دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

دورریختنی ها


دورریختنی ها

چگونه از مواد زائد بهترین استفاده را ببریم

شاید هنگامی که کیسه‌ها و ظرف‌های پلاستیکی، جایگزین ظرف‌های پارچه‌ای و کاغذی شدند کمتر کسی فکر می‌کرد که در آینده‌‌ای نزدیک همین جایگزین‌ها، تبدیل به یکی از آلوده‌کننده‌های اصلی محیط‌زیست شوند...

براساس پژوهش‌های انجام شده تنها در ایران سالانه بیش از ? میلیون تن پلاستیک تولید می‌شود. عمر تجزیه‌ پلاستیک‌ها در طبیعت چیزی بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ سال است و با توجه به حجم بالای تولید آنها بعید نیست در سال‌های آینده کره‌ زمین با سطحی از زباله‌های پلاستیکی پر شود. همچنین آلودگی منابع آب و هوا و خاک از جمله ضررهایی است که نخست جان انسان‌ها را تهدید می‌کند. شاید فرهنگ‌سازی و پس از آن فناوری بازیافت مواد پلاستیکی از مواردی هستند که یاریگر طبیعت برای رهایی از شر پلاستیک‌ است ولی مقدار تولید پلاستیک به حدی است که عزم جمعی انسان‌ها را برای از بین بردن آن طلب می‌کند. در این صفحه چگونگی بازیافت خلاقانه مواد پلاستیکی و غیرپلاستیکی را بررسی می‌کنیم.

● گلدان‌ پلاستیکی

بطری‌های پلاستیکی نوشابه نخستین هدف کار ما هستند زیرا این بطری‌ها بیشترین حجم زباله‌های پلاستیکی را در سفر‌های بین شهری تشکیل می‌دهند و به آسانی در طبیعت رها می‌شوند. برای ساختن گلدان پلاستیکی به وسایل زیر نیاز داریم:

بطری پلاستیکی نوشابه‌ (نوشابه‌ خانواده)

کاتر یا چاقو یا قیچی، میله‌ نازک فلزی

کمی رنگ

نخ پنبه‌ای ۵ سانتی‌متر

خاک

چگونگی ساخت:

۱ ) بطری نوشابه را از وسط به وسیله‌ کاتر یا چاقو یا قیچی به ۲ قسمت تقسیم می‌کنیم. قطعه‌ بالایی را شماره‌ یک و قطعه‌ پایینی را شماره‌ دو می‌نامیم. تصویر دو قطعه برش خورده با شماره.

۲ ) به دلیل اینکه لبه‌های پلاستیک پس از برش تیز هستند می‌توان لبه‌های برش را روی شعله‌ شمع گرفت تا تیزی آن کمتر شود یا اینکه صفحه‌ای فلزی را روی شعله‌ گاز گذاشت و پس از داغ شدن صفحه، لبه‌های برش خورده را روی صفحه‌ داغ شده قرار داد تا تیزی لبه‌های آن از بین برود.

۳ ) میله‌ی فلزی کوچکی را روی آتش داغ می‌کنیم و روی نیمه‌ بالایی قطعه‌ی شماره‌ یک، ۶ سوراخ ایجاد می‌کنیم. تصویر میله و سوراخ‌های روی قطعه‌ شماره‌ یک .

۴ ) سپس بخش خارجی قطعه‌ شماره یک را کاملا رنگ می‌کنیم. (این کار اختیاری است. در حقیقت رنگ باعث می‌شود که نور آفتاب به خاک گلدان نتابد و قارچ‌های مضر برای ریشه‌ گیاه تولید نشود.)تصویر قطعه‌ یک از این به بعد رنگ شده نشان داده می‌شود.

۵ ) با میله‌ داغ فلزی روی در بطری یک سوراخ کوچک ایجاد می‌کنیم. در بطری را می‌بندیم و نخ را از درون سورخ عبور می‌دهیم به شکلی که نصف آن بیرون از بطری و نصف دیگر آن داخل بطری باشد. تصویر قطعه‌ یک همراه با نخ درون در بطری.

۶ ) قطعه‌ شماره یک را بر می‌گردانیم و داخل آن را با خاکی سبک مانند مخلوط شن و خاک برگ و مقدار کمی خاک رس (خاک باغچه) پر می‌کنیم. دقت کنید زمانی که خاک را داخل بطری می‌ریزیم در بطری را محکم ببندید که خاک از سر بطری خارج نشود. همچنین نخی که داخل بطری است باید کاملا درون خاک قرار بگیرد.

۷ ) اکنون به اندازه‌ی یک‌سوم ارتفاع قطعه‌ شماره‌ دو را پر از آب می‌کنیم و قطعه‌ شماره‌ یک را برعکس درون قطعه‌ شماره دو می‌گذاریم به شکلی که نخی که از در بطری بیرون مانده است کاملا درون آب قرار بگیرد. گلدان شما آماده است.تصویر نهایی.

۸ ) در این گلدان هم می‌توانید نشاء گیاهان و هم بذر‌های متفاوت بکارید. اگر نشاء بکارید نیازی به آب دادن گیاه ندارید تنها کافیست زمانی که آب درون قطعه‌ دوم تمام شد آن را دوباره پر کنید درحقیقت نخ پنبه‌ای آرام‌آرام آب را به ریشه گلدان می‌رساند. اما اگر بذر بکارید باید آنها را تا زمانی که جوانه‌ها از خاک بیرون می‌آیند از بالا آب بدهید. زمانی که جوانه‌ها بیرون آمدند ریشه‌ خود به دنبال آبی که به وسیله‌ نخ پنبه‌ای به درون خاک می‌آید خواهد رفت و نیازی به آبیاری نیست.

۹ ) به وسیله سوراخ‌هایی که با میله‌ فلزی روی قطعه شماره‌ یک ایجاد می‌کنید آب اضافی از داخل خاک خارج می‌شود و رنگ زدن آن باعث می‌شود قارچ‌های مضر درون خاک رشد نکنند.

۱۰ ) شما می‌توانید هم گل در این گلدان‌ها بکارید که آرامش‌بخش و زینت‌دهنده‌ خانه‌ باشد و هم باغچه‌ کوچک سبزی کنار پنجره‌ آشپزخانه‌ خود داشته باشید و هر روز سبزی تازه‌ی ارگانیک از آن بچینید.

۱۱ ) کالانکوا، حسن یوسف، گل ناز، ناز آفتابی، گندمی، گل جعفری پایه کوتاه، گل آهار پایه کوتاه از گل‌هایی است که می‌توان در این گلدان‌های پلاستیکی کاشت. توجه داشته باشید که اجتماع چند گلدان در یک جا با یک نوع گل، بسیار زیباتر از گلدان‌های تکی با گل‌های متفاوت است.

۱۲ ) ریحان، تره، جعفری، نعناع، پونه از سبزی‌هایی هستند که به آسانی در این گلدان‌ها داخل خانه پرورش می‌یابند.

هومن بابک