پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به روش های شناخت سازهای موسیقی


نگاهی به روش های شناخت سازهای موسیقی

انتخاب نوع ساز, نخستین و در عین حال, مهمترین مساله ای است كه یك فرد دوستدار نوازندگی با آن روبه رو می گردد چراكه بسیار اتفاق می افتد كه پس از مدتی هنرجو احساس دلزدگی از انتخاب خود پیدا می كند و نوازندگی را رها می كند

فرا گرفتن هنر نوازندگی با انتخاب نوع ساز آغازمی گردد و اگر این انتخاب در دوران كودكی اتفاق افتد، ساز از اولین خاطرات نوازنده می گردد و در پایان نیز، یادگار به جای مانده از نوازنده، ساز و اجراهای اوست. سایت اطلاع رسانی هارمونی تاك، عواملی را در انتخاب ساز پیشنهاد نموده كه مواردی از آن در پی می آید.

انتخاب نوع ساز، نخستین و در عین حال، مهمترین مساله ای است كه یك فرد دوستدار نوازندگی با آن روبه رو می گردد چراكه بسیار اتفاق می افتد كه پس از مدتی هنرجو احساس دلزدگی از انتخاب خود پیدا می كند و نوازندگی را رها می كند.

زیرا در زمان انتخاب، او به علت نداشتن اطلاعات كافی نتوانسته انتخاب صحیحی در این زمینه انجام دهد.بشر در طول تاریخ برای هر نوع سلیقه، تفكر، طبیعت و احساس خود، سازی را آفریده است و امروز ما می توانیم با آگاهی كامل سازی را كه جوابگوی احتیاجات مختلف موسیقایی ما است را انتخاب كنیم.

هر یك از سازها دارای محدوده صوتی خاصی هستند، این از مسایل شخصی هر فردی است كه اولا محدوده صوتی را می پسندد كه گسترده و وسیع است یا دارای وسعت صوتی كوچكی است، برای مثال ترومپت دارای محدوده صوتی كوچكی است و ارگ بادی دارای بزرگترین محدوده صوتی در میان سازها است.

نباید تصور كرد كه عامل محدوده صوتی گسترده «به تنهایی» امتیازی بزرگ در انتخاب میان سازها محسوب می گردد، زیرا برای مثال بسیاری از نوازندگان سازهایی را انتخاب می كنند كه این مشخصه را به صورت محدود دارند و برای این دسته از نوازندگان مشخصه های دیگری در موسیقی، مثل ریتم ارزش بیشتری می یابد، مانند نوازندگان دف و دیگر سازهای ضربی.جنس صدا یا طنین صدای سازهای مختلف با یكدیگر متفاوت است، هنگامی كه دو ساز متفاوت «یك نت» را می نوازند شنونده به سادگی متوجه تفاوت جنس صدای حاصله از این دو ساز، می گردد. در علم فیزیك طنین مساله ای تعریف شده است كه برای آگاهی از آن بایستی با این علم آشنایی داشته باشیم، اما به عنوان یك راهنمایی ساده برای اینكه متوجه شوید چه جنس صدایی را می پسندید به صدای نواختن سازهای متفاوت گوش دهید و البته بهتر است به آثار غیرتكنیكی كه در آنها ساز، یك موسیقی ساده را اجرا می كند و حواس شنونده به دیگر مسایل منحرف نمی شود، گوش فرا دهید تا تفاوت جنس صداها را به خوبی متوجه شوید و از علاقه خود در این باره آگاهی یابید.

هر سازی با توجه به مشخصات ساختمانی و فیزیكی خود، دارای یك سری از توانایی های اجرایی است كه وجود همین توانایی ها در هر ساز باعث به وجود آمدن تكنیك های مختلف در نواختن آن ساز می گردد و البته هر چه این توانایی ها و تكنیك های مرتبط با آنها در ساز بیشتر باشد، دوره یادگیری ساز طولانی تر، مشكل تر و پرهزینه تر می گردد.

نمونه بسیار آشكار این مورد ویلون است كه تمامی این موارد برای آن صدق می كند.برای آنكه از امكانات اجرایی سازها آگاهی یابید، سعی كنید به قطعات تكنیكی سازهای مورد علاقه خود گوش دهید و با تكنیك های مختلف نوازندگی آنها حتی به صورت سطحی و نه به صورت كاملا دقیق، آشنا شوید.