جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

سال ۲۰۲۵ در چشم انداز سازمان CIA آمریکا


سال ۲۰۲۵ در چشم انداز سازمان CIA آمریکا

در سال های آینده شاهد تغییر و تحولات جهانی خواهیم بود که هم زمان با رشد چالش های ژئوپلتیکی در جهان است و این امر منجر به تحقق رویدادهای کلیدی در جهان خواهد شد که پیش بینی آن در سایه سرعت بالای این تغییر و تحولات بسیار دشوار گشته است

در سال‌های آینده شاهد تغییر و تحولات جهانی خواهیم بود که هم‌زمان با رشد چالش‌های ژئوپلتیکی در جهان است و این امر منجر به تحقق رویدادهای کلیدی در جهان خواهد شد که پیش‌بینی آن در سایه سرعت بالای این تغییر و تحولات بسیار دشوار گشته است. به نظر می‌رسد که نظام‌های غربی در ابعاد اقتصادی و سرمایه‌داری و لیبرالی و دموکراتیک آن بخصوص جنبه‌های لائیک رونق خود را در این مدت از دست بدهد و ممکن است در دو دهه آینده به تکنولوژی جانشین نفت دست یافته شده و بدین ترتیب بتوان مشکل کم آبی و نبود غذای کافی حل شود. به احتمال زیاد دو دهه آینده شاهد رویدادهای کلیدی در جهان خواهد بود.

قدرت‌های روبه رشدی همانند چین و هند در سطح بین‌المللی می‌توانند جان میلیون‌ها انسان را از فقر نجات دهند، ولی جریان ثروت‌ها دیگر از شرق به غرب نبوده و نقش کشورها با کنترل تکنولوژیک و الکترونیک بر همه چیز افزایش خواهد یافت. به دنبال بحران مالی سراسری سال ۲۰۰۸ به نظر می‌رسد که خیلی از کشورها ترجیح بدهند که دولت‌ها نقش بیشتری در کنترل اقتصاد داشته باشند. در این راستا برخی دولت‌های غیر دموکراتیک مانند چین و روسیه و برخی کشورهای خاورمیانه نیز به ثروت‌هایی دست خواهند یافت و برخی از آنها بعنوان قدرت‌های اقتصادی مطرح خواهند شد و مرزهای بین بخش‌های خصوصی و بخش‌های دولتی در اقتصاد خیلی از دولت‌ها دچار آشفتگی خواهد شد و سرمایه‌داری دولتی نیز نقش بیشتری در اقتصاد این کشورها برعهده خواهد گرفت. البته کشورهایی مانند کره جنوبی، تایوان و سنگاپور نیز قبلا از این نظام اقتصادی پیروی می‌کردند، ولی پیروی کشورهایی مانند روسیه و چین از این نظام اقتصادی تاثیرات بین‌المللی بیشتری خواهد داشت.

از امروز تا سال ۲۰۲۵ موج مهاجرت از کشورهای فقیر به کشورهای پیشرفته کاهش نخواهد یافت. همچنین مهاجرت از مناطق روستائی به مناطق شهری نیز کاش نخواهد یافت، ولی احتمال دارد که کشورهای اروپایی تنها جایی نباشد که جوانان آفریقا و کشورهای آسیایی آن را مقصد خود قرار بدهند. احتمال دارد که برخی مناطق صنعتی رو به رشد در چین و جنوب هند و شاید ترکیه و ایران، مرکزی برای جذب نیروی کار باشد، زیرا این کشورها با کاهش رشد جمعیت و افزایش دستمزدها روبرو خواهند شد. به نظر می‌رسد که هجرت به ایالات متحده مانند سابق نباشد، زیرا قدرت صنعتی مکزیک و رشد سنی جمعیت آن و کاهش زاد و ولد در دهه‌های هشتاد و نود، جایگزین خوبی برای نیروی کار خواهد بود.

اگر روند جنگ‌ها و درگیری‌ها در این حد فعلی باقی بماند، انتظار می‌رود که تا سال ۲۰۲۵ حدود ۵۷% از ساکنان کره زمین در شهرها زندگی کنند و در نتیجه ابر شهرها از ۱۹ شهر به ۲۷ شهر افزایش خواهند یافت که از این ابر شهرها حدود هفت شهر آن در آسیا و جنوب صحرای آفریقا باشد. تغییر و تحولات جمعیتی در اقلیت‌ها و نژادها باعث می‌شود که تعداد ساکنان اصلی کشورهای آمریکای جنوبی افزایش یافته و در نتیجه حکومت‌ها تمایل داشته باشند که نظام‌های سیاسی مردمی را بوجود بیاورند.

● اسرائیل

علیرغم کاهش زاد و ولد در بین اقلیت‌های دینی و نژادی، حفظ روند کنونی باعث تغییرات سیاستی در برخی کشورهای صنعتی که رشد جمعیت آن کم است، خواهد شد. به عنوان مثال در اسرائیل این تغییرات جمعیتی باعث تغییرات سیاسی گسترده‌ای خواهد شد. در سال ۲۰۲۵ جمعیت فلسطینی‌های داخل سرزمین‌های اشغالی جدای از کرانه باختری و نوار غزه از یک پنجم به یک چهارم جمعیت اسرائیل که در حدود نه میلیون نفر خواهد بود، رشد می‌کند. در عین حال تعداد یهودیان تندرو نیز افزایش یافته و به بیش از ۱۰% جمعیت اسرائیل خواهد رسید. تعداد فلسطینیان ساکن کرانه باختری نیز از ۲.۶ میلیون نفر به میزان ۴۰% رشد یافته و ساکنان نوار غزه نیز که در حدود یک و نیم میلیون نفر است، نیز تا حدود ۶۰% رشد خواهد کرد. این امر بحرانی جدی را در زمینه تامین خدمات عمومی، ایجاد فرصت‌های شغلی کافی و تامین آب آشامیدنی و ایجاد استقرار سیاسی بوجود خواهد آورد.

● لبنان

تغییر و تحولات جمعیتی در طوائف مختلف تاثیر خواهد گذاشت به نحوی که احتمال می‌رود با بهبود وضعیت درآمد شیعیان لبنان نسبت به بقیه طوائف موجود در لبنان و بوجود آمدن توازنی در جمعیت جوان شیعه، ورود آنها به زندگی سیاسی و اقتصادی لبنان تسهیل گردد.

● چین

در سال ۲۰۲۵ جهان تک قطبی نبوده و ایالات متحده تنها قدرت جهان در صحنه بین‌المللی نخواهد بود. تعدادی از کشورهای بزرگ به همراه آمریکا در اداره جهان سهیم خواهند بود، ولی بدون شک ایالات متحده در این میان قو‌ی‌ترین کشور خواهد بود و بدون شک ایجاد توازن بین قوا و بین قدرت‌های بزرگ در جهان و تعیین مرزهای نفوذ همواره با اغتشاش و آشوب و درگیری‌هایی همراه است، زیرا هر چقدر تعداد کشورهایی که در تصمیم‌گیری نقش دارند، بیشتر می‌شود، همراهی و تفاهم بین آنها دشوارتر می‌گردد. در دو دهه آینده چین یکی از قدرت‌های جهانی است که بیشترین شانس را برای افزایش نفوذ در جهان خواهد داشت. اگر چین به رشد اقتصادی فعلی خود ادامه بدهد، به زودی به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان مطرح خواهد شد. چین تلاش‌هایی برای انجام اصلاحات سیاسی در کشور خود انجام داد، زیرا اختلاف طبقاتی زیادی بر آن حاکم است و شبکه‌های اجتماعی ارتباطات مردمی آن ضعیف بوده و از لحاظ تشکیلاتی و اداری با مشکلات زیادی روبرو بوده و از فساد اقتصادی زیادی برخوردار است؛ ولی در این مورد موفقیت کافی به دست نیاورده است.

البته چین نمی‌تواند برای مدت طولانی این میزان رشد اقتصادی خود را حفظ کند، ولی باید تلاش کند که مشکلات موجود را برطرف کند، زیرا بخش‌های اصلی اقتصاد چین ارتباط تنگاتنگی با بازارهای خارجی دارد و در نتیجه اقتصاد چین وابسته به این بازارها و تکنولوژی خارجی و شبکه‌های تولیدات جهانی است. در نتیجه وضعیت اقتصاد چین با وضعیت اقتصادی سایر کشورها بخصوص ایالات متحده ارتباط تنگاتنگی دارد. بدین جهت به نفع چین است که روابط خود را با این کشورها بهبود بخشد و این امر، پایه استمرار رشد اقتصادی چین است. از جمله موانعی که بر سر راه چین وجود دارد، انحصارطلبی حزب کمونیست است که به نظر نمی‌رسد تغییر و تحولات زیادی در نظام سیاسی چین بوجود بیاید و همچنین به نظر نمی‌رسد که جنبش‌های مردمی در چین بوجود بیاید که مردم را به دموکراسی دعوت کند

● هند

در دو دهه آینده هند تلاش خواهد کرد که نظام چند قطبی در جهان بوجود بیاید که هند یکی از قطب‌های سیاسی آن باشد و در واقع در این شبکه، هند می‌تواند حلقه رابط بین ایالات متحده و چین باشد. در این دو دهه به نظر نمی‌رسد که رشد اقتصادی هند داری کاهشی باشد، هر چند که زیر ساخت‌های اقتصادی و اجتماعی هند کمی ضعیف است و هنوز به نیروی کار متخصص نیاز دارد. این امر اقتضا دارد که طبقه میانی جامعه هند از رشد بیشتری برخوردار باشد و جامعه هند همچنان یک جامعه جوانی باقی بماند و نیاز است که از بخشی از صنعت بخاطر حفظ بخش کشاورزی صرف‌نظر شود و میزان پس‌انداز خانگی و سرمایه‌گذاری‌ها افزایش یابد. هند مشکل چندانی در اختلافات فرقه‌ای ندارد و می تواند موج‌های خشونتی که ناشی از گسترش نفوذ مائوویسم است را خنثی کند.

به نظر سازمان امنیتی آمریکا، رقیبش روسیه با مشکلات و موانع اقتصادی بسیاری روبروست، زیرا بهره‌برداری روسیه در زمینه‌های انرژی اندک و زیر ساخت‌های آن رو به ضعف گراییده است. بخش آموزشی روسیه ضعیف است و خدمات بهداشتی آن رو به کاهش گذاشته و بخش بانکی روسیه نیز غیر پویا و غیر پیشرفته است. فساد اداری و سیاسی در همه جا گسترش یافته و همچنین وضعیت قضائی خوب نبوده و آمار جرایم بالاست و نیاز بالایی به نیروی کار وجود دارد.

● ایران

در خاورمیانه کشوری مانند ایران در میان کشورهای عربی تلاش می‌کند که به سلاح هسته‌ای دست یابد و این نگرانی وجود دارد که دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای رقابت تسلیحاتی را در خاورمیانه گسترش دهد و در این زمینه ترکیه، امارات، بحرین، عربستان، مصر و لیبی نسبت به ساخت نیروگاه هسته‌ای برق ابراز تمایل نموده‌اند.

منبع :presstvbeirut.com