چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ویــکتور هـوگـو
«ویکتور ماری هوگو» روز بیستوششم فوریه ۱۸۰۲ در بزانسون (Besancon) متولد شد. در ۱۸۱۱ در اسپانیا به مدرسه رفت. پس از یکسال مادر هوگو همراه با فرزندانش به پاریس رفتند.
هوگو در ۱۸۱۹ دلباختهٔ زن جوانی به نـــام آدل فوشه در Adel Foucherشد و در اکتبر ۱۸۲۲ با او ازدواج کرد. ویکتور هوگوی جوان آثاری به نظم و نثر مینوشت و رهبر نویسندگانی بود که در دههٔ بیست سدهٔ نوزدهم با«لوکنسرواتور لیترر» همکاری داشتند. او در ۱۸۳۰ نویسندهای فعّال و کامیاب بود که کوشیده بود رمانتیسم فرانسه را در راه تازهای قرار دهد.
هوگو در سال ۱۸۴۱ عضو فرهنگستان فرانسه شد و چهار سال بعد به نمایندگی مجلس اعلای قانونگذاری فرانسه برگزیده شد. در ۱۸۴۸ نیز نمایندهٔ مجلس ملی شد. در دهههای ۱۸۳۰ و ۱۸۴۰ هوگو و بسیاری از رمانتیکها رفتهرفته احساس کردند که میتوانند کاری بیشتر از اعلام رنجها و حساسیت برتر خودشان انجام دهند؛ معتقد شدند که رسالتی دارند و باید فرانسه را در راه دستیابی به سرنوشتی گرانمایهتر یاری دهند. مثلاً «لامارتین» در ۱۸۳۳ به نمایندگی مجلس نمایندگان برگزیده شد و در ۱۸۴۸ برای چند ماه رئیس حکومت موقت انقلابی شد. یا «ژرژساند» که در نخستین داستانهایش پرچمدار عشق رمانتیک بود، در ۱۸۴۸ اعلامیههایی به نفع حکومت تازه منتشر کرد که حاوی اندیشههای سوسیالیستی بود.
البته هوگو خیلی پیشتر در آثارش به بیدادگریها میپرداخت. در ۱۸۲۹ «واپسین روز یک محکوم» منتشر شد که حملهای بر مجازات اعدام بود. در ۱۸۳۴ «کلود ولگرد» منتشر شد که به وضع غیرانسانی زندان اعتراض داشت. این کوششهای نخست، دستمایهٔ داستان اجتماعی گستردهای شد که در ۱۸۶۱ و ۱۸۶۲ با عنوان «بینوایان» منتشر شد و خیلی زود در سراسر دنیا شهرت یافت.
بینوایان از دیدگاه اجتماعی، بیرحمی نظام کیفری وقت فرانسه، رفتار نامناسب مردم با کسانی که دورهٔ محکومیت زندان خود را به پایان رسانیده و به اجتماع بازگشتهاند، وضع اندوهبار زندان روسپی و ... را نشان میدهد.
ژان - وال- ژان که محکومیت خویش را نخست به جرم سرقت قرص نانی و سپس به جرم اقدام به فرار از زندان، سپری کرده، از زندان رهایی یافته و به اجتماع - دنیایی خصومتپیشه با امثال او - بازگشته است.
آنچه در میان توصیف و تحلیل موضوعهای گوناگون فردی و اجتماعی در «بینوایان» به چشم میخورد، توجه هوگو به کشمکشها و جدالهای وجدان آدمی در خصوص انتخابها و لحاظ نمودن خیر و شر است. هوگو توصیف جالبی از این گونه جدالها را، مثلاً، در ژان - وال- ژان نشان میدهد: برای نمونه، زمانی که فردی دیگر به اشتباه به جای ژان - وال-ژان دستگیر شده و قرار است محاکمه و مجازات شود.
ژان-وال-ژان واقعی که اکنون با نام «مسیو مادلن»، شهردار و برخوردار از نیکنامی، زندگی میکند، با خویش به جدال برمیخیزد و مجموعهای از توجیهها را در ضمیر خویش ارائه میکند که آیا خود را به دادگاه معرفی کند یا نه. برای نمونه، بخشی از این گفتگوهای درونی چنین است: «... به هر حال اگر شرّی گریبانگیر کسی [«شان ماتیو»، کسی که به اشتباه دستگیر شده است] گردیده، تقصیر من نیست! کار مشیت الهی است. ظاهراً خداست که اینطور میخواهد. آیا من حق دارم کار او [خدا] را برهم بزنم؟ مداخلهٔ من چه معنی دارد؟ و برای چه خدا چنین میخواهد؟ برای آنکه من آنچه را که شروع کردهام دنبال کنم، برای آنکه نیکوکاری کنم، برای آنکه یک روز الگویی بزرگ باشم... .» اما باز سپس به روشنی میدید که وظیفهاش آشکارا با حروفی نورانی نوشته شده است: «برو! نامت را بگو! خودت را معرفی کن!»
از ویکتور هوگو آثار بسیاری شامل ترجمه، شعر، نمایشنامه و رمان منتشر شده است. رمانهای مشهور او اینها هستند: بوگژارگال، هان دیسلند، آخرین روز یک محکوم، گوژپشت نتردام، کلود ولگرد، بینوایان، کارگران دنیا، مردی که میخندد، نود و سه.
ویکتور هوگو در ۲۲ می ۱۸۸۵ در پاریس درگذشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست