چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
رابطه شیمیدرمانی و زخمهای دهانی
سرطان دهان شامل طیفی از ضایعههای بدخیم است که در دهان اتفاق میافتد که یا منشا آن خود بافت دهان است یا از بدخیمیهای سایر نقاط بدن ناشی میشود. برای دستیابی به سلامت دهان، دندانپزشک باید به عنوان یک عضو، هماهنگ با تیم مراقبتهای بهداشتی بیماران سرطانی عمل کند.
بیمارانی که شیمیدرمانی میشوند ممکن است تظاهراتی از قرمزی و زخم در مخاط دهان، عفونت بافتهای اطراف دهان، خونریزی بیش از حد در پی ضربههای خفیف، خشکی دهان و کمخونی را داشته باشند. التهاب مخاط دهان (مخاط دهان قرمز، حساس و پوستهپوسته میشود و کنده شدن لایه سطحی در آن مشابه یک سوختگی شدید دهانی است) در بیش از ۴۰ درصد بیماران تحت معالجه با شیمیدرمانی رخ میدهد و اغلب به عنوان یک فاکتور محدودکننده دوز شیمیدرمانی و به عنوان عامل قطع دوز با فواصل زمانی در پرتودرمانی مطرح میشود. در شیمیدرمانی، التهاب مخاط دهان اغلب بین روز هفتم و چهاردهم شیمیدرمانی ظاهر میشود و این زمانی است که داروها باعث کاهش شدید تعداد گلبولهای سفید خون میشوند. التهاب مخاط دهان معمولا ۱ تا ۲ هفته بعد از اتمام درمان فروکش میکند. بیماران معمولا وجود زخم، درد، اختلال در بلع، عدم درک مزه و مشکل در غذا خوردن را گزارش میکنند. مشکل در خوردن غذا، خطرات عفونت دهانی و سیستمیک را افزایش میدهد. اگر غدد بزاقی اصلی تحت اشعه قرار گرفته باشند، بعد از شروع اولیه التهاب مخاط دهان ممکن است خشکی دهان رخ دهد.
برای کاهش این مشکلها چه باید کرد؟
استفاده از دهانشویه ملایم (آب نمک مخلوط با جوش شیرین) برای تمیز نگه داشتن سطوح زخمی دهان تا حد ممکن.
استفاده از بیحسکنندههای موضعی مثل ژل لیدوکائین یا یک محلول آنتیهیستامین (بنزیدامین، دیفن هیدرامین، پرومتازون) که میتواند درد را کنترل کند. این عوامل را میتوان با شیر منیزی (Maalox) مخلوط کرد تا به صورت یک پوشاننده عمل کنند (برای محافظت از نواحی زخمی).
استفاده از دهانشویههای ضدمیکروبی نظیر کلرهگزیدین.
داروهای ضدالتهاب مثل دگزا متازون یا عصاره بابونه
دریافت کافی آب
رژیم غذایی نرم، پروتئین و مکمل ویتامین در مقادیر درمانی.
هوای مرطوب (مرطوبکننده یا تبخیرکننده)
اجتناب از الکل، تنباکو و غذاهای محرک (به عنوان مثال میوهها و آبمیوههای خانواده مرکبات، غذاهای داغ و تند)
در استفادهکنندگان از دندان مصنوعی تا زمان برطرف شدن مرحله حاد التهاب دهان، بیمار نباید از آن استفاده کند. زمانی که بیمار شیمیدرمانی سرپایی یا بیمارستانی دریافت میکند، دندانپزشک باید از شمارش گلبولهای سفید بیمار و وضعیت پلاکتی وی، قبل از انجام مراقبتهای دندانپزشکی آگاهی داشته باشد.
دکتر آرش منصوریان
متخصص بیماریهای دهان
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست