شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

جزیره کیش پایگاه قهرمانی ورزش ایران ۱


ره آورد ورزش ایران ازالمپیک آتن باردیگر این واقعیت ملموس را پیش روی مسوولان و برنامه ریزان ورزش کشور قرار داد که برای موفقیت درعرصه های بین المللی نیازمند کلان نگری,سرمایه گذاری و برنامه ریزی ویژه ای در بخش ورزش هستیم و سطح فعلی توجهات به این بخش متناسب با انتظارات,ظرفیتها و توانمندیهای ورزش کشور نیست

ورزش کشورمان بدلیل مشکلات اساسی وساختاری ازنظر تامین امکانات، بودجه واعتبارات سالهاست با برنامه های مقطعی و کوتاه مدت آنهم در آستانه رویداهای مهم، حضوری کمرنگ وسهمی ناچیز درکسب مدالهای قاره ای،جهانی و حتی المپیک دارد و این نگرانی مدام تقویت می شود که با ادامه این روند به مرور ورزش ایران دردنیا به انزوا کشیده شود ورفته رفته جایگاه و اعتبارخود را ازدست بدهد.

این نگرانی بویژه پس از نتایجی که کاروان ۳۹ نفره ورزش ایران در المپیک آتن بدست آوردند ( ۲ طلا ، ۲ نقره و ۲ برنز) بیش از پیش احساس شد و نشان داد که کشورمان در رشته هایی نظیر کشتی و وزنه برداری که از سابقه و افتخارات درخشانی در المپیک های گذشته برخوردار بود ، موقعیت ممتاز گذشته خود را از دست داده است و در صورتی که مسئولان ورزش کشور بخواهند با همان سبک و سیاق گذشته برای المپیک ۲۰۰۸ چین برنامه ریزی و سرمایه گذاری کنند، تردید نداشته باشیم که ناکامی های تازه ای در انتظار ورزش کشورمان خواهد بود .ازسوی دیگر اکثریت کارشناسان و صاحب نظران ورزشی بر این واقعیت اذعان دارند که ورزش ایران در بخش نیروی انسانی از پتانسیل ، ظرفیت و استعدادهای بالقوه ای برخوردار است که در سایه برنامه ریزی و سرمایه گذاری اصولی می تواند متضمن حضور قدرتمندانه ورزش ایران در میادین بین المللی باشد. کارشناسان ورزش کشور اعتقاد دارند در صورت هدایت و کانالیزه شدن صحیح استعدادهای موجود در کنار استفاده از امکانات و ابزارهای حرفه ای ورزش، طی یک برنامه زمان بندی مناسب می توان تحولی اساسی درورزش کشور ایجاد کرد وجهشی بلند در جهت کم کردن فاصله با کشورهای پیشرفته ورزشی برداشت. این آرزودرحالی روز به روزدست نیافتنی تربنظرمی رسد که مسوولان ورزش کشورنیزنسبت به داشته ها و امکانات موجود توجه لازم و بایسته را ندارند وازتمامی ظرفیتها وپتانسیل موجود درجهت آماده سازی، تدارکات و پشتیبانی ازتیمهای ملی استفاده بهینه ای نمی کنند.

ورزش معیاری برای معرفی کشورهای توسعه یافته

امروزه ورزش و برخورداری از امکانات وتاسیسات ورزشی ازجمله معیارهای توسعه یافتگی جوامع بشمارمی رود. در کشورهای پیشرفته که ازنظر فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دارای فلسفه و اهداف اصولی وتدوین شده ای برای پیشرفت هستند از جمله فاکتورهای مهم برای سلامت و بهداشت شهروندان و پرورش نسلی سالم و با نشاط ، حضور فعالانه در میادین بین المللی و جهانی ورزش ، برخورداری از امکانات و تاسیسات ورزشی و همچنین پیش بینی برنامه ریزی های اصولی برای تشویق شهروندان به استفاده بهینه و هر چه مطلوب تر از تاسیسات ورزشی است . کشور ما هر چند در دوره ریاست مهندس هاشمی طباء بر سازمان تربیت بدنی در این بخش توفیقات بسیاری داشت و به آمار قابل توجهی در زمینه ساخت و ساز اماکن ورزشی دست یافت ولی سرعت رشد جمعیت و نیاز روز افزون جوانان به برخورداری از امکانات ورزشی همواره این بخش را با عقب ماندگی های خاص خودش همراه ساخته است بطوری که در حال حاضر سرانه فضاهای ورزشی برای هر ایرانی از چند سانتیمتر تجاوز نمی کند . پرواضح است که با روند پرشتاب رشد جمعیت جوان کشور و محدود بودن امکانات بیش از این نمی توان بر رشد و توسعه اماکن و فضاهای ورزشی امید داشت و به دلیل همین کمبودها بخشی از استعدادهای موجود کشور فرصت شناسایی و پرورش را از دست می دهند و همین حلقه مفقوده از جمله عواملی است که ورزش کشور را از یکی از مهمترین کارکردهای اصلی خود که همان استعدادیابی و زمینه سازی برای رشد استعدادهاست باز می دارد و اجازه نمی دهد تا تیم های ملی ما مدام در معرض پدیده ها و استعدادهای جدید قرار گیرند . کشورهای پیشرفته ورزشی در کنار برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب از امکانات و ابزارهای حرفه ای نیزدر جهت پیشرفت و بالابردن توان فنی ورزرشکاران خود سود می برند و به نظر می رسد ورزش کشور با وجود تمامی تلاش هایی که در زمینه برنامه ریزی و سرمایه گذاری دارد در بخش سوم با فقر امکانات و تاسیسات ورزشی روبروست و همین کمبود اجازه بروز و به تعالی رسیدن تمامی استعدادها و توانایی های ورزشی را به ورزشکاران ما نمی دهد .

ورزش ایران و نگاه به آینده

ورزش ایران در رویکرد خود به آینده چند رویداد مهم آسیایی را پیش رو دارد . بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی که فروردین ۸۴ در کشورعربستان برگزار خواهد شد ، سومین دوره بازیهای غرب آسیا ۲۰۰۵ لبنان و بازیهای آسیایی ۲۰۰۶ قطر از جمله رویدادهایی است که سر فصل تازه ای را پیش روی ورزش ما خواهد گشود . حضور قدرتمند و مدعیانه در هر یک از رویداهای فوق می تواند سهمی در موفقیت ورزش کشور در المپیک آینده داشته باشد . ورزش کشور و بویژه مسئول سازمان تربیت بدنی که حضور با اقتدار و باشکوه کاروان ۱۰۰ نفره ایران در المپیک ۲۰۰۸ چین را مورد تاکید قرار داده است ، از این رویدادها می تواند بهترین جوانان و قهرمانان کشور را شناسایی و برای موفقیت آنها در المپیک آینده برنامه ریزی کند . از این رو این سه رویداد آسیایی برای ورزش کشور از اهمیت و اعتبار خاصی برخوردار است و تیم های ورزشی ما با تمام قدرت و توان خود در این مسابقات حضور خواهند یافت . از همین رو لزوم یک برنامه ریزی بلند مدت برای این رویداها از هم اکنون احساس می شود . از سوی دیگر با توجه به انجام دو رویداد مهم اولین دوره بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی و پانزدهمین دوره بازیهای آسیایی در دو کشور عربستان و قطر برپایی اردوهایی متناسب با آب و هوای این دو کشور الزامی است تا قهرمانان تیم های ملی در شرایطی مشابه تمرینات و برنامه های آماده سازی خود را دنبال کنند .

کیش ، پایگاه کسب آمادگی و آرامش برای ملی پوشان

با توجه به امکانات و تاسیسات ورزشی و نزدیکی شرایط آب وهوایی جزیره کیش با دوکشورعربستان وبویژه قطر، بنظر می رسد این جزیره بهترین پایگاه برای کسب آمادگیهای لازم پیش ازحضوردراین مسابقات باشد. این جزیره با برخورداری از تمامی امکانات ورزشی نظیر وسایل تست آمادگی جسمانی، استخر، سونا، لابراتواربیومکانیک، خوابگاه، سالنهای اختصاصی وچند منظوره، سالن های بدنسازی و... از شرایط ویژه و ایده آلی برای برپایی اردوی تیم های ملی برخورداراست وازهمین رو می تواند پایگاهی برای قهرمان پروری ورزش ایران محسوب شود. همسطحی با دریا و آرامش و دوری از هیاهو فضای مطلوبی را فراهم می آورد تا مربیان و کادر فنی تیم های ملی با شرایط ایده آلی برای آماده سازی قهرمانان خود روبرو باشند . در اهمیت و لزوم برخورداری از چنین شرایط اردویی همین نکته کافی است که تمامی قهرمانانی که در المپیک آتن موفق به کسب مدال وافتخار آفرینی برای کشورمان شدند،بخشی ازموفقیتهای خود را حاصل اردوهای پربار وامکانات ورزشی ویژه جزیره کیش عنوان کرده اند. حسین رضازاده قوی ترین مرد جهان که برای دومین بار پیاپی مدال طلای دسته سنگین وزن را در المپیک آتن بدست آورد می گوید :״ ما پیش از المپیک دردومرحله دراین جزیره اردو زدیم و تمرینات سطح دریا را برگزار کردیم که با توجه به شرایط آب وهوایی کیش، ازنظر افزایش توان تنفسی کمک زیادی به ما کرد.״ وی ادامه می دهد:״ شهرآتن به لحاظ همسطحی با دریا و میزان رطوبت هوا تقریبا شرایطی مشابهی با جزیره کیش داشت و این نزدیکی موقعیت آب وهوایی شرایط مسابقه ای را برایم راحت تر می کرد.״ وی آرامش وداشتن تمرکزفکری برروی تمرینات را نیز ازدیگرمحاسن اردوی کیش عنوان می کند. تیم دونفره تکواندوی ایران که درآتن بهترین عملکرد را درمیان کاروان ورزشی ایران داشت، نیزاردوی نهایی خود را پیش از المپیک درجزیره کیش برگزارکرد. هادی ساعی ملی پوش نام آورتیم ملی تکواندوی درباره تاثیر این اردو در موفقیتش درالمپیک می گوید:״ تمرینات بدنسازی ما روزانه دونوبت کنار دریا وروی ماسه ها انجام می شد واین تمرینات با توجه به فشارمسابقات که دردوروز برگزارمی شد، به من کمک کرد تا ازنظرجسمانی مقابل حریفانم مشکلی نداشته باشم. بنظرمن امکانات وشرایط اردویی ایده آل دراین جزیره فراهم است که می تواند سهم بسزایی درآمادگی روحی وجسمانی وفنی ورزشکاران داشته باشد.״ ساعی تاکید می کند:״ برای بازیهای دوحه، کیش ایده آل ترین محل برای برپایی اردوهای تیمهای ملی است.״

مقدمه ای بر شناخت جزیره کیش

تاریخ جزیره کیش جدا ازتاریخ عمومی کشورمان نیست وتقریبا درهمه ایام، اززمان هخامنشیان تاکنون این جزیره جزو بنادر مطرح ومرکزصید مروارید وتجارت میان بین النهرین وهندوستان بوده است. دردوره هایی نیزاین جزیره به صورت پلی میان اروپا وخاوردورعمل می کرده ومرکزی برای مبادلات تجاری میان سه قاره بوده است. گفته می شود درزمان پادشاهان سلجوقی، نخستین بندرگاه مجهز دراین جزیره بنیان نهاده شد تا جای خالی״ بندرسیراف ״ را که تجارت درآن به رکود کشیده شده بود را پر کند.״ توران شاه״ سلجوقی به کمک حکام محلی سعی وافری درآبادانی کیش داشت وتوانست آنرا به مرکز تجارتی بزرگی تبدیل کند. درنیمه دوم سلطنت پهلوی، تحولات اقتصادی جهانی ومنطقه ای باردیگرجزایرایرانی خلیج فارس را درمرکزتوجه قرارداد و درآغازدهه۴۰ دکترمنوچهراقبال وزیرنفت وقت ماموریت یافت که این جزیره را ازورثه سطوت الممالک خریداری کند. اینکار انجام گرفت ودرسالهای پایانی دهه ۴۰ پس ازآنکه موقعیت ممتازتوریستی کیش مورد توجه کارشناسان خارجی واقع شد، برنامه های جدی تری برای بهره گیری ازموقعیت استراتژیک جزیره کیش به مرحله اجرا درآمد.

موقعیت جغرافیایی جزیره کیش

جزیره بیضی شکل کیش با حدود ۹۰ کیلومتردر۱۸کیلومتری کرانه جنوبی ایران ودرحدود ۳۰۰ کیلومتری بندرعباس قراردارد. طول جزیره کیش ۱۵ کیلومتروعرض آن ۷ کیلومتراست. بلندترین نقطه آن که درمحل شرقی جزیره واقع است، حدود ۴۵ متراز سطح دریا ارتفاع دارد وارتفاع نسبی آن ازسطح دریا حدود ۳۲ متراست. جزیره کیش یکی ازجزایرکوچک ایرانی واقع درخلیج فارس است که بین بنادر لنگه وکرانه های خلیج فارس واقع شده وبه دلیل نزدیکی به خط استوا ازآب وهوایی گرم ومرطوب بهره مند است. فاصله کیش تا بندرعباس ۳۰۰ کیلومتر، تا بوشهر۴۶۰کیلومتروتا دوبی ۲۰۰کیلومتراست. کیش دارای آب وهوای گرم ومرطوب بوده ودرجه حرارت هوا بطورمتوسط ۲۷ درجه سانتیگراد است ودرکمترموردی از۳۵ درجه سانتیگراد تجاوزمی کند.

شکل گیری ورزش درمنطقه آزاد کیش

بدنبال گسترش سرمایه گذاریها وساخت وسازهای اولیه دراین جزیره، برنامه ریزان ومدیران منطقه آزاد کیش درکنارتوسعه اقتصادی جزیره درصدد ایجاد امکانات ورزشی مناسب جهت استفاده ساکنین، کارکنان وخیل عظیم گردشگرانی که همه ساله به کیش سفرمی کنند، برآمدند. بهرام افشارزاده مدیرعامل موسسه ورزش وتفریحات سالم منطقه آزاد کیش دراینباره می گوید:״ موسسه ورزش وتفریحات سالم با هدف ایجاد فضاهای مناسب درجهت تعمیم وگسترش امرتربیت بدنی درابعاد همگانی وقهرمانی، پرکردن اوقات فراغت، برگزاری مسابقات ورویدادهای ملی وبین المللی، برنامه ریزی درجهت حضورتیمهای ملی وتشکیل اردوهای تدارکاتی در اردیبهشت سال ۷۵ رسما فعالیت خود را آغازکرد وبا درنظرگرفتن سازماندهی وتوسعه مستقل هریک ازرشته های ورزشی اقدام به ایجاد ۲۱ هیات ورزشی نمود.وی افزود:״ این موسسه اکنون با دراختیارداشتن امکانات وتاسیسات ورزشی مجهز ومدرن یکی ازبهترین پایگاههای قهرمانی منطقه بشمارمی رود وهمه ساله علاوه بر برپایی اردوهای تدارکاتی تیمهای ملی، مسابقات ملی وبین المللی بسیاری را درسطح استاندارد برگزارمی کند که عاملی درجهت رشد ورزش این جزیره بوده است.״ افشارزاده با بیان اینکه راه دشواری را تا ساندن ورزش کیش به جایگاه فعلی طی شده است، اظهارداشت:״ ما درشرایطی سال ۷۵ کارخود را آغازکردیم که این جزیره ازفقرفضای ورزشی بشدت رنج می برد واکثرجوانان به دلیل کمبود امکانات وسالنهای ورزشی گرایشی به ورزش نداشتند. اما امروزمی توانیم ادعا کنیم، امکانات ورزشی جزیره جوابگوی نیازهای جوانان است ودرحال حاضر بیش از۹۰ درصد نوجوانان و جوانان ساکن جزیره کیش به ورزش می پردازند.״ مدیرعامل موسسه ورزش و تفریحات سالم درمورد سایرفعالیتهای مرتبط با ورزش درجزیره کیش می گوید: برگزاری کلاسها و دوره های مختلف مربیگری وداوری، اعزام تیمهای ورزشی کیش به مسابقات قهرمانی کشورتشکیل سمینارها درکنار میزبانی انواع رشته های ورزشی درطول سال ورزش این منطقه را پویا وسرزنده نگه داشته است وخوشحالیم که توانستیم دربخش جنوبی کشور یک پایگاه فعال وپررونق ورزشی ایجاد کنیم.״



همچنین مشاهده کنید