شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
۳ سوالی که درباره نان میپرسند
نرخ بالای ضایعات نان، ضرر قابلتوجهی را به اقتصاد کشور وارد میکند. بنابراین اصلاح وضعیت تولید و مصرف نان در کشور یکی از بزرگترین دغدغههای مسوولان حوزه آرد و نان کشور است اما بهرغم تلاش مسوولان، روند اصلاح ساختار تولید و مصرف این ماده غذایی از آهنگ مناسبی برخوردار نبوده و با کندی پیش میرود.
شناخت نان، انتخاب درست، خرید و طرز نگهداری و درنهایت مصرف صحیح نان، یکی از اولویتهایی است که کمتر به آن بها میدهیم. شاید علت اصلی آن ارزانی این مائده الهی در کشور ماست و متاسفانه همین بیتوجهی ضایعات نان را در کشور ما چنان بالا برده است که شاید در این زمینه اولین کشوری باشیم که قدر این برکت الهی را نمیدانیم. این یادداشت به ۳ سوال رایج مردم درباره نانهای مصرفی پاسخ میدهد:
چه نانی بخریم؟
بهتر است نان کامل بخریم؛ یعنی نانی که از آرد گندم بدون سبوسگیری تهیه شده باشد. ما در کشورمان بخشی از سبوس را میگیریم ولی آرد مصرفی در تهیه نان سنگک و بربری نسبت به نانهایی که به غلط نان فانتزی لقب گرفتهاند، سبوس بیشتری دارند. متاسفانه این نانهای خوب ایرانی اغلب در نانواییهایی نامناسب و گاهی کثیف تولید میشود. بنابراین اگر از نانواییهای سنتی نان میخرید، مراقب باشید نانوایی تمیز باشد، کارگران روپوش پوشیده و نظیف باشند و شرایط نانوایی بهداشتی و حداقل از منظر بیرونی که شما قادر به دیدن آن هستید پاکیزه باشد.
نان را چطور گرم کنیم؟
اگر توستر دارید، بهتر است نان را در توستر گرم کنید و اگر نان تازه و گرم میخواهید و این وسیله را ندارید، میتوانید یک ماهیتابه را روی اجاق گاز بگذارید تا کاملا داغ شود و نانها را در آن بگذارید و در آن را ببندید. اگر تعداد تکهها زیاد است به مرور آنها را گرم کنید و قطعههای نان را روی هم نگذارید. البته مایکروفر هم وسیلهای مناسب برای گرم کردن نان است.
چطور از نان نگهداری کنیم؟
نان را لابهلای ورقههای روزنامه حمل نکنید. هیچ نوع نانی را داغ در کیسه پلاستیک نگذارید زیرا رطوبت آن را به صورت خمیر درآورده و آن را بیات میکند و شما مجبور میشوید نانهای مصرفنشده را دور بریزید. هرگز نانها را در یخچال نگهداری نکنید چون نانها در محیط سرد و مرطوب بیات شده و در طولانی مدت کپک میزنند. میدانید که مصرف نان کپکزده برای سلامت شما خطرناک است و حتی اگر آن را دور بریزید ممکن است توسط عدهای جمعآوری شده و به مصرف دام برسد که آن هم خطر آلودگی را توسط محصولات دامی به شما برمیگرداند. یادتان باشد که چیدن نانهای داغ روی هم کپکزدگی آنها را تسهیل و تسریع میکند و ضایعات نان را شدت میدهد پس از دسته کردن نانهای داغ نیز بپرهیزید.
دکتر ربابه شیخالاسلام
متخصص بهداشت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست