سه شنبه, ۱۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 4 March, 2025
۱۰ فرمان تب بر

ابتلا به بیماریهای عفونی و تب ناشی از آن، بهار و زمستان نمیشناسد؛ یعنی اگر قرار باشد بیماری به سراغمان بیاید، میآید و ما میمانیم و این سوال که چطور میتوانیم حالمان را به روز اولش برگردانیم...
تب یکی از آشکارترین نشانههای ابتلا به برخی از بیماریهاست و معمولا درمان سادهای هم دارد. اما از درمانهای طبی که بگذریم، متخصصان تغذیه هم توصیههایی برای کاهش تب دارند؛ اینکه زمان ابتلا به تب چه بخوریم و چه نخوریم تا زودتر خوب شویم.
۱. آب و آبمیوه بنوشید
کاهش میزان آب بدن یکی از بزرگترین مشکلاتی است که برای یک بیمار تبدار اتفاق میافتد. این کمآب شدن بدن میتواند با احساس خستگی، کرختی و عدم تمرکز همراه باشد. به همین دلیل متخصصان تغذیه توصیه میکنند اگر تب دارید، برای جبران کمآبی بدنتان تا میتوانید، آب و آبمیوه بنوشید. مصرف آبمیوههای تازه، طبیعی و خنک به دریافت سطح مناسبی از انواع ویتامینها و املاح در بدن کمک میکند و تعادل آب و الکترولیتها را بازمیگرداند. شما میتوانید با مصرف انواع میوههای رسیده، تازه و خنک هم تا حد قابلقبولی تب را پایین بیاورید.
۲. غذاهای پخته میل کنید
بهتر است افراد بیماری که تب دارند، از مصرف غذاهای خام و نانهای سفید پرهیز کنند و به جای آن غذاهای کاملا پخته و غلات سبوسدار را در برنامه غذاییشان بگنجانند. بهطور کلی هضم غذاهای پخته یا غلات سبوسدار برای بدن سادهتر از هضم خوراکیهای خام و غلات تصفیه شده است. دیرهضم بودن خوراکیهای خام و فشاری که آنها بر دستگاه گوارش وارد میکنند، میتواند وضعیت یک بیمار مبتلا به تب را بدتر کند بنابراین افراد مبتلا به تب باید تا بهبود کامل، سبزیهای بخارپز و میوههایی که کمی حرارت دیدهاند و رسیدهتر هستند، بخورند.
۳. خوراکیهای ملین بخورید
ابتلا به یبوست هنگامی که بیماری همراه با تب را پشت سر میگذارید، میتواند باعث تشدید تب و مشکلاتتان شود. به همین دلیل بهتر است حتما سوپ مرغ را با آلو یا میوههای ملین مانند کیوی و انجیر مصرف کنید تا دچار یبوست و دردسرهای بیشتر نشوید.
۴. به ویتامین E احترام بگذارید
محققان آمریکایی دریافتهاند مصرف خوراکیهای حاوی ویتامین E میتواند تا حد قابل ملاحظهای باعث کاهش تب، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سریعتر بیماری شود. به همین دلیل بهتر است در دوران بیماری، مقداری از خوراکیهای حاوی این ریزمغذیهای مفید را هم در برنامه غذاییتان بگنجانید. از مهمترین منابع ویتامین E میتوان بادام، روغن ذرت، فندق، کره بادام زمینی، ماهی سالمون و تخمه آفتابگردان را نام برد.
۵. ویتامین C را جدی بگیرید
کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن در پی ابتلا به بیماری عفونی و تب کردن متعاقب آن، جزو شایعترین مشکلاتی است که بدن دچار آن میشود بنابراین هرچقدر بیشتر، بهتر و سریعتر سیستم دفاعی بدنتان را در برابر عوامل بیماریزا تقویت کنید، زودتر از شر بیماری خلاص خواهید شد. مصرف حجم مناسبی از خوراکیهای حاوی ویتامین C میتواند تاثیر چشمگیری در افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و بهبود بیماری داشته باشد. از مهمترین منابع این ویتامین میتوان به انواع مرکبات، پیاز، انواع فلفلدلمهای در رنگهای مختلف، کلم بروکلی، گریپفروت، طالبی، کلم، کیوی، توتفرنگی و گوجهفرنگی اشاره کرد.
۶. بتاکاروتن را فراموش نکنید
بتاکاروتن نیز یکی از ریزمغذیهایی است که میتواند در کاهش تب به ما کمک کند. زردآلو، مارچوبه، جگر سیاه، کلم بروکلی، طالبی، هویج، ذرت، انبه، گوجهفرنگی، گریپفروت صورتی، هندوانه و هلو هم از بهترین منابع غذایی حاوی بتاکاروتن و سایر کاروتنوییدها هستند.
۷. رویتان کم نشود!
زینک یا همان روی، ماده معدنیای است که تاثیری حیاتی برای مقاومت در برابر عوامل عفونی و ترمیم بافتهای آسیبدیده در بدن دارد. مصرف متعادل خوراکیهای حاوی روی نیز میتواند باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و کاهش شدت علایم سرماخوردگی و میزان تب بشود. بنابراین توصیه میشود اگر تب داشتید، به بیماریهای عفونی مبتلا شدید یا سرماخوردگی به سراغتان آمد، حتما خوراکیهای سرشار از روی مانند تخممرغ، گوشت قرمز، مغزهای خام، غذاهای دریایی و غلات سبوسدار مصرف کنید.
۸. وقتی تب میکنیم، دمای بالای بدن باعث افزایش تعریق و تبخیر آب بیشتری از آن میشود. به همین دلیل باید سعی کنیم تا حد امکان به حفظ میزان مناسبی از آب در بدنمان کمک کنیم. یکی از راههای پیشگیری از کمآب شدن بیش از حد بدن، مصرف نکردن خوراکیهای مدری است که حجم ادرار را افزایش میدهند و میزان آب دفعشده از بدن را هم بالا میبرند بنابراین بهتر است در دورانی که تب دارید، دور مصرف انواع نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند چای، قهوه یا نسکافه را خط بکشید.
۹. شکر نخورید
اگر تب دارید، شکر و خوراکیهای شیرینی مانند نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی حاوی شکر، عسل و قند مصرف نکنید. همانطور که میدانید، گلبولهای سفید به عنوان بزرگترین مدافعان بدن در برابر عوامل بیماریزا باید قدرت برخورد مناسب برای از بین بردن دشمن بیرونی که همان عفونتها، ویروسها و میکروبها هستند، داشته باشند. مصرف شکر و خوراکیهای شیرین، قدرت مبارزه گلبولهای سفید خون را کاهش میدهد و باعث میشود با سرعت مناسبی موفق به از بین بردن عوامل بیماریزا نشوند.
۱۰. دور این خوراکیها خط بکشید
اگر تب دارید، دور این خوراکیها را خط بکشید: شیر غیر پاستوریزه یا لبنیات باز و فلهای، میوههای باپوست، سبزیهای خام، غذاهای سرخکردنی، چرب و سرشار از کلسترول که هضمشان برای دستگاه گوارش سخت است، نوشیدنیهای گازدار و مدر مانند ماءالشعیر، آدامسهای ترک سیگار که حاوی مقداری کافئین و مدر هستند و همینطور تنقلات شوری مانند چیپس و پفک.
منبع: WebMD
ترجمه:ندا احمدلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست