۱۱ واحد مصرف مواد غذایی در این گروه توصیه می شود. وی در تشریح یك واحد نان توضیح داد: یك واحد نان برابر است با یك قطعه نان سنگك یا بربری با ابعاد ۱۰ در ۱۰ سانتی متر مربع و یا دو برابر آن نان تافتون و یا سه برابر آن نان لواش و یا یك عدد بیسكویت توصیه می شود.وی همچنین می گوید: در مرتبه دوم گروه میوه و سبزیجات قرار دارد كه روزانه مصرف دو تا چهار واحد میوه و سه تا پنج گروه سبزیجات برای افراد سالم توصیه می شود. این متخصص تغذیه پروتئین و لبنیات را در مرتبه سوم هرم تغذیه دانست و مصرف روزانه دو تا سه واحد از این گروه را ضروری عنوان كرد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.