شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
تحقیقات شگفت انگیز سال ۲۰۰۸
مجله Popular Science فهرستی از شگفتیهای علمی سال ۲۰۰۸ را منتشر کرده است که در صورت تحقق دنیا را دچار تحولاتی عظیم خواهند کرد. این مجله علمی با ارائه فهرستی به بررسی خدماتی که دانشمندان و محققان در سال ۲۰۰۸ به جامعه بشری عرضه میکنند پرداخته که در زیر به شرح آنها پرداخته شده است:
● بوزون هیگز
تمام دانشمندان و فیزیکدانان به دنبال این ماده هستند، حتی اگر بدانند که هیچ کس تاکنون موفق نشده است آن را به دست آورد. «بوزون هیگز» (Higgs Boson) است که در یکی از شگفتانگیزترین تئوریهای فیزیک که یک «مدل استاندارد» است، یکبار برای همیشه توضیح میدهد که چرا اشیاء جرم دارند.
امسال در مرکز تحقیقات سرن اروپا (CERN) که مقر آن در ژنـو سوئیس است، دانشمندان بزرگترین آزمایشی که تاکنون در این خصوص انجام شده و احتراق شتاب دهنده LHC نام دارد را انجام خواهند داد. در حقیقت در تابستان امسال دو پروتون با سرعت برابر با سرعت نور (در حدود ۳۰۰ هزار کیلومتر بر ثانیه) به یکدیگر برخورد میکنند و ذرات ریز اتمی بینهایتی را خواهند ساخت که یک «مینی بیگ بنگ» را میسازند.فیزیکدانان «سرن» در شرایطی میخواهند این تحقیقات را انجام دهند که هیچکس نمیداند زمانی که LHC وارد عمل میشود، دقیقاً چه اتفاقی خواهد افتاد.
● چشم مدوزا
در تابستان گذشته تعداد زیادی ستاره دریایی (مدوزا) به سواحل دریایی مناطق مختلف دنیا از ژاپن تا اروپا حمله کردند. این رویداد بیشتر شبیه به سناریوی فیلمهای علمی تخیلی بود اما واقعیت داشت و خسارتهای زیادی به ویژه به بسیاری از مناطق جنوب شرق آسیا وارد کرد. این جمعیت انبوه ستارههای دریایی که برابر با میلیونها نمونه بودند، دانشمندان ژاپنی را بر آن داشت که مراکز تحقیقاتی جدیدی را در سال ۲۰۰۸ برای بررسی اینگونه بیمهره راهاندازی کنند. در حقیقت گرم شدن جهانی زمین علت حمله این تعداد زیاد ستارههای دریایی بود.
● آمیختگی اتمی
یکی از بزرگترین امیدهای بشر در ۲۰ سال آینده دستیابی به یک منبع انرژی پاک و نامحدود است که تنها در دو واژه خلاصه میشود:آمیختگی اتمی. پروژه ITER که با همکاری جامعه بینالمللی از آمریکا تا روسیه انجام میشود، از دهه ۷۰ به تکامل خود ادامه میدهد و از سال ۲۰۰۶ فرانسه میزبانی مرحله پایانی آن را به عهده گرفته است. در حقیقت فرانسه ساختمان نخستین راکتورگرمایی را در نزدیکی «کاداراش» در استان Aix-en ساخته است.
در تابستان سال جاری قرار است اطلاعات جدیدی در خصوص پیشرفت این پروژه از کره جنوبی برسد.
در واقع کره جنوبی با استفاده از «ابر هدایتگر توکامک کره» انرژی را از آمیختگی یک پلاسما در دمای بیش از ۱۰ میلیون درجه تولید خواهد کرد.
درصورتی که این آزمایش با موفقیت انجام شود، راه پروژه ITER سریعتر بازخواهد شد چرا که فناوری استفاده شده در این راکتور آسیایی هــمـان فـنـاوری اسـت کـه بـایـد در این پروژه فـرانسوی مورد استفاده قرار گیرد.
● چشمهای ماهوارهها
در سال ۲۰۰۸ تمایل برای کاوشهای فضایی واستفاده انسانی از فضا اعلام خواهد شد و ایندرحالی است که قدرتهای جدید، تحقیقات گستردهای را درباره ستارگان آغاز میکنند.
در حقیقت در این سال هند، ۱-Chandrayaan را پرتاب خواهد کرد.
Chandrayaan یک وسیله خودکار برای کاوشهای ماه است و «اسا»، آژانس فضایی اروپا هم پاسخ هند را با پرتاب «پلانک» که ماهوارهای برای انجام تحقیقات تعیین سن هستی است، خواهد داد.
همچنین در این عرصه و پس از پرتاب SkyMed، سیستم کنترل ماهوارهای روی مدیترانه، در ماه آوریل ماهواره ۱- GeoEye در مدار قرار خواهد گرفت. این ماهواره که دارای یک سیستم بسیار پیشرفته است میتواند مسیر حرکت سکهای را که از فضا به زمین پرتاب شده است ردیابی کند و تصویر آن را با برنامهای مشابه برنامه GoogleMaps نشان دهد.
● شبکه همچنان میتازد
برای معتادان اینترنت، سال ۲۰۰۸ سالی خوش به شمار میرود. در حقیقت این کاربران شیفته شبکه به زودی میتوانند در خطوط پرواز و در مترو از رایانه و تلفن همراه خود استفاده کنند. به طوری که شرکت هواپیمایی «آلاسکا ایرلاینز» پس از «آمریکن ایرلاینز» و شرکت هواپیمایی «ویرجین» برای نخستینبار از ماه ژانویه امکان استفاده از اینترنت و تلفن همراه را در هواپیماهای خود فراهم کرد. همچنین کاربران اینترنت میتوانند به زودی در تونلهای خطوط متروی ابر شهر نیویورک به اینترنت از طریق شبکه بیسیم متصل شوند. در این میان بسامدهای جدید اتصالات بیسیم «وای ـ مکس» با باند ۷۰۰ مگاهرتز که در روزهای آینده به مناقصه گذاشته میشوند، میتوانند تعداد کانالهای تلویزیونی را در این کشور از ۵۲ به ۶۹ کانال برسانند و همچنین یک ضربان بسیار بزرگ را به شبکه و توسعه فناوری اینترنت وارد کنند.
● منابع اکولوژیکی و سبز
سال جاری بیش از سالهای گذشته سبز خواهد بود. بهطوری که سوختهای زیستی و قوانین مرتبط با حفظ محیط زیست در این سال حضور روبه رشدی را پشت سر خواهند گذاشت.
تعداد زبالههای قابل بازگشت به چرخه طبیعت در آمریکا در ۱۵ سال گذشته دوبرابر شده است این درحالی است که سوختهای زیستی و مقرون به صرفه در بسیاری از نقاط دنیا تولید خود را در سال جاری آغاز میکنند. همچنین نسل جدید کتابهای الکترونیکی (e-papers) راه جدیدی را به سوی کاهش مصرف کاغذ باز خواهند کرد و این کاهش منجر به کاهش قطع درختان جنگلی میشود.
● عصر دفاع زیستی
در عصر مبارزه با حتی علم نیز به زمانهای جنگ سرد بازمیگردد به طوری که وزارت امنیت داخلی در واشنگتن ۴۵۰ میلیون دلار را برای ساخت یک موسسه بسیار پیشرفته تحقیقاتی برای مقابله با خطرات بیولوژیکی اختصاص داده است. در حقیقت امروزه در آمریکا امنیت زیستی حتی تبدیل به یک واژه رایج در شعارهای تبلیغاتی نامزدهای ورود به کاخ سفید شده است.
● عدد ریسکپذیری
تیمی از ریاضیدانان دانشگاه آلبرتا در کانادا پس از ۱۸سال تحقیق و یاری گرفتن از یک ابررایانه پیشرفته موفق شدند معمای «بازی داما» را حل کنند و توانستند تعداد ممکن ترکیباتی را که با آنها مهرهها روی صفحه بازی حرکت میکنند محاسبه کنند و نشان دهند که ۵۰۰ میلیارد میلیارد احتمال برای نوع حرکت مهرهها وجود دارد. هدف این دانشمندان در سال جاری محاسبه احتمال حرکتها در بازیهای دیگر است.
● برق بی سیم
شاید استفاده از تلفن همراه بدون اینکه هرگز نیاز به شارژ دوباره آن باشد و یا روشن کردن یک رایانه شخصی بدون نیاز به جریان برق برای بسیاری از مردم یک رویا باشد، اما برای گروهی از دانشمندان موسسه تکنولوژی ماساچوست (ام آی تی) بوستن واقعیت است. در حقیقت این دانشمندان در سال گذشته استفاده از جریان الکتریسیتهای را آزمایش کردند که به روشی بیسیم منتقل میشود. این چالش اکنون از مرحله آزمایشگاهی به مرحله تجاری رسیده است و به نظر میرسد در سال جاری ابزارهایی وارد بازار شوند که از این سیستم برق بیسیم برخوردارند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست