شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
وظایف واختیارات پارلمان
قانون اساسی عراق که در ۲۳ مهر ۱۳۸۴ با ۶۳ درصد مورد تایید مردم این کشور قرار گرفت وظایف و اختیارات مهمی را برای نمایندگان پارلمان عراق قایل شده و انتخاب عالیترین مقام کشور یعنی شخص رییس جمهور را بر عهده آن قرار داده است. براساس ماده ۵۹ قانون اساسی عراق، وظایف مجلس نمایندگان مشخص شده است که عبارتند از:
۱. تدوین قوانین فدرال ۲. نظارت بر عملکرد قوه مجریه ۳. انتخاب رییس جمهوری ۴. سازماندهی تصویب معاهدهها و قراردادهای بینالمللی بواسطه تدوین قانونی با اکثریت دوسوم اعضای نمایندگان مجلس ۵. موافقت با تعیین هر یک از:
الف: رییس و اعضای دادگاه تجدید نظر فدارل، رییس دادستان و رییس هیات نظارت قضایی با اکثریت مطلق آرا بنا به پیشنهاد شورای عالی قضایی.
ب. سفیران و مقامات بلندپایه ویژه به پیشنهاد هیات دولت.
ج. رییس ستاد ارتش و معاونان وی و فرماندهی لشگری و مافوقها و رییس سازمان اطلاعات که به پیشنهاد هیات دولت صورت میگیرد.
۶. الف: استیضاح رییس جمهوری بنا به درخواست همراه با ارایه دلیل اکثریت مطلق نمایندگان مجلس
ب) عزل رییس جمهوری با رای اکثریت نمایندگان پس از آنکه بنا به دلایل زیر از سوی دادگاه عالی فدرال محکوم شد: عمل نکردن به سوگند قانون اساسی، نقض قانون اساسی و خیانت بزرگ.
۷. نمایندگان مجلس میتوانند از نخست وزیر و وزرای کابینه وی در مورد هر موضوعی که در حیطه وظایف و اختیارات آنها باشد، سوال کنند.
ب) حداقل بیست و پنج نماینده میتوانند موضوع بررسی سیاستها و عملکرد شورای وزیران یا یکی از وزارتخانهها را از رییس مجلس درخواست کنند که پس از این، نخست وزیر یا وزرای زمانی را برای حضور در مجلس نمایندگان برای بررسی موضوع درخواستی تعیین خواهند کرد.
ج) نماینده مجلس میتواند با کسب موافقت ۲۵ نماینده دیگر، نخستوزیر یا وزرای کابینه را برای رسیدگی به اقدامات آنها در امور و حیطه وظایف مورد استیضاح قرار دهند و بررسی این مساله حداقل هفت روز پیش از ارایه آن صورت خواهد گرفت.
۸. الف: مجلس میتواند با اکثریت مطلق آرا به هر یک از وزیران رای عدم اعتماد دهد که وزیر مربوطه از تاریخ رای عدم اعتماد مجلس بر کنار شده به شمار میرود. پس از بررسی استیضاح، طرح موضوع اعتماد به وزیر تنها در صورت تمایل وی یا درخواست ۵۰ نماینده ممکن است و مجلس حداقل هفت روز پس از ارایه این درخواست تصمیمگیری خواهد کرد.
ب) رییس جمهوری میتواند با ارایه درخواستی به مجلس نمایندگان از نخست وزیر سلب اعتماد کند.
۲. مجلس نمایندگان میتواند بنا به درخواست یک پنجم از اعضای خود به نخست وزیر از وی سلب اعتماد کند که ارایه این درخواست تنها در صورت استیضاح نخست وزیر و پس از حداقل هفت روز از آن امکانپذیر است. مجلس نمایندگان با اکثریت مطلق اعضای خود، سلب اعتماد از نخست وزیر را تصویب میکند.
موافقت با اعلام جنگ و حالت فوقالعاده در کشور با اکثریت دو سوم بنا به درخواست مشترک رییس جمهوری و نخست وزیر.
زمان حالت فوقالعاده ۳۰ روز خواهد بود که با موافقت مجلس قابل تمدید است.
براساس ماده ۶۰ و بند (ب) بازداشت نمایندگان در طول دوران نمایندگی تنها در زمانی جایز است که به ارتکاب جنایتی متهم باشند و اگر نماینده مرتکب جرمی مشهود شود با موافقت اکثریت مطلق نمایندگان حق مصونیت از وی لغو میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست