یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

غذای اعیانی یونان


غذای اعیانی یونان

دستور پخت و تحلیل تغذیه ای بره یونانی یکی از غذاهای مدیترانه ای

سفر ما به کشورهای مختلف و مطالعه عادات غذایی آنها و سر زدن به منوی غذایی‌شان، این هفته به یونان رسیده است. ببینیم یونانی‌ها چطور غذا می‌‌خورند و بیشتر از چه غذاهایی استفاده می‌‌کنند...

وقتی صحبت از غذاهای یونانی به میان می‌‌آید، بیشتر ما یاد رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌افتیم؛ رژیمی که خواص بسیارش بر هیچ‌کس پوشیده نیست. اما بره یونانی یکی از غذاهای اعیانی در میان مردم این کشور است که با آن آشنا خواهید شد.

● عـادات‌ غـذایـی یـونـانـی‌هــا

اگر آدم بدغذایی باشید یا از هر غذایی خوشتان نیاید، هیچ جای نگرانی نیست؛ چراکه غذا خوردن در یونان یکی از آسان‌ترین کارهاست. آنها به غذا خوردن علاقه بسیاری دارند و معمولا زیاد غذا می‌خورند. مدل غذاهای یونانی به غذاهای ایرانی خیلی شبیه است. به عنوان نمونه، یونانی‌ها غذایی شبیه کباب کوبیده خودمان را با گوجه‌فرنگی و پیاز همراه نان می‌خورند. درواقع، یونانی‌ها از گوجه‌فرنگی بیش از هر سبزی دیگری استفاده می‌کنند و معروف‌ترین سالادشان که به نام سالاد یونانی شهرت دارد، متشکل از گوجه‌فرنگی، خیار، پیاز، فلفل، زیتون و ورقه‌های پنیرفتاست.

درخت زیتون در یونان بومی است و معروف‌ترین زیتون یونان به زیتون آمفیس شهرت دارد. جالب است بدانید که این زیتون، بنفش پررنگ است و در کنار هر غذایی به مصرف می‌رسد. علاوه بر این، یونانی‌ها نوعی زیتون خشک‌شده نیز دارند که به قول خودشان مزه کشمش دارد. یک نکته بسیار مهم در طبخ غذاهای یونانی با استفاده از زیتون این است که اگر زیتون به مدت طولانی در غذا بپزد، تلخ‌تر می‌شود. پس همیشه زیتون را در آخرین دقیقه به غذا اضافه می‌کنند.

حالا می‌رسیم به بزرگ‌ترین مشخصه غذاهای یونانی؛ یعنی غذاهای مدیترانه‌ای. درواقع، غذاهای مدیترانه‌ای غذاهای متداول مردم سواحل مدیترانه، به ویژه کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان هستند. در غذاهای مدیترانه‌ای با ساختار اصلی ماهی، چربی‌های ناسالم حذف می‌شود و بیشتر روغن‌های گیاهی به مصرف می‌رسد و استفاده از روغن زیتون نیز یکی از شاخصه‌های اصلی این غذاهاست.

علاوه بر اینها، یونانی‌ها در سفره غذایی‌شان از لبنیات، به خصوص پنیر، زیاد استفاده می‌کنند. در واقع، آنها انواع مختلفی از پنیر را دارند و جالب است بدانید که یک نوع خاص از پنیرشان شبیه همین پنیر لیقوان خودمان است. در ضمن ریشه پنیر فتا نیز به این کشور بازمی‌گردد. خوردن سوپ پیش از غذا نیز از دیگر عادات مردم این کشور است. آنها در اغلب سوپ‌ها به مقادیر زیادی از انواع سبزیجات مانند کلم، کرفس و هویج استفاده می‌کنند؛ و نکته آخر اینکه صبحانه مورد علاقه یونانی‌ها تخم اردک و مرغابی است و آنها نان مخصوصی دارند که با روغن زیتون تهیه می‌شود.

● آویـشـن؛ سـرشـار از آنـتـی‌اکـسـیـدان

وقتی صحبت از آویشن می‌‌شود، احتمالا یاد پیتزا و لازانیا می‌‌افتید؛ زیرا بیشتر ما ایرانی‌ها فقط این غذاها را با آویشن معطر می‌‌کنیم؛ در حالی که یونانی‌ها تقریبا به تمام غذاهای‌شان آویشن می‌‌زنند و این گیاه معطر یکی از پرمصرف‌ترین طعم‌دهنده‌ها در یونان محسوب می‌‌شود. جالب است بدانید که بررسی‌ها نشان داده‌اند غذاهای گوشتی چرب و کبابی، بهترین طعم را با افزودن کمی آویشن پیدا خواهند کرد. ضمن اینکه آویشن خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌ای دارد و مصرف مرتب آن موجب به تاخیر افتادن فرآیند پیری پوست به خصوص بر اثر آلودگی هوا و نور خورشید می‌‌شود. البته بسیاری از افراد این گیاه را خشک و آسیاب می‌‌کنند و مدت‌ها نگه می‌‌دارند؛ در حالی که بهتر است آن را آسیاب‌نشده ذخیره کرد.

● فـوایــد عـســل

عسل یکی از آن خوراکی‌های شیرینی است که علاوه بر شیرین بودن، خواص دیگری نیز دارد. به طور مثال، خوردن مرتب عسل در هر روز، البته با میزانی مشخص و محدود، بدن را همواره پرانرژی نگه می‌دارد و به بهبود عملکرد مصرف‌کننده کمک می‌‌کند. ضمن اینکه خوردن این ماده غذایی به کسانی که به زخم معده دچارند نیز توصیه می‌‌شود؛ زیرا عسل طبیعی خاصیت ترمیم‌کنندگی دارد. یکی از خواص دیگر عسل این است که می‌‌توان آن را برای رفع لکه‌های کوچک پوست و حتی آفتاب‌سوختگی و ترمیم پوست مورد استفاده قرار داد زیرا موجب حفظ رطوبت پوست می‌شود و از رشد باکتری‌ها نیز جلوگیری می‌‌کند. به این دلیل، استعمال خارجی آن برای پوست‌های مجروح و حتی سوخته نیز می‌تواند گاهی مفید باشد.

● خـواص گـوشـت بــره

از گذشته‌های دور، بره بریان‌شده یکی از غذاهای میهمانی‌های بزرگ ایرانی‌ها بوده است و البته طعم دلچسب آن باعث می‌‌شود که هر کسی نتواند از کنار آن بی‌اعتنا بگذرد. می‌‌دانید که این گوشت چقدر چربی دارد؟ مطالعات نشان داده‌اند که خوردن ۱۰۰ گرم از آن ۱۶۲ کیلوکالری انرژی دارد و دارای ۴ گرم چربی است. به همین دلیل است که این گوشت در مقایسه با سایر گوشت‌ها طعم بهتری دارد و هیچ‌‌کس نمی‌تواند از آن به راحتی بگذرد. اشتباه نکنید! این گوشت از نظر میزان پروتئین با سایر گوشت‌ها تفاوتی نمی‌کند، اما سلنیوم فراوانی دارد؛ به طوری که با خوردن هر ۱۰۰ گرم از آن، ۹ میلی‌گرم از نیاز بدن به این ماده‌معدنی تامین خواهد شد. فراموش، نکنید که این ماده‌مغذی به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک می‌کند و برای کسانی که زیاد سرما می‌‌خورند بهترین انتخاب است.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ گوشت بره/ ۴۰۰ گرم/ ۷۰۰ کیلوکالری

▪ پیاز بزرگ/ ۱ عدد/ ۲۵ کیلوکالری

▪ سیر/ ۳ حبه/ ۵ کیلوکالری

▪ ماست/ ۵/۰ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ عسل/ ۳ قاشق‌غذاخوری/ ۱۰۰ کیلوکالری

▪ روغن آفتابگردان/ ۲ قاشق‌غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ آویشن خشک/ ۲ قاشق‌غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

▪ نمک، فلفل سیاه و پوست لیموترش/ به میزان لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا گوشت را تکه‌تکه کرده و در روغن کمی تفت بدهید. سپس تمام پیاز، سیر و آویشن را به مخلوط اضافه کنید و بگذارید با هم حرارت ببینند. بعد، ماست و نمک و فلفل سیاه و پوست لیموی رنده‌شده را بیفزایید و در آخر، عسل را به مخلوط اضافه کنید. سپس مایه را یک ساعت و نیم در دمای ۱۶۰ درجه سانتی‌گراد در فر بگذارید تا کاملا پخته شود. بعد، با زیتون تازه و کمی نان سبوس‌دار، آن را سرو کنید.

● ایـن غـذا چنـد کالـری دارد؟

این غذا در مجموع دارای ۱۰۳۵ کیلوکالری انرژی است و در صورتی که آن را به ۴ قسمت مساوی تقسیم کنید به هر نفر ۲۶۰ کیلوکالری خواهد رسید.

● اگر چربی خون دارید

گوشت بره به کار رفته در این غذا چربی بسیاری دارد که از نوع اشباع است و برای شمایی که چربی خون دارید، مناسب نیست. از این‌رو به شما توصیه می‌‌کنیم از گوشت لخم شترمرغ استفاده کنید زیرا هم قرمز است و هم به دلیل ارزش تغذیه‌ای بالاتر برایتان مفید خواهد بود.

● اگر فشار خون دارید

به غذایتان نمک نزنید و با سایر طعم‌دهنده‌ها (مانند لیمو و آویشن) غذایتان را مزه‌دار و آماده خوردن کنید. در ضمن به غذا سیب زمینی بیفزایید و از سیر بیشتری نیز برای تهیه و طبخ آن استفاده کنید.

● اگر زخم معده دارید

خوردن غذاهای پرچرب و پر پروتئین که وقت بیشتری را برای هضم از معده می‌‌گیرند، برای معده‌ای که زخم دارد، چندان توصیه نمی‌شود و به این دلیل، بهتر است که گوشت‌تان را خوب بپزید. ضمن اینکه باید ادویه کمتری به غذایتان بزنید و مقدار عسل را نیز به دلیل خواص ترمیمی‌اش بیشتر کنید.

ساقی اخوان