پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

میدان مشق نخستین زمین فوتبال در تهران


میدان مشق نخستین زمین فوتبال در تهران

بازی فوتبال در تهران در اواخر قرن سیزدهم خورشیدی و توسط انگلیسی‌ها رواج یافت. کارکنان سفارت انگلستان در تهران و دیگر انگلیسی‌های ساکن تهران در میدان مشق برای نخستین بار در …

بازی فوتبال در تهران در اواخر قرن سیزدهم خورشیدی و توسط انگلیسی‌ها رواج یافت. کارکنان سفارت انگلستان در تهران و دیگر انگلیسی‌های ساکن تهران در میدان مشق برای نخستین بار در تهران به بازی فوتبال پرداختند. با روی کار آمدن محمدعلی‌شاه، انگلیسی‌ها محل بازی خود را تغییر دادند و آن را به مجاورت حصار ناصری در شمال ضلع سفارت انگلیس در خیابان فردوسی فعلی انتقال دادند. زمانی که احمدشاه آخرین سال‌های سلسله قاجاریه را سپری می‌کرد و سردارسپه نخستین پایه‌های حکومت پهلوی را استوار می‌ساخت، در جنوب اراضی بهجت‌آباد و خارج از حصار ناصری در حوالی کالج آمریکایی (دبیرستان البرز) به‌وسیله کمپانی لنج (Lenge) نخستین زمین فوتبال شهر تهران ساخته شد. در این زمین دروازه‌های قانونی نصب شد به‌طوری که کاملا با زمین‌های امروزی فوتبال مطابقت داشت.

تیم تهران

اما در مورد نخستین تیم فوتبال در تهران، تاریخ دقیقی وجود ندارد اما شاید بتوان سال ۱۲۹۹ هـ.ش را سال تشکیل اولین تیم فوتبال در تاریخ تهران دانست. نخستین تیم تشکیل‌شده فوتبال تهران زمانی که احمدشاه بر سلطنت بود به نام تیم کلوب تهران پدید آمد و بازیکنان به‌طور رسمی جذب این رشته ورزشی شدند و مسابقاتی را ترتیب دادند تحت عنوان هفت‌لشکر که در میدان مشق برگزار می‌شد. در این مسابقات تیم انگلیسی‌ها هم شرکت داشتند که در تسریع و پیشرفت بازی فوتبال تهران نقش مهمی را ایفا کردند. از آ‌ن پس تیم‌های متعددی پا گرفتند، از جمله تیم اسپرت ارامنه، تیم طوفان و دو باشگاه به نام‌های باشگاه اجتماعیون و باشگاه شعاع که بعد از آنها پا به عرصه گذاشتند.

قهرمانی تیم تهران در اولین دوره مسابقات

در سال ۱۳۰۳ هـ.ش تیم کلوب تهران با تیم‌‌های اسپرت ارامنه و طوفان به رقابت پرداخت و به پیروزی دست یافت. همچنین یک سال بعد، تیم فوتبال انگلیسی‌ها را شکست داد که این امر باعث شگفتی مردم تهران شد.چند سال بعد دکتر عباس اکرامی از پایه‌گذاران فوتبال کلاسیک ایران، تیم شاهین را در تهران پدید آورد که چندین دهه بر فراز فوتبال ایران هنرنمایی می‌کرد و بهترین بازیکنانی را که دیروز و امروز در جامه مربیگری به کشور خدمت کرده‌اند، پرورش داد. جالب است که بدانید اولین بازی تیم فوتبال ایران با یک تیم خارجی، با تیم اتحاد جماهیر شوروی بود که در سال ۱۳۰۴ هـ.ش تیم ایران مغلوب تیم شوروی شد.

ورزشگاه امجدیه

در سال ۱۳۱۳ هـ.ش، بزرگ‌ترین ورزشگاه تهران در اراضی باغی در شمال دروازه‌دولت و شمال آن روز تهران احداث شد که به نام «امجدیه» مشهور شد. در سال ۱۳۱۷ ه.ش این ورزشگاه کامل و در سال ۱۳۱۸ نیز مسابقات قهرمانی فوتبال در تهران انجام شد. از زمین‌های دیگری که اختصاص به فوتبال داشت زمین خیام حوالی چهارراه آب سردار، زمین دولت بالاتر از دروازه‌دولت، زمین سلطانی حوالی منیریه و زمین لنج حوالی دبیرستان البرز در چهارراه کالج بودند.با آغاز سلطنت پهلوی دوم و سال‌های جنگ‌ جهانی دوم که همه چیز تحت‌الشعاع جنگ قرار گرفت فوتبال تهران نیز هیچ تحول و رشدی نکرد و بعد از خاتمه جنگ و مسابقات المپیک لندن پیش آمد که باعث شد ورزش دوباره در ایران از سر گرفته شود. فوتبال ایران روز ۳۰ دی‌ ۱۳۲۶ هـ.ش، مطابق با بیستم ژانویه ۱۹۴۸ میلادی با ثبت‌نام در فیفا فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.

بابک‌شیروانی