سه شنبه, ۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 28 May, 2024
مجله ویستا

پیامک های پردردسر


پیامک های پردردسر

تعداد افرادی که از پیامک برای ارتباط با دیگران استفاده می کنند، روز به روز در حال افزایش است. این موج در گروه سنی نوجوانان و جوانان و به خصوص در مناسبت هایی چون جشن ها بیشتر از …

تعداد افرادی که از پیامک برای ارتباط با دیگران استفاده می کنند، روز به روز در حال افزایش است. این موج در گروه سنی نوجوانان و جوانان و به خصوص در مناسبت هایی چون جشن ها بیشتر از همیشه است. به همین علت متخصصان تأکید می کنند افرادی که بیش از اندازه برای دیگران پیامک ارسال می کنند باید مراقب سلامتی خود باشند. آمارها نشان می دهد که ۱۵درصد افراد در روز بیش از ۲۰ پیامک و ۱۰درصد افراد هم در روز در حدود یکصد پیامک ارسال می کنند. این آمار حاکی از آن است که جوانان کمتر از ۲۵ سال باید بیش از پیش مراقب سلامت دست هایشان باشند زیرا بیش از ۶۰درصد تلفن های همراه در جهان متعلق به این گروه سنی است.آخرین بررسی ها در دانشگاه گلاسکو اسکاتلند حاکی از این است که مشکلات ایجاد شده در مچ دست و بازوی افراد ممکن است در اثر استفاده زیاد از پیامک های تلفن همراه باشد. این بررسی ها نشان می دهد که کودکان و نوجوانان که معمولا به درد خود در هنگام فعالیت توجهی نمی کنند، کمتر در معرض این خطر قرار دارند. علت آن هم در این است که این گروه سنی آن قدر مجذوب و محو کار خود می شوند که با علائم هشدار دهنده ای همچون دردهای زودگذر فرستادن پیامک را متوقف نمی کنند.

این در حالی است که در برخی کشورهای جهان بیش از یک سوم جوانان ۱۶ تا ۲۴ سال هر روز حداقل ۲۰ پیامک ارسال می کنند. از طرف دیگر از هر ۶ نفر هم یک نفر در هنگام نوشتن پیامک در انگشتان خود اندکی احساس درد و ناراحتی کرده و تعداد کمی هم در مچ دست، بازو، گردن و شانه هایشان این ناراحتی را احساس می کنند.

آزمایش های انجام شده درباره تأثیر درازمدت ارسال پیامک در نوجوانان نشان می دهد این افراد در صورتی که در درازمدت بیش از حد از عضلات خود برای نوشتن پیامک با تلفن همراهشان استفاده می کنند، علائم بیماری شان مشابه نوجوانانی است که به مدت زیاد با کامپیوتر کار می کنند. این افراد دست، انگشت و ساعد خود را به مدت نسبتاً طولانی در یک وضعیت حرکتی خاصی قرار می دهند یعنی قسمتی از دست آنها بی حرکت می ماند و فقط انگشت آنها برای نوشتن حرکت دارد. در واقع مشکل از اینجا شروع می شود که نوشتن پیامک مدت طولانی ادامه پیدا می کند و عضلات اجازه استراحت یا قرار گرفتن در وضعیت جدیدی را پیدا نمی کنند؛ چرا که تلفن های همراه از نظر ارگونومیک برای نوشتن بیش از حد پیامک طراحی نشده اند. بنابراین افرادی که به فرستادن و دریافت بیش از حد پیامک عادت دارند و در مواردی حتی به این کار معتاد شده اند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به التهاب های رباط انگشتان و مچ دست قرار می گیرند.

این افراد در ابتدا ممکن است متوجه علائم هشداردهنده ای چون در انگشتان و مچ دست بشوند و در صورتی که با وجود درد همچنان به کارشان ادامه بدهند، به تدریج دچار آسیب های تاندون ها و عضله و همچنین نداشتن تعادل در عضله و التهاب مزمن آن خواهند شد. (تاندون یا رباط قسمتی است که عضلات را به استخوان متصل می کند.) جالب است بدانید که این مشکلات در کودکان و نوجوانان علامت نوعی بیماری معروف به «آسیب های فشار تکراری» یا RSI است که در بزرگسالی ممکن است به سراغ آنها آید. درد و محدودیت حرکت هم شایع ترین علائم این بیماری اند.

پزشکان درباره علائم این بیماری می گویند: «نوشتن پیامک با تلفن همراه ساده ترین روش ابتلا به این بیماری است. ما درباره افرادی صحبت می کنیم که هنگام استفاده از تلفن همراه، صدها حرکت کوچک تکراری انجام می دهند. کم و کوچک بودن دامنه این حرکات هم موجب می شود که خون به حالت طبیعی جریان پیدا نکند و این برای انگشتان دست دقیقاً مانند حرکت ماشین بدون بنزین است. نتیجه این حرکات کوچک تکراری، این است که انگشتان و شست این افراد دچار التهاب و درد می شود.»

یک مجله اجتماعی در استرالیا هم درباره خطرات پیامک در یکی از مقالاتش هم ماجرای یک دانشجو را شرح داده که روزانه نزدیک به ۱۰۰ پیامک ارسال می کرد و تا مدت ها تاندون های شست و مچ دست او دچار درد شدیدی بود تا اینکه متخصصان متوجه شدند که این مشکل به دلیل استفاده بیش از حد از بخش نوشتاری تلفن همراه ایجاد شده است.واقعیت این است که گوشی تلفن همراه به تنهایی عامل ایجاد این مشکلات نیست و هر حرکت کوچک تکراری که برای سرگرمی یا کار انجام شود می تواند موجب ناراحتی های جدی شود. افرادی که زیاد با کامپیوتر کار می کنند و به خصوص نوجوانانی که زیادی بازی های ویدئویی انجام می دهند در معرض ابتلا به این مشکلات هستند. افرادی هم که به مدت طولانی موسیقی تمرین می کنند در خطر ابتلا به این مشکل قرار دارند. اما به طور کلی انجمن RSI کودکان و نوجوانان را بیشتر از دیگران مستعد ابتلا می داند و کاهش استفاده از پیامک تلفن همراه را برای آنها ضروری می داند.

علیرضا سزاوار