چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

صفات نیك


صفات نیك

امام حسین (ع) در خطبه ای فرمود: «هان ای مردم! در اخلاق شایسته و والا با هم رقابت كنید و در سودهای معنوی و بهشتی از هم پیشی گیرید، مپسندید آن كار نیكی را كه در آن شتاب ننموده اید، سپاس …

امام حسین (ع) در خطبه ای فرمود: «هان ای مردم! در اخلاق شایسته و والا با هم رقابت كنید و در سودهای معنوی و بهشتی از هم پیشی گیرید، مپسندید آن كار نیكی را كه در آن شتاب ننموده اید، سپاس (خداوندی را از راه كامیابی در انجام كارنیك) به دست آورید، سرزنش (او) را با سهل انگاری (در انجام عمل صالح) مجویید، پس هر قدر، آدمی به كسی احسانی كرده باشد كه او بر سپاس آن بر نخیزد، سرانجام خدا با پاداش خود به سود او خواهد بود زیرا عطای او با شكوهتر و پاداش او با عظمت تر است.

بدانید اینكه مردم در نیازهای خود به شما رو می آورند، از نعمتهای خدا بر شما است، از نعمتهای الهی دلتنگی (و بی حوصلگی) نشان ندهید، كه به غضبهای او تبدیل شوند.

بدانید كه هر كار نیكی، سپاسی را بهره می دهد و پاداشی را از پی می آورد، چنانچه (می توانستید) كار نیك را مجسم بنگرید، آن را در چهره انسانی نیكو و زیبا می دیدید كه ناظران را مسرت می بخشد.

و اگر فرومایگی (بدكرداری) را مجسم می دیدید آن را زشت و مسخ شده می دیدید كه دلها از آن می رمد و چشمها از (نفرت دیدن) آن فرو می افتد. هان ای مردم! هر كس كه بخشش كرد، سروری یافت و هر كس كه بخل ورزید فرومایه شد، همانا بخشنده ترین مردم كسی است كه با ناامیدی (از عوض) بخشش كند و با گذشت ترین مردم كسی است كه با ناامیدی (از عوض) بخشش كند، و با گذشت ترین مردم كسی است كه از روی توانمندی عفو كند، به راستی كه صله رحم كننده ترین مردم كسی است كه با آن كس كه از او بریده، ارتباط یابد.

نهالهایی كه بركشتگاه خود پایدار مانده اند از راه شاخه های خود اوج می گیرند، پس هر كه برای برادر دینی خود در انجام خیری شتاب ورزد، آن را در فردای قیامت كه بر او وارد می شود می یابد و هركه در خیررسانی به برادر دینی خود، خشنودی خدا را قصد نموده باشد خدا پاداش آن را هنگام نیازمندیش عطا فرماید، و از گرفتاریهای دنیای او بیشتر از اندازه احسانش برطرف فرماید، و هر كس كه عقده دل مومنی را بگشاید، خداوند اندوه دنیا و آخرت او را مرتفع سازد. هر كسی كه نیكی كند خدا به او نیكی می كند و خدا نیكوكاران را دوست می دارد.(۱)

۱- موسوعه كلمات امام حسین، (ع)، ص ۸۱۴