پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

تسخیر زمین و آسمان با فناوری بومی ایران


تسخیر زمین و آسمان با فناوری بومی ایران

گام به گام با دستاوردهای علمی و فضایی

مراسم رونمایی از طرح‌های ملی ماهواره‌های طلوع، مصباح ۲، نوید علم و .. صبح چهارشنبه ۱۴ بهمن ماه ۸۸ همزمان با دهه مبارک فجر برگزار شد.

ماهواره‌های طلوع و مصباح در سال‌های آینده قرار است به وسیله ماهواره‌بر سیمرغ به فضا پرتاب شوند. گفتنی است ماهواره‌های مصباح ۲ و نوید ماهواره مخابراتی هستند. همچنین ماهواره ملی طلوع یک ماهواره سنجش از راه دور است که می‌تواند با تصویربرداری از سطح زمین و ارسال به هنگام آن، موجب توانمند شدن ایران در حوزه تحلیل‌های محیطی، منطقه‌ای و جغرافیایی شود.

در دهه مبارک فجر اولین موجودات زنده از ایران در قالب کپسول زیستی و توسط کاوشگر ۳ به فضا پرتاب شد. این اقدام به منظور بررسی وضعیت موجودات زنده در فضا با همکاری وزارت دفاع و وزارت ارتباطات و در ادامه پرتاب کاوشگرهای یک و دو صورت گرفت. کاوشگر ۳ از زیرسامانه‌های سازه، محفظه زیستی تغذیه و ارسال داده‌‌های تله متری، تصویربرداری و ارسال همزمان، رایانه پرواز، سنجش محیطی تشکیل شده است. تله متری فعالیت‌ها و عملکرد کاوشگر در فرایند پرتاب و ارسال تصاویر همزمان به ایستگاه زمینی متحرک، کنترل رایانه پرواز در این فرایند، ‌کنترل عملیات فرامین و جدایش، نمایش کپسول زیستی و موجودات زنده درون آن به صورت بهنگام، ‌دستیابی به مجموعه امکانات آزمایشگاهی برای داده‌برداری از فضای خارج از جو از جمله دستاوردهای پرتاب کاوشگر ۳ است.

ناوشکن راهبردی جماران که بدست متخصصان ایرانی ساخته شده است با حضور مقام معظم رهبری در بهمن ماه ۸۸ به ناوگان نیروی دریایی ارتش پیوست.این ناوشکن که از آن به عنوان عظیم‌ترین دستاورد دفاعی کشور یاد شده، اولین ناوشکن جنگی است که طراحی، ساخت و مراحل تکمیلی آن توسط متخصصان کشورمان با قابلیت‌های داخلی ساخته شده است. با ساخت ناوشکن ایرانی جماران، دانش ساخت ناوشکن‌ها در ایران بومی شد و کشورمان به جمع تولید کنندگان ناوشکن در دنیا پیوست. هم‌اکنون دومین ناوشکن نیز به عنوان نسل بعدی ناوشکن‌های ایرانی، توسط متخصصان دفاعی کشور در حال ساخت است.

در نخستین روز از دهه مبارک، ۳۶ محصول الکترونیکی و مخابراتی با حضور سردار سرتیپ پاسدار احمد وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در صنایع مخابرات صاایران رونمایی و افتتاح شد؛ رادیو‌های نرم‌افزار باند پهن، HF، UHF و VHF دریایی و استقراری و رادیوهای با فرکانس بالا، کنسول فرماندهی و کنترل ICS، انواع بی‌سیم‌های جدید HF، VHF کوله‌ای و خودرویی، حمایلی دیجیتال نرم‌افزاری، دیتا ترمینال، ترمینال فیبر نوری FLTU، آنتن بال کوسه‌ای، سامانه‌های متحرک ارتباطی، لیزری، دیده بان، انتقال تصویر، تترا، SDH، انواع آنتن‌های مخابرات و...

ابتدای بهمن ماه ۸۸ شناور آلومینیومی کروبوت متعلق به وزارت دفاع در خلیج فارس به آب انداخته شد.

شناور آلومینیومی کروبوت که به منظور بومی سازی این صنعت باهمکاری سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و شرکت شناورسازی اروندان در مدت دو سال در نوار صنعتی خرمشهر ساخته شده است، ۳۳ متر طول و ۸ متر عرض و ظرفیت حمل ۹۶مسافر و ۴۰ تن بار را دارد. این شناور می‌تواند با تردد در آب‌های خلیج فارس و دریای عمان، جزایر و سکوهای نفت و گاز منطقه را پشتیبانی کند.

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طی دو سال گذشته موفق به ساخت و تحویل ۶ فروند شناور آلومینیومی کروبوت از نوع تجاری و مسافربری شده است.

آذر ماه ۸۸ موشک بهینه شده سجیل ۲ با موفقیت کامل پرتاب و به هدف تعیین‌شده اصابت کرد. از جمله ویژگی‌های بسیار مهم این موشک نسبت به نسلهای قبلی، سرعت چشمگیر در ورود به جو و سرعت بسیار بالا در هنگام اصابت به زمین و استفاده از پوشش‌های ضد راداری است. همچنین انهدام سجیل ۲ توسط موشک‌های ضدموشک امکان‌پذیر نیست. این موشک با داشتن سوخت جامد مرکب یک موشک دومرحله‌ای با قدرت مانور و توانمندی‌های بسیار عالی است که به اعتقاد صاحبنظران می‌تواند در قدرت تاکتیکی و تکنیکی نیروهای مسلح ما تحول بسیار عمده‌ای محسوب شود. دقت فوق‌العاده و بسیار بالا از دیگر ویژگی‌های این موشک بشمار می‌رود.

خرداد ماه سال ۸۸ خط تولید موشک پیشرفته زمین به هوای میان برد شاهین به بهره‌برداری رسید؛ تحقیقات، ساخت و تولید این موشک پدافندی که شامل موشک، رادارهای جست‌وجو و تعقیب هدف، شبکه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و سکوهای پرتاب است، کاملاً بومی و با استفاده از ظرفیتها و امکانات داخلی کشور

توسط متخصصان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع انجام گرفته است. پروژه تولید سامانه پدافندی زمین به هوای شاهین یکی از مهمترین و پیچیده‌ترین پروژه‌هایی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در صنعت دفاعی کشور به ثمر نشسته است.

برد این سامانه پدافندی بیش از ۴۰ کیلومتر است و قادر است هواپیماها و بالگردهای دشمن را بصورت هوشمند و با سرعت مافوق صوت تعقیب و مورد هدف قرار دهد. مقاوم بودن در مقابل جنگ الکترونیک، توانایی در ره‌گیری اهداف سریع و حجم بسیار بالای ترکش در لحظه برخورد با هدف از دیگر ویژگی‌های این سامانه موشکی است.

سوم خرداد ۸۸ به مناسبت سالروز حماسه فتح خرمشهر خط تولید توپ دریایی ۴۰ م.م فتح به بهره‌برداری رسید. این سلاح بر اساس نیاز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و با تکیه بر فناوری بومی توسط ساخته شده است. برد نهایی توپ ۱۲کیلومتر و نواخت تیر آن را ۳۰۰ گلوله در دقیقه است که می‌تواند به عنوان سلاح ضد موشک‌های کروز نیز مورد بهره‌برداری قرارگیرد. همچنین در این روز خط تولید هواناو یونس۶ نیز افتتاح شد. این هواناو شش نفره از قابلیت بسیار بالایی در رزمایش و عملیات سریع برخوردار است و قادر است مأموریت‌های امداد و نجات، گشتزنی و پشتیبانی را در دریا، رودخانه و مناطق باتلاقی و برفی انجام دهد. صنایع دریایی وزارت دفاع در فاز نخست قادر است هر سال ۲۰ فروند از این هواناو را تولید و با خدمات پس از فروش در اختیار نیروهای مسلح و دیگر متقاضیان قرار دهند.

در آخرین روزهای اردیبهشت ۳۰ پروژه الکترونیکی، مخابراتی، راداری و جنگ الکترونیک به بهره‌برداری رسید؛ این خطوط تولیدی و محصولات جدید در زمینه جنگ الکترونیک، ضدجنگ الکترونیک، سامانه‌های راداری و سوناری، ناوبری هوایی و دریایی، سامانه‌های الکترواپتیکی، لیزری، انواع دوربین‌های جدید دید در شب پیشرفته و ترمال، ارتباطات نظامی و شبیه‌سازها (سیمولاتور) بود.

سامانه‌های جنگ الکترونیک و ضدجنگ الکترونیک و راداری پیشرفته شامل سیستم‌های جمع‌آوری اطلاعات، شنود، جهت‌یابی و مکان یابی در باندهای مختلف و پردازش انواع اطلاعات دریافتی است که با بکارگیری آن امکان شناسایی اطلاعات مخابراتی، راداری و موقعیت فرستنده‌های دشمن را فراهم می‌آورد و در صورت لزوم می‌تواند منابع انتشار فرستنده‌های دشمن را مورد اختلال قرار داده یا کاملاً فلج کند.

در اوایل سال گذشته برای نخستین بار در کشور سیستم فرستنده لیزری با فرکانس و انرژی بالا، فاصله یاب لیزری فولد و سامانه کشف تجهیزات اپتیکی به دست محققان توانمند و نوآوران دانشگاه صنعتی مالک اشتر اصفهان طراحی و ساخته شد. این فرستنده لیزری به عنوان زیر سیستم اصلی هشداردهنده و نشانه‌گذار لیزری کاربرد دارد. از ویژگی‌های این سیستم تولید پالس‌هایی با انرژی ‌٢٠٠ میلی ژول و فرکانس ‌٣٠ هرتز است. این فاصله یاب توانایی فاصله‌یابی تا برد ‌٢٠ کیلومتر و با دقت ‌٥/٢ متر برای اهداف متحرک را دارد.

بهمن ۸۸ نخستین هواپیمای تک‌سرنشین دو موتوره ایران رونمایی شد؛ این هواپیمای دو موتوره که فائز نام دارد با سازه تمام کامپوزیت، وزن ۱۷۵ کیلو و سرعت ۲۲۰ کیلومتر در ساعت از انعطاف و چالاکی خاصی برخوردار است. بکارگیری چتر به منظور بازیابی هواپیما به همراه خلبان در شرایط اضطراری، قابلیت مونتاژ و بهره‌برداری در کمتر از ۵ دقیقه به وسیله طراحی و پیکره‌بندی جز به جز، قابلیت نصب و افزایش ظرفیت سوخت در بخش‌های بال و بدنه، امکان حمل‌ونقل آسان و قیمت ارزان از دیگر ویژگی‌های این هواپیما است.

هواپیمای فائز با قابلیت آب‌نشینی و دوزیست بودن، حمل محموله‌های شناسایی، درمانی و پستی و نیز ارتقا برای تبدیل شدن به هواپیمای دو نفره قادر است مأموریت‌های گشتزنی، مراقبتی، تفریحی و ورزشی را به خوبی انجام دهد.