چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ماست‌های پرچرب کلسیم کمتری دارند


ماست‌های پرچرب کلسیم کمتری دارند

در خوردن لبنیات پرچرب مثل ماست‌های خامه‌ای و حتی شیر پرچرب توجه به چند، نکته ضروری است؛ یکی اینکه مقدار این چربی چند درصد است زیرا لبنیات با چربی بالای دو و نیم درصد، پرچرب …

در خوردن لبنیات پرچرب مثل ماست‌های خامه‌ای و حتی شیر پرچرب توجه به چند، نکته ضروری است؛ یکی اینکه مقدار این چربی چند درصد است زیرا لبنیات با چربی بالای دو و نیم درصد، پرچرب محسوب می‌شود. این روزها ماست‌هایی با ۷ یا ۱۵ درصد چربی در بازار عرضه شده‌اند که چربی بسیار بالایی دارند.

نکته این است که باید دید میزان مصرف روزانه لبنیات در هر فرد چقدر است. شاید ماست خامه‌ای یا ماستی با ۷ درصد چربی برای فردی که دو قاشق ماست در روز می‌خورد، چندان مضر نباشد اما مطمئنا برای کسی که با هر وعده غذایی دو پیاله ماست می‌خورد، ضرر دارد. در ضمن برخی افراد در اثر عادت به خوردن ماست‌های پرچرب، هر روز آن را به جای بستنی و آن هم به طور نامحدود می‌خورند.

البته این امر به میزان تحرک افراد نیز بستگی دارد. احتمالا یک کشاورز روستایی با تحرک بدنی زیاد، با ماست پرچرب دچار مشکل زیادی نمی‌شود، هر چند بیماری‌های قلبی-‌عروقی در روستاها نیز آمار بالایی دارد اما به طور قطع کسی که تحرک بدنی کمی دارد با مصرف چربی به مشکل بر‌می‌خورد. فعالیت بدنی، عادت به استفاده از دخانیات و سابقه ژنتیکی در بیماری‌های قلب و عروق از مواردی هستند که در کنار استفاده از لبنیات پرچرب باید مورد توجه قرار بگیرند و نمی‌توان برای همه یک نسخه کلی پیچید. چربی لبنیات برای سلامت مفید نیست، هرچند چربی‌های مفید هم دارد. خیلی‌ها فکر می‌کنند تمام خاصیت ماست و شیر در چربی آن است در حالی که خاصیت لبنیات در دو چیز است؛ یکی کلسیم و دیگری پروتئین.

کلسیم با چربی نسبت عکس دارد یعنی هرچه چربی لبنیات بیشتر باشد، کلسیم آن کمتر می‌شود. البته در ایران با توجه به مقدار لبنیات مصرفی، دو و نیم درصد چربی، میزان قابل‌قبولی است زیرا مثلا، دو لیوان شیر با دو و نیم درصد چربی، ۱۰ گرم چربی دارد که چندان زیاد نیست.

دکتر تیرنگ نیستانی

متخصص تغذیه و رژیم درمانی

دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور

و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی