دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

حاملگی و صرع


حاملگی و صرع

در حین حاملگی، اندازه‌گیری دقیق سطح خونی داروها و تعداد حملاتی که ایجاد می‌شود، برای مطمئن شدن از سلامت هم نوزاد و هم مادر ضروری می‌باشد.
بیماران مبتلا به صرع معمولاً کمتر …

در حین حاملگی، اندازه‌گیری دقیق سطح خونی داروها و تعداد حملاتی که ایجاد می‌شود، برای مطمئن شدن از سلامت هم نوزاد و هم مادر ضروری می‌باشد.

بیماران مبتلا به صرع معمولاً کمتر بچه‌دار می‌شوند. این امر به‌طور عمده به‌علت فشارهای اجتماعی است که بر آنها وارد می‌شوند، گرچه خود بیماری صرع و درمان دارویی آن نیز می‌تواند گاهی اوقات بر روی بارداری فرد تأثیر بگذارد. به‌علاوه، بعضی از داروهای ضدصرع ممکن است دارای اثرات کاهش‌دهنده میل جنسی باشند.

داروهای ضدصرع می‌توانند اثر قرص‌های ضدبارداری را کاهش دهند، بنابراین برای اینکه این قرص‌های ضدبارداری بتوانند به‌خوبی اثر خود را نشان بدهند باید از انواع قوی‌تر آن (با دوز بالا) استفاده شود.

حاملگی

در طی حاملگی، حدود ٣٠ درصد بیماران تعداد حملاتشان افزایش می‌یابد، در ٢٠ درصد بیماران تعداد تشنج‌ها کم می‌شود و در ٥٠ درصد بیماران، هیچ‌گونه تغییری در تعداد تشنج‌ها ایجاد نمی‌شود. نحوه برخورد بدن با داروهای ضدصرع در هنگام حاملگی فرق خواهد نمود و اندازه‌گیری دقیق سطح خونی داروها و تعداد تشنج‌هایی که بیمار انجام می‌دهد از اهمیت زیادی برخوردار است. اغلب لازم است مقدار داروی ضدصرع را در هنگام حاملگی تغییر بدهیم. بسیاری از خانم‌های حامله از ترس اینکه مبادا داروهایی که می‌خورند به فرزندشان آسیب برساند خودسرانه اقدام به کم کردن مصرف داروهای ضدصرع می‌کنند. گرچه آنها نمی‌دانند که با این کار ممکن است حملات آنها افزایش یافته و همین تشنج‌ها باعث آسیب رساندن به کودکشان و حتی سقط جنین شود.

خطرات داروهای ضدصرع برای جنینی که در رحم وجود دارد، کم می‌باشد. اما در مواردی که مادر از چند داروی ضدصرع و با مقادیر زیاد استفاده می‌کند، این خطرات بیشتر می‌باشد. احتمال به دنیا آمدن نوزادان غیرطبیعی در مادران سالم ٢ درصد می‌باشد و این احتمال در مادرانی که فقط از یک داروی ضدصرع استفاده می‌کنند ٦ درصد می‌باشد (نسبتاً کم) و در مادرانی که از سه داروی ضدصرع به‌طور همزمان استفاده می‌کنند حدود ٢٠ درصد می‌باشد (کاملاً زیاد).

بنابراین قبل از بارداری، اهمیت زیادی دارد که پزشک، بیمارش را به حداقل دارویی که باعث کنترل صرعش بشود، برساند.

شایع‌ترین ناهنجاری‌ای که در نوزادانی که از مادران مبتلا به صرع به‌ دنیا می‌آیند دیده می‌شود، شکاف کام یا لب (لب شکری) می‌باشد که در یک سوم ناهنجاری‌ها مشاهده می‌شود. اسپاینا بیفیدا یک عارضه جانبی وخیم‌تر این داروها می‌باشد که در نوزادان مادرانی که از داروی سدیم والپروات (یک تا دو درصد تولدها) یا کاربامازپین (نیم تا یک درصد تولدها) استفاده می‌کنند دیده می‌شود. بیمارانی که از چنین داروهایی استفاده می‌کنند می‌توانند در حین بارداری اقدام به سونوگرافی و آزمایش‌های خونی کنند تا در صورت مشاهده وجود بیماری اسپاینا بیفیدا در جنین‌شان، در صورت تمایل اقدام به سقط جنین نمایند. تمام خانم‌هایی که داروهای ضدصرع مصرف می‌کنند باید از قرص‌های اسید فولیک قبل از بارداری و در طی سه ماهه اول بارداری استفاده کنند، زیرا با این کار، خطر سقط جنین و بروز ناهنجاری‌های جنینی به‌خصوص اسپاینا بیفیدا را کم می‌کنند (امروزه بحث بر این است که تمام خانم‌ها صرف‌نظر از اینکه از داروهای ضدصرع استفاده می‌کنند و یا اینکه سالم هستند باید از قرص‌های اسید فولیک در طی این دوره استفاده نمایند). در ماه آخر بارداری، ویتامین K باید به مادر داده شود و نوزاد نیز باید ویتامین K دریافت دارد زیرا داروهای ضدصرع باعث کاهش این ویتامین در بدن می‌شوند. در صورتی که نوزاد به اندازه کافی ویتامین K نداشته باشد، خون او ممکن است به خوبی منعقد نشده و بنابراین مشکلاتی با خونریزی و خونریزی مغزی داشته باشد.

تغذیه با شیر مادر

خانم‌هایی که از داروهای ضدصرع استفاده می‌کنند معمولاً می‌توانند بدون هیچ خطری از پستان خود به نوزادشان شیر بدهند. زیرا اکثر داروهای ضدصرع، خیلی کم وارد شیر موجود در پستان‌ها می‌شوند. فقط در هنگامی که داروهای اتوسوکسیماید یا فنوباربیتال با مقادیر زیاد خورده می‌شود، می‌تواند مقدار زیادی از این داروها وارد شیر شود. داروی فنوباربیتال که وارد شیر می‌شود، می‌تواند باعث خواب‌آلودگی نوزاد شود.