چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دامنه کوهها می توانند به تولید برق پاک کمک کنند


دامنه کوهها می توانند به تولید برق پاک کمک کنند

یک گروه از مهندسین فرانسوی روش جدیدی را برای تولید برق با استفاده ازانرژیهای جدید, ابداع کرده اند مولد برق در این روش یک برج خورشیدی است, تولید برق با این روش به دلیل محل آن که دامنه کوههاست بسیار به صرفه و ارزان است

یک گروه از مهندسین فرانسوی روش جدیدی را برای تولید برق با استفاده ازانرژیهای جدید، ابداع کرده‌اند. مولد برق در این روش یک برج خورشیدی است، تولید برق با این روش به دلیل محل آن که دامنه کوههاست بسیار به صرفه و ارزان است.

برج خورشیدی یک مرکز تولید انرژی است و طوری ساخته شده است که می‌تواند هوای گرم شده توسط خورشید را به سمت توربینهای تولید برق هدایت کند. این روش تولید برق برای نخستین بار توسط مهندسی آلمانی اختراع شده است.

برج خورشیدی از یک گلخانه شیشه‌ای بسیار بزرگ به مرکزیت یک شومینه ساخته شده است، در گلخانه هوایی که به وسیله خورشید گرم شده است به وسیله جریان همرفتی به سمت شومینه هدایت می‌شود و در دهانه آن توربینهای تولید برق را بکار می‌اندازد.

برخلاف سایر تکنیکهایی که در آن از انرژی خورشید استفاده می‌شود، این مرکز در شب نیز همانند روز قادر به تولید انرژی است. این زمین است که در طول شب گرمای ذخیره شده در خود را (که در طول روز جذب کرده) آزاد می‌کند و باعث حفظ جریان هوا در طول شب و گردش توربینها می‌شود.

نوع بسیار ساده‌تری از این طرح در مقیاس وسیعی در سال ۱۹۸۰ و در منطقه مانزانارس Manzanares واقع در اسپانیا نیز برای تولید ۵۰ مگاوات برق بکار گرفته شده ارتفاع شومینه می‌بایست ۱۹۴ متر باشد.

تأسیسات آن در مدت سالهای ۱۹۸۶ تا ۱۹۸۱ کار می‌کردند تا اینکه به علت گرانی تولید برق با این روش مرکز تعطیل شد. (تقریباً ۵ برابر هر کیلووات ساعت در یک مرکز گرمایی کلاسیک) اما برج خورشیدی به فراموشی سپرده نشده است. هم اکنون در استرالیا پروژه مشابهی در حال اجرا است که ساخت برج خورشیدی برای تولید ۲۰۰ مگاوات برق را درنظر دارد به این منظور باید ارتفاع شومینه ۹۹۰ متر و قطر دایره آن ۷۰ متر باشد.

می‌دانیم که هوای گرم همواره به سمت بالا حرکت می‌کند و دمای جو به ازای هر ۱۰۰ متر ارتفاع از سطح زمین به طور متوسط ۱ درجه سقوط می‌کند، با توجه به این مطالب جریان هوایی با سرعت ۳۵ تا ۵۰ کیلومتر بر ساعت همواره در درون لوله بتنی در جریان است، این باد مصنوعی می‌تواند ۳۲ توربین را که در پایه شومینه قرار دارند را بچرخاند. پیش‌بینی می‌شود برای سال ۲۰۱۰ ساخت تمامی تأسیسات آن ۴۰۰ میلیون یورو تمام شود و هر کیلووات ساعت برق تولیدی به این روش یک سوم ارزانتر از برق تولیدی با استفاده از سلولهای خورشیدی باشد، اما هنوز ۵ برابر گرانتر از الکتریسیته تولیدی با استفاده از سوختهای فسیلی است که هم اکنون ۹۵ درصد از تولید برق استرالیا با استفاده از سوختهای فسیلی است.

پروژه دیگری نیز که در آوریل گذشته گزارش داده شده است در منطقه Fuente el Fresno اسپانیا در حال اجرا است؛ ساخت گلخانه شیشه‌ای آن ۳۵۰ هکتار است که خواهد توانست برج خورشیدی به ارتفاع ۷۵۰ متر را تغذیه کند. (بلندترین ارتفاعی که تاکنون در اروپا وجود داشته است.)

طبق ارزیابیها قدرت تولید برق این مرکز به ۴۰ مگاوات می‌رسد که می‌تواند جوابگوی نیاز به برق ۱۲۰ هزار نفر باشد. این مرکز به اندازه ۱۴۰ هزار بشکه نفت انرژی تولید می‌کند و از انتشار ۷۸ هزار تن دی‌اکسیدکربن در جو جلوگیری می‌کند. سیستم‌های ارتباطات دوربرد و مخابراتی نیز علاوه بر سیستم هشدار حریق می‌توانند در قله شومینه نصب شوند، بالکنی نیز برای مشاهده مناظر توسط عموم مردم نیز در این طرح در نظر گرفته شده است که این ساختمان را به مکانی توریستی نیز تبدیل کرده است. بودجه اولیه این پروژه ۲۴۰ میلیون یورو برآورد شده است، ساخت برج در سال ۲۰۰۷ آغاز شده و ساخت آن ۳ سال به طول خواهد انجامید.

برای رقابت با انرژی فسیلی، برج خورشیدی باید انرژی برق بیشتری تولید کند که این قدرت تولید مستقیماً با ارتفاع شومینه ارتباط دارد، پارامتری که به علت مشکلات ساخت و بودجه ساخت آن، محدود است و به همین علت است که تعدادی از مهندسین فرانسوی از گروه مهندسی OTH دامنه کوهها را برای ساخت شومینه‌هایی با ارتفاع صدها کیلومتر (با احتساب ارتفاع کوه) در چارچوب پروژه‌های بنام الیوت Elioth پیشنهاد کردند. می‌توان این نیروگاهها را ”کوههای خورشیدی“ نامید، این مراکز قادر به تولید ۵۰۰ مگاوات برق هستند تقریباً برابر با قدرت یک مرکز کوچک اتمی، البته بدون خطر و بدون آلودگیهایی که یک مرکز اتمی دارد.

این روش ابداعی سودمند و بسیار کارآمد، مبلغ سرمایه‌گذاری را در این روش تولید انرژی کاهش می‌دهد. برای تأسیسات و مراکز با توانایی بالا قیمت ساخت، یک یورو به ازای هر ولت محاسبه می‌شود که ۷ یورو برای فتوولتائیک و نزدیک ۲ تا ۳ یورو برای یک مرکز اتمی تمام می‌شود، بدون درنظر گرفتن هزینه ضایعات و

دفن زباله‌های اتمی.

با قدرت بالا و هزینه کم‌تر، پروژه الیوت طوری طرح‌ریزی شده که آثار زیست محیطی آن بسیار محدود و در طول زمان برگشت‌پذیر باشند. در حقیقت طبق نظر گروه مهندسین این طرح بازدهی بسیار سریعی دارد و از نظر مسائل محیط زیست بی‌خطر است، به علاوه، روزی که بشر به منابع دیگری از انرژیهای کارآمد و پاک دسترسی پیدا کند، کوههای خورشیدی دیگر کارایی خود را از دست داده‌اند، فروریخته و با طبیعت یکی شده‌اند.

مترجم: سارا هروی‌زاده