یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دلایل گسترش شبه علم در ایران


دلایل گسترش شبه علم در ایران

از مشخصات پرورش ایده های شبه علمی در ایران تلاش (گاه اغراق آمیز) در جهت بیان ریشه تمام جنبه های نوین علم و فناوری در گذشته های دور و نزدیک تاریخی ماست. البته بیان ریشه های تاریخی …

از مشخصات پرورش ایده های شبه علمی در ایران تلاش (گاه اغراق آمیز) در جهت بیان ریشه تمام جنبه های نوین علم و فناوری در گذشته های دور و نزدیک تاریخی ماست. البته بیان ریشه های تاریخی تلاش های دانشمندان کار مفیدی است. تلاش های دانشمندانی که در محدوده تمدنی ایران و بین النهرین (با بیشترین نزدیکی فرهنگی و تمدنی به ما) می زیسته اند باید مورد بررسی و نقد و تحلیل تاریخی قرارگیرد. اگر چنین نباشد، حس ناسیونالیستی حاد موجب داستانسرایی از آنچه در گذشته انجام نشده و در نهایت به خلق خیالبافی از پیشرفت های هرگز رخ نداده در تاریخ علم و فناوری های کشورهای توسعه نیافته می شود.

حس حقارت و عقب ماندگی تاریخی به شکل اغراق آمیز با تحریف تاریخ موجب تفسیرهای خاص از بعضی از فعالیت های علمی دانشمندان گذشته و نمایاندن کار آنها به عنوان همانندهای علم مدرن و امروزی می شود.

مثلاً ادعا می شود؛ آنچه امروزه کشف شده، منتشر شده یا اختراع شده یا به عنوان نظریه نوین مطرح شده، در واقع کار جدیدی نیست و همان است که دانشمندان ما در سده ها و هزاره های پیش کشف کرده اند و بنابراین اولاً ما (اجداد ما) زودتر به این دستاوردها رسیده اند و درثانی آنچه دیگران به آن رسیده اند، باید با ذکر دستاورد گذشته ما صورت گیرد و آنها مدیون ما هستند(،)

بعضی دلایل توسعه شبه علم در ایران را شاید بتوان به صورت زیر خلاصه کرد.

- کمبود سطح سواد عمومی؛ آن چیزی که در هر زمان به عنوان حداقل های سطح سواد عمومی تعریف می شود.

- نبود برنامه آموزش علمی همگانی موفق

- عدم دقت در برنامه آموزش علمی در مدارس

- ژورنالیسم علمی بی دقت و مغلوط

- تعصب شوونیستی و نژادگرایانه و بیهوده

- خلط علم و الاهیات و عرفان