چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خواب بر پوست چه تأثیری دارد؟


خواب بر پوست چه تأثیری دارد؟

خواب عامل مهمی است که نه تنها پوست بلکه تمام ارگان‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. طبق تحقیقات گسترده‌ای که به طور مداوم روی موضوع خواب صورت می‌گیرد، انواع مختلفی از مشکلات …

خواب عامل مهمی است که نه تنها پوست بلکه تمام ارگان‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. طبق تحقیقات گسترده‌ای که به طور مداوم روی موضوع خواب صورت می‌گیرد، انواع مختلفی از مشکلات خواب وجود دارد که بدون توجه به نوع و شدت آن می‌توانند با کیفیت زندگی شخصی و سلامتی شخص تداخل داشته باشند.

شاید شایع‌ترین مشکلی که اکثر مردم در مورد خواب با آن درگیر هستند، حفظ و نگهداری یک دوره منظم خواب و بیداری است ولی سایر مشکلات خواب از قبیل کم‌خوابی، خروپف و کابوس‌های شبانه و... نیز همگی می‌توانند کیفیت خواب شما را کاهش دهند و بر سطح عمومی زندگی و سلامتی‌تان تاثیر بگذارند. خواب ناکافی باعث ایجاد بی‌قراری، عدم تمرکز، خستگی و تحریک‌پذیری می‌شود و علاوه بر آن سرعت پاسخ‌دهی به محرک‌های بیرونی و قدرت هماهنگی شما با محیط و نیز قدرت حفظ و نگهداری اطلاعات‌تان کاهش می‌یابد. در واقع خواب نامرتب و در ساعت‌های نامنظم و نامشخص شبانه‌روز، باعث گسسته شدن ساعت‌های بیولوژیک بدن شما شده و تنظیم مجدد آن مدت‌ها زمان خواهد برد.

این حالت به ویژه در افرادی اتفاق می‌افتد که از لحاظ شغل مجبور هستند شیفت‌های شبانه داشته یا در شیفت‌های مختلفی از شبانه‌روز سرکار باشند. در این حالت تمام ارگان‌های بدن به نوعی تحت تاثیر قرار گرفته و پوست نیز به عنوان یک عضو مهم بازتابی از این احتمال را بروز خواهد داد. در کوتاه‌مدت چون خواب کافی باعث راحتی عضلات صورت می‌شود بنابراین آرامش و شادابی و کاهش خطوط صورت را بعد از یک خواب راحت شبانه تجربه می‌کنیم و حتی روز بعد شما پوست خود را شفاف‌تر و جوان‌تر احساس می‌کنید اما آثار کم‌خوابی در طولانی‌‌مدت باعث بالارفتن سطح هورمون‌های استرس به طور مداوم و کاهش سطح ایمنی بدن می‌شود و همان‌طور که انتظار داریم این دو عامل می‌تواند باعث چین‌وچروک‌های زودرس، شلی پوست، تیرگی دورچشم و فراهم شدن زمینه جهت ایجاد بدخیمی‌های پوست در نتیجه کاهش ایمنی بدن شود. علاوه بر این کمبود دائمی انرژی، خستگی زودرس، خواب آلودگی مداوم در طول روز، بی‌حوصلگی و تحریک‌پذیری را نیز به عوامل ذکر شده بیفزایید و همگی خود را به راحتی در نمای ظاهری آشکار خواهند کرد. همچنین چاقی، مشکلات شناختی، حافظه‌ای و تغییرات خلق و خو نیز به تابلوهای بالا اضافه خواهند شد. مقدار خواب در شبانه‌روز می‌تواند بین ۶ تا ۱۰ ساعت متغیر باشد و در بین افراد مختلف و نیز در سنین مختلف ممکن است این عدد متفاوت باشد اما آنچه اهمیت دارد خواب منظم و آرام و بدون تنش‌های فکری و روحی است و کیفیت کلی خواب شما را تعیین خواهد کرد.

بنابراین توصیه می‌شود اولا ریتم منظم خواب خود را تعریف کرده و این ریتم را طی مسافرت‌ و در تعطیلات آخر هفته نیز حفظ کنید. کاملا سیر یا کاملا گرسنه به رختخواب نروید به نحوی که آخرین وعده غذایی شما ۴ تا ۵ ساعت از خواب شبانه شما فاصله داشته باشد. از نوشیدن چای و قهوه و مصرف مواد قندی زیاد قبل از خواب پرهیز کنید. اگر اهل خواب نیمروز هستید این کار را قبل از ساعت ۳ بعدازظهر انجام دهید. مصرف مایعات زیاد در ساعت‌های پایانی شب، خواب شما را مختل خواهد کرد ولی خوردن یک لیوان شیرگرم و نیز دوش گرم کوتاه‌مدت قبل از خواب، به خواب آرام شما کمک خواهد کرد.

دکتر فریده مهتی‌پور