چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چه رویاهایی از راه می رسند


چه رویاهایی از راه می رسند

سال ۲۰۰۹ با همه فراز و نشیب هایش در حوزه آی تی به پایان رسید و سال ۲۰۱۰ میلادی با خوش بینی ها و امیدواری های فراوان به خصوص در زمینه فناوری اطلاعات از راه رسید

سال ۲۰۰۹ با همه فراز و نشیب هایش در حوزه آی تی به پایان رسید و سال ۲۰۱۰ میلادی با خوش بینی ها و امیدواری های فراوان به خصوص در زمینه فناوری اطلاعات از راه رسید.

آغاز سال جدید با انتشار نتایج تحلیل ها و بررسی های مختلفی همراه شده که همگی از پایان دوران رکود و بی رونقی بازار آی تی حکایت دارد. بر اساس پیش بینی ها استقبال مردم از سایت های خرید الکترونیک و خدمات گوناگون تجارت الکترونیک ثابت کننده این ادعاهاست.

در این میان عرضه ویندوز ۷ و موفقیت آن هم تاثیر غیرقابل انکاری در بهبود شرایط داشته، به گونه ای که استقبال از این سیستم عامل مردم و صاحبان مشاغل را به برنامه ریزی برای خرید رایانه های جدید و سخت افزارهای پیشرفته تر برای بهره مندی حداکثری از قابلیت های جدیدترین سیستم عامل مایکروسافت ترغیب کرده و غول نرم افزاری جهان نیز با فراموشی خاطره تلخ شکست ویندوز ویستا درصدد مقابله با رقبای تازه نفس است.

بدون شک در سال ۲۰۱۰ شاهد رقابت نفس گیر دو غول دنیای آی تی، یعنی مایکروسافت و گوگل خواهیم بود. اولین نشانه های جدی تر شدن این رقابت در سه ماه اخیر قابل مشاهده بود. گوگل با دست اندازی به حوزه قدرت مایکروسافت، یعنی دنیای سیستم عامل ها تلاش کرده تا بر حاکمیت بی چون و چرای این شرکت خدشه وارد کند. عرضه نسخه آزمایشی سیستم عامل کروم که قرار است پس از تکمیل به صورت اختصاصی برای کاربران نت بوک ها در دسترس قرار بگیرد، حمله ای مستقیم به مایکروسافت محسوب می شود. گوگل تلاش کرده در این زمینه با برنامه و هوشمندانه حرکت کند و از همین رو اولا بازار مخاطبان این سیستم عامل را به طور دقیق تعریف کرده و از سوی دیگر به جای طراحی یک سیستم عامل سنتی مشابه با دیگر سیستم عامل ها، آن را به طور کامل بر وب مبتنی ساخته تا کاربران کروم را به طور غیرمستقیم به سمت استفاده از سرویس های آنلاین خود هدایت کرده و به نوعی اهالی وب را به خدمات خود متکی کند؛ خدماتی که به قول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را دربرمی گیرند.

از آن سو مایکروسافت هم به حوزه قدرت گوگل دست اندازی کرده و با راه اندازی موتور جستجوی بینگ گوگل را به چالش کشیده است. مایکروسافت برای افزودن امکانات مختلف جستجو به بینگ به شدت در حال تلاش است و بدین منظور از روش های مختلفی مانند خرید شرکت های کوچک و نوپای اینترنتی، همکاری با غول هایی همچون یاهو و تبلیغات گسترده و پرخرج بهره می گیرد. ارائه آنلاین برخی خدمات، مانند تعدادی از امکانات و قابلیت های موجود در نرم افزار آفیس و توجه به پدیده نوظهور کلود کامپیوتینگ از جمله اقدامات مایکروسافت در این زمینه است.

پدیده مهم دیگر رشد انفجارگونه استفاده از گوشی های همراه هوشمند و متداول شدن پدیده بازارچه های آنلاین نرم افزار برای استفاده کاربران است. مبدع این ایده نیز کسی نیست جز استیو جابز، مغز متفکر شرکت اپل که طی چند سال اخیر پدیده هایی مانند آیفون، آی پاد و فروشگاه آی تیونز را نیز به کاربران اینترنت و علاقه مندان به فناوری معرفی کرده است. این روزها گوشی های همراه هوشمند به پدیده هایی جذاب و بسیار پولساز مبدل شده اند و می توان انتظار داشت که در سال ۲۰۱۰ اخبار بسیار جذابی در مورد آنها منتشر شود. هیچ بعید نیست که با بلوغ فناوری نسل چهارم تلفن همراه در سال ۲۰۱۰ میلادی، تبادل دیتا از طریق شبکه های همراه با سرعت چند ده مگابیت در ثانیه به یک پدیده عادی مبدل شود.

در نهایت شاید مرور آماری در مورد میزان مصرف ماهانه اطلاعات توسط کاربران اینترنت پرسرعت در جهان در سال ۲۰۰۹ خالی از لطف نباشد. کاربران اینترنت پرسرعت در کره جنوبی در سال ۲۰۰۹ ماهانه ۲۴.۵ گیگابایت اطلاعات مصرف می کنند و پس از کره جنوبی شهروندان فرانسوی رتبه دوم را از آن خود کرده اند. میزان مصرف اطلاعات توسط کاربران اینترنت پرسرعت در فرانسه ۱۴.۳ گیگابایت است. همچنین آمریکا با مصرف ماهانه ۱۴.۲ گیگابایت اطلاعات در رتبه سوم قرار گرفته است.

رتبه چهارم با ۱۲.۹ گیگابایت متعلق به آلمانی ها و رتبه پنجم با ۱۱.۹ گیگابایت متعلق به بریتانیاست. ژاپن با ۹.۹ گیگابایت اطلاعات رتبه ششم را در اختیار دارد. متوسط ترافیک اینترنت پرسرعت در جهان ۱۱.۴ گیگابایت در ماه یا ۳۷۵ مگابایت در روز است که نشانگر رشد سریع استفاده از خدمات اینترنت پرسرعت در جهان است.همچنین هر کاربر اینترنت پرسرعت به طور متوسط در روز ۳۰۰۰ صفحه ایمیل دانلود کرده یا ۱۰۰ قطعه موسیقی با فرمت mp۳ بارگذاری می کند.

با توجه به این آمار و رقابت بی پایان جهانی برای ارائه خدمات نوین آی تی ، اصرار مسوولان در وزارت ارتباطات بر ارائه خدمات اینترنت ADSL خانگی با حداکثر سرعت ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه، استفاده از فناوری عقب مانده GPRS در شبکه همراه اول و بی توجهی به ارائه آموزش های مرتبط با فناوری اطلاعات به عموم شهروندان به منظور تسهیل کیفیت زندگی و دسترسی ارزان و برابر به امکانات چه توجیهی می تواند داشته باشد، خدا می داند.

نویسنده: احسان موحدیان