جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

استهبان؛ شهر هندوانه‌های مکعبی


استهبان؛ شهر هندوانه‌های مکعبی

باغهای فراوان، آبشارهای روان و همجواری با دریاچه بختگان و تولید هندوانه های مکعبی شهر استهبان استان فارس را به منطقه ای بکر برای گردشگری تبدیل کرده که در صورت سرمایه گذاری …

باغهای فراوان، آبشارهای روان و همجواری با دریاچه بختگان و تولید هندوانه های مکعبی شهر استهبان استان فارس را به منطقه ای بکر برای گردشگری تبدیل کرده که در صورت سرمایه گذاری و توجه مسئولان می توان آوازه آن را جهانی کرد.

به گزارش مهر، استهبان شهری از سرزمینهای جنوب شرقی استان فارس است. شمال شهرستان استهبان به دریاچه بختگان (پیچگان) جنوب آن به کوههای تودج (توده) و غرب آن به دشت رونیز و شرق آن به کوههای داراب و ایج محدود می‌شود.

از دیرباز، نام این شهر اصطهبانات یا استهبانات بوده که در دهه ۱۳۵۰ شمسی، به نام کنونی آن، یعنی ۰۳۹;استهبان۰۳۹; تغییر نام پیدا کرد. گفته می شود نام این شهر از عبارت سته بان، به معنای تاکستان یا انگورستان برگرفته شده ‌است.همچنین نام صابونات نیز در بین مردم این شهر مرسوم است.

آبادانی این شهر از سال ۷۴۶ هجری قمری (پس ازویرانی شهر در دوره مغول) به دست امیر مبارزالدین آل مظفر انجام شده است.

این شهر در گذشته چهارمحله داشت که هرمحله دارای مساجد و آب انبارهای متعددی بود و حمدالله مستوفی از مورخان و شعرای معروف ایران در عهد ایلخانان از این شهر به عنوان شهرکی پردرخت که آب وهوای معتدل ومیوه فراوان دارد یاد کرده است.

علاوه بر تنوع آب و هوایی، در این منطقه پرورش میوه های گوناگون از جمله انجیر و زعفران استهبان شهرت به سزایی دارد. در میان میوه های معروف استهبان هندوانه مکعبی آن از شهرت جهانی برخوردار است.

خبر تولید نخستین هندوانه مکعبی به همت کارشناس واحد زراعت جهاد کشاورزی استهبان دیماه سال گذشته بود که در رسانه ها اعلام و این شهر را مشهور کرد. مهندس بذرافشان با استفاده از وسایل و لوازم ابتکاری و فراهم کردن شرایط جوی برای نگهداری و تولید این نمونه از هندوانه منجر به تولید هندوانه مکعبی در ابعاد ۲۰ در ۲۵ سانتیمتر و با وزن سه کیلو و ۲۵۰ گرم شد. اکنون ارزش هر یک از این هندوانه ها در بازار ژاپن حدود ۸۳ دلار است.

غیر از شهرت میوه های استهبانی، وجود باغهای فراوان، پوشش جنگلی و آبشارهای روان و همجواری با دریاچه بختگان برجاذبه های گردشگری این شهرستان افزوده است. با این حال استهبان با وجود دارا بودن جاذبه های طبیعی و گردشگری بسیار تنها یک واحد اقامتی دارد که پذیرای میهمانان وگردشگران زیادش باشد.

برخی از جاذبه های گردشگری، تاریخی و طبیعی استهبان عبارتند از:

بقعه پیرمراد:

پیرمراد مقبره امام زاده محمد بن علی بن ابراهیم بن موسی بن جعفر(ع)است که درشمال شهر استهبان ودرکنارجاده خروجی به طرف شهر شیراز قراردارد. زیبایی ضریح قلم کاری این بقعه شهرت بسیاری در میان گردشگران دارد.

بقعه شیخ محی الدین اعرابی :

شیخ محی الدین اعرابی از شاعران وعرفای قرن نه هجری قمری است که درنائین به دنیا آمده است. وی پس از۶۰ سال سلوک درسال۸۰۹ هجری قمری دراستهبان درگذشت.

چهارطاقی ماه فرخان:

یکی از آثار مهم و تاریخی منطقه خیر چهار طاقی ماه فرخان است.این بنا که متعلق به دوره ساسانیان است .درمیان بناهای سرسبز و بسیار زیبای منطقه قرارگر فته و از سنگ و ساروج ساخته شده است.

ایوان سنگی:

ایج ایوان یا مسجد سنگی از آثار قبل از اسلام بوده از دل کوه تراشیده شده و در کنار سر چشمه ای قراردارد. ان ایوان با احداث محرابی در قرن هفتم به مسجد سنگی تبدیل شده است.

تنگ ایج:

دردو کیلومتری روستای ایج در پایین دست آثار باستانی تنگ مصفای ایج (قلعه ایج) قراردارد. ترکیب جاذبه های طبیعی از قبیل چشمه هوای لطیف کوهستانی و درخت زار این مکان را به چشم اندازی خیره کننده بدل کرده است.

گردشگاه پارک جنگلی استهبان:

بردامنه کوه تودج درجنوب شهرستان استهبان منطقه ای با پوشش جنگلی مرکب از درختان انگور، بادام، پسته وانجیر وجود دارد که از جاذبه های زیبای طبیعی این شهرستان به شمار می آید.

چشمه‌های آبی زیاد شهر استهبان مهمترین منابع تأمین آب آن نیز به شمار می آیند مانند چشمه های قعری، پازهری، یوخو، مرخنه و بک بک.

این چشمه سارها که در ارتفاعات جنوب غرب و غرب شهرستان (سلسله جبال تودج) قرار دارند، سر قناتهایی هستند که از گذشته بسیار دور مورد بهره برداری اهالی منطقه قرار می گرفتند. در کتب قدیم آمده است که آب بستانها و زراعت این شهر از چشمه‌های پازهری و قعری بوده که هر دو از سمت غرب همواره زیر پای درختان با ثمر جاری اند.