سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
شیوه تولید برنج قهوه ای
برنج قهوهای که جزو غلات کامل طبقهبندی میشود، محصولی است با کربوهیدراتهای پیچیدهتر، ویتامینها و املاح بیشتر. شما میتوانید با مصرف یک وعده برنج قهوهای، ریزمغذیهای فراوانی از جمله فیبر، پروتئین، ویتامینهای گروه B، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم و روی را به بدنتان برسانید...
تولید این محصول در مقایسه با برنج سفید، با ضایعات کمتر و درآمدزایی بیشتری برای شالیکاران، همراه است. به همین دلیل هم در چند سال اخیر، کشورهایی مانند هند، تایلند و حتی فیلیپین، سعی کردهاند تولید و مصرف برنج قهوهای را افزایش دهند. مدتی است این برنج وارد بازار ایران هم شده و طرفدارانی پیدا کرده. به همین خاطر سراغ دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس رفتیم تا پاسخ چند سوال رایج در مورد برنج قهوهای را از ایشان بپرسیم.
▪ روند تولید برنج قهوهای به چه صورت است؟
برنج قهوهای همان برنجی است که برخی به آن برنج پیشپخت شده هم میگویند. برای تولید چنین محصولی، زمانی که برنج را در حالت شلتوک (شلتوک به پوسته سلولزی روی دانههای برنج گفته میشود که پوسته نازک دیگری را هم زیر خود جای داده است) از مزرعه برداشت میکنند پیش از جدا کردن شلتوک از دانه برنج، آن را با آب داغ یا بخار آب، قدری حرارت میدهند. این حرارتدهی باعث میشود ویتامینها و املاحی که داخل پوسته برنج وجود دارند، به مغز آن منتقل شوند. بعد از طی مرحله حرارتدهی برنجها را خشک و سپس پوسته سلولزی آن را جدا میکنند. در اثر فرآیند حرارتدهی، برنج با پوسته رویی آن، رنگ محصول نهایی به دلیل جذب ویتامینها و املاح و همچنین به دلیل رنگ قرمز مایل به قهوهای که پوسته زیر شلتوک دارد، به سمت قهوهای شدن میرود. این در حالی است که برنج سفید، حرارتی نمیبیند و پوسته آن در همان مراحل اولیه پس از برداشت هم زدوده و صیقل داده میشود. با این حساب میتوان گفت که همین فرآیند پیشپخت شدن برنجهای قهوهای باعث بیشتر شدن میزان املاح و ویتامینهای آنها نسبت به برنجهای سفید میشود.
▪ آیا باید انواع خاصی از برنج برای تولید برنج قهوهای مورد استفاده قرار بگیرند؟
نه. شالیکاران و تولیدکنندگانی که قصد تولید برنج قهوهای داشته باشند، میتوانند از انواع برنج برای این منظور کمک بگیرند. بهطور کلی، در برخی کشورها مانند تایلند و هند که برنجشان خیس است، تولید و مصرف برنج قهوهای طرفداران بسیار زیادی دارد.
▪ باتوجه به اینکه برنجهای قهوهای، انواعی از برنجهای پیشپخت شده هستند، آیا زمان و نحوه پخت آنها با برنجهای سفید متفاوت است؟
نه. فرآیند حرارتدهی و تولید برنج قهوهای بهگونهای نیست که باعث پختن و نرم شدن دانههای نهایی برنج شود. برنجهای قهوهای هم پس از پوستهگیری، خشک شدن و آمدن به بازار باید مانند برنجهای سفید، پخته و مصرف شوند.
▪ خیلی از افرادی که دوست دارند برنج قهوهای را در برنامه غذایی خود داشته باشند، از بوی نامطبوع این برنجها گله میکنند و میگویند که نمیتوانند این بو را تحمل کنند. دلیل ایجاد بوی نامناسب در برنجهای قهوهای چیست؟
دانههای برنج دارای دو پوسته بیرونی هستند که پوسته اولی بسیار نازک و پوسته بعدی که همان شلتوک باشد، قدری ضخیمتر است. اگر دقت کرده باشید، گاهی دانههای برنجی که پوست بسیار نازکی روی آنها پولیش نشده، در میان دانههای برنج سفید هم وجود دارند. همان دانههایی که خطهای قرمز و قهوهای رویشان نقش بسته و برخی از افراد به گمان خراب بودن، آنها را جدا میکنند و دور میاندازند. اگر شما این خطهای قرمز و قهوهای را با ناخن خراش دهید، پوستهای از روی دانههای برنج کنده میشود که این پوسته، درواقع همان سبوس برنج است. میزان چربی، پروتئین، ویتامینها و املاح این پوسته بسیار زیاد است. حالا زمانی که دانههای برنج را برای تولید برنج قهوهای، پیشپخت میکنند، حجمی از این چربیها، پروتئینها، ویتامینها و املاح به مغز برنج میرسند. وقتی که این مواد از سبوس به مغز برنج منتقل میشوند، بوی خاصی به آن میبخشند که برخی از افراد چنین بویی را نمیپسندند. البته چون ما ایرانیها به خوردن برنج قهوهای عادت نداریم، نمیتوانیم ذائقه خود را به سادگی با آن هماهنگ کنیم وگرنه این بو برای طرفداران این نوع برنج در هند و تایلند، چندان ناخوشایند و نامطبوع هم نیست.
▪ آیا روش نگهداری از برنجهای قهوهای با روش نگهداری برنج سفید متفاوت است؟
تاحدی بله. از آنجا که میزان چربی و املاح برنج قهوهای بیشتر از برنج سفید است، بنابراین توصیه میشود که آن را برای پیشگیری از تجزیه و فاسد شدن چربیهایش، در مکانی خشکتر و خنکتر نگهداری کنید.
▪ برخی از افراد میگویند که مدت زمان ماندگاری برنجهای قهوهای نسبت به برنجهای سفید، کمتر است. آیا شما این مساله را تایید میکنید؟
بله. چربیها، پروتیئنها، املاح و ویتامینهای بیشتر موجود در برنجهای قهوهای باعث میشود که زمان ماندگاری آنها نسبت به برنجهای سفید، کمتر بشود. مثلا اگر بتوان برنج سفید را به مدت یکسال بدون نگرانی از خراب شدن، نگهداری کرد، این رقم برای برنجهای قهوهای به حدود ۶ ماه کاهش مییابد.
▪ آیا ظرف خاصی را برای نگهداری از برنج قهوهای پیشنهاد میکنید؟
نه. این نوع برنج هم میتواند مانند برنج سفید در کیسههای پارچهای مخصوص برنج تا پایان مدت زمان ماندگاریاش نگهداری شود.
▪ در نهایت اینکه آیا منع مصرفی برای برنج قهوهای وجود دارد؟
خوشبختانه، خیر. یعنی تاکنون مورد خاصی از مصرف برنج قهوهای سالم و استاندارد گزارش نشده که متخصصان بتوانند براساس آن با قطعیت کامل اعلام کنند که مصرف این نوع برنج برای گروهی از افراد، ممنوع یا خطرناک است.
ندا احمدلو
گفتوگو با دکتر محمدحسین عزیزی متخصص صنایع غذایی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران بابک زنجانی مجلس شورای اسلامی مجلس دولت سیزدهم قوه قضائیه خلیج فارس دولت لایحه بودجه 1403 شورای نگهبان حجاب مجلس یازدهم
تهران قوه قضاییه هواشناسی سیل آموزش و پرورش شهرداری تهران فضای مجازی پلیس سازمان هواشناسی شورای شهر تهران قتل شورای شهر
خودرو سایپا بانک مرکزی قیمت دلار قیمت خودرو قیمت طلا ایران خودرو دلار بازار خودرو چین مالیات تورم
تلویزیون سریال رسانه سینمای ایران سینما دفاع مقدس موسیقی تئاتر فیلم زنان رسانه ملی کتاب
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه فلسطین آمریکا جنگ غزه حماس نوار غزه روسیه عربستان نتانیاهو ترکیه
فوتبال پرسپولیس استقلال سپاهان تراکتور باشگاه پرسپولیس باشگاه استقلال لیگ برتر تیم ملی فوتسال ایران فوتسال بازی وحید شمسایی
هوش مصنوعی اینستاگرام ناسا اپل تسلا تبلیغات فناوری پهپاد همراه اول آیفون گوگل
داروخانه مسمومیت دیابت خواب کاهش وزن طول عمر سلامت روان بارداری هندوانه