چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

غلبه بر استرس در کنکور


غلبه بر استرس در کنکور

اغلب، دانش آموزان چند هفته قبل از شروع کنکور حالاتی از خود نشان می دهند که گویای وجود اضطراب و نگرانی در آنهاست که متاسفانه گاه همین امر منجر به ایجاد شرایط بحرانی در خانواده …

اغلب، دانش آموزان چند هفته قبل از شروع کنکور حالاتی از خود نشان می دهند که گویای وجود اضطراب و نگرانی در آنهاست که متاسفانه گاه همین امر منجر به ایجاد شرایط بحرانی در خانواده و در برخی موارد باعث از بین رفتن تمام تلاش های ماهانه و حتی سالانه دانش آموز می شود.

برخی از والدین و اولیای مدرسه گمان می کنند که چند هفته مانده به کنکور باید به فرزندان خود نکات و راهکارهای غلبه بر اضطراب و فشار عصبی ناشی از امتحان را بیاموزند و یا یادآوری کنند حال آن که در این شرایط، شما تنها باعث افزایش فشار و اضطراب می شوید زیرا به فرزندتان این امر را القا» می کنید که من مطمئنم اضطراب داری و به همین دلیل راهکارهای مناسب را به تو ارائه می دهم; لذا به تمامی والدین توصیه می شود که به جای انجام این کار در آستانه کنکور از چندی قبل اقدام به انجام آن کنید. نکات ذیل راهکارهای مناسبی برای راهنمایی هستند.

۱) اگر در هر لحظه از زمان امتحان، احساس اضطراب و نگرانی کردید، لحظاتی به افرادی که در زندگی شما الگوی قدرت و اعتماد به نفس به شمار می روند فکر کنید.

۲) اگر با سوالی روبه رو شدید که در نگاه اول متوجه شدید قادر به پاسخ دادن آن نیستید چند لحظه تامل کنید و در ذهن تان آن مبحث را مرور کنید و به سوال و پاسخ های مشابه فکر کنید. در پیدا کردن پاسخ عجله به خرج ندهید و مطمئن باشید با دقایقی تمرکز می توانید پاسخ را بیابید و درصورت به نتیجه نرسیدن آن سوال را رها کرده و بعد از اتمام پاسخ دهی به سوالات- درصورت داشتن زمان- دوباره به آن سوال رجوع کنید.

۳) اگر صبح روز کنکور احساس اضطراب و نگرانی می کنید، به موسیقی بدون کلام آرامش بخشی گوش دهید; این کار باعث افزایش تمرکز و آرامش شما می شود.

۴) سر جلسه یک بطری آب کنارتان داشته باشید تا درصورت تشنگی از آن بنوشید; البته سعی کنید از آب سرد استفاده نکنید.

۵) خوردن میوه هایی مانند سیب و موز را به طور پیوسته در برنامه غذایی پیش از امتحانتان بگنجانید تا سطح قند خون تان، در حد متعادل باقی بماند.

۶) زمانی از روز را فقط به دوره کردن آنچه خوانده اید اختصاص دهید و با برنامه ریزی مناسب برای تمامی درس های تان زمان دوره را در نظر بگیرید.

وظایف والدین

۱) برنامه ای برای فرزندتان تهیه کنید و در آن انجام آنچه تمرکز او را بر هم می زند را ذکر کنید و آن را برجسته کنید و با منطق نتایج منفی این امر را تفهیم کنید.

۲) ارتباط زیاد از حد با دوستان و مکالمات طولانی مدت با تلفن فرزندتان را محدود کنید; به خصوص در این میان حضور دوستان منفی باف و به اصطلاح آیه یاس خوان را مورد توجه قرار داده و آن را با قاطعیت محدود کنید.

۳) از تنگنا قرار دادن بیش از حد فرزند در دوران درس خواندن برای کنکور و محدود کردن و حتی در برخی مواقع متوقف کردن همه شرایط عادی زندگی فرزندتان خودداری کنید زیرا این امر باعث می شود که فرزندتان خود را در شرایط اضطراری و خاص احساس کند و در این حالت احساس دلهره و اضطراب به او تلقین می شود.

۴) از توقع بیش از حد و ایجاد شرایط رقابت غیرسازنده در فرزندتان خودداری کنید و به طور پیوسته تبعات منفی درس نخواندن و موفق نبودن در کنکور را به او گوشزد نکنید.

۵) او را از عملکرد اعضای خانواده مانند پدر، مادر، خواهر و برادر بزرگ ترش درصورت نتیجه مثبت نگرفتن از امتحانات نترسانید.

۶) شرایط محیطی خانواده را آرام نگه دارید.