پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
فوتبالیست های ایرانی میلیاردرهایی با چک برگشتی
تا همین ده سال پیش علی پروین به دلیل سرمربیگری در پرسپولیس ۱۲۵ میلیون تومان میگرفت و کریم باقری با دریافت مبلغ ۱۷۵ میلیون تومان گرانترین بازیکن لیگ ایران بود. هرچند این اعداد و ارقام برای خودش در سال ۸۲، برای میلیونر شدن یک فوتبالیست کافی بود، اما امروز با گذشت یک دهه رقم قراردادهای تاپ فوتبال از مرز ده برابر هم گذشته تا فوتبالیستها همگی جزو میلیاردهای جامعه باشند.
در یکی از سایتهای خبری به مطلب جالبی درباره این قشر برخورد کردم. در این مطلب آمده بود: فوتبالیستها را میتوان یکی از غریبترین نمونههای اجتماعی یک دهه و اندی اخیر جامعه ایران لقب داد. آدمهای مشهوری که ناگهان در بهترین مناطق شهر صاحب لوکسترین خانهها و بهترین امکانات شدند تا مثل همیشه انگشتنما باقی بمانند. با این تفاوت که اگر در گذشته آنها را به واسطه شهرت و تواناییهایشان با انگشت نشان میدادند، امروزه اشاره انگشت نه به خود فوتبالیست که به ماشین، پوشش و آرایش اوست.
رقمهای میلیاردی قرارداد فوتبالیستها زمانی بیشتر خودنمایی میکند که میشنویم یک فوتبالیست با وجود آن که از ابتدای سال چیزی در حدود ۹۰۰ میلیون تومان دریافت کرده است، با این توجیه که فقط بخشی از قراردادش را دریافت کرده، بدون توجه به احساسات میلیونها هوادار تیم خود دست به اعتصاب میزند تا به قول معروف خودش را از مخمصه بیپولی خارج کند.
این که چرا یک فوتبالیست با وجود دریافت رقمی نزدیک به یک میلیارد تومان در سال، باز هم کلی چک برگشتی دارد، مجبور است دستش را جلوی این و آن دراز کند تا به گفته محسن بنگر شکم زن و بچهاش سیر شود در نوع خودش واقعا تاملبرانگیز است؛ چون قشر متوسط جامعه که قشر حداکثری به شمار میروند در حالی سال خود را از اول فروردین به بیست و نهم اسفند میرسانند که درآمد سالانهشان به زحمت به ۱۵ میلیون تومان میرسد.
فوتبالیستها همین جا کنار ما هستند، ولی در سیاره دیگری زندگی میکنند؛ آنها در صف نمیایستند، با بن خرید ۵۰ یا صد هزار تومانی ذوقزده نمیشوند و برای یافتن گزینه «مبلغ قابل پرداخت» قبوض آب و برق وقت شان را تلف نمیکنند. یک کارمند سالانه حدود ده تا ۱۵ میلیون تومان درآمد دارد، اما یک فوتبالیست میتواند تا ۱.۵، ۲.۵ و حتی ۳.۵ میلیارد تومان در سال درآمد داشته باشد؛ این یعنی دستکم ۱۵۰ برابر حقوق طیف وسیعی از جامعه.
پول آمد، تعصب رفت
همین پولهای بیحساب و کتاب، دیگر آن عشق و تعصب را در میان فوتبالیستها از بین برده است. به عنوان مثال در پرسپولیس اگر میبینید بازوبند کاپیتانی بر بازوی سیدجلالی بسته میشود که هنوز عمر حضورش در این تیم به دو سال نرسیده است، دلیلش را باید در عمر کوتاهتر حضور دیگر بازیکنان این تیم در پرسپولیس جستجو کرد. حالا دیگر دوره زمانهای نیست که بازیکن برای عشق به پیراهن و هواداران یک باشگاه، قید پیشنهادهای میلیاردی دیگر باشگاهها را بزند و در تیم محبوب خود بماند. همین امسال اگر پژمان منتظری و جواد نکونام در میانههای راه از استقلال جدا شدند فقط و فقط برای پول بود، نه چیز دیگر.
فوتبالیستها امروز بیشتر از آن که به خوشحال کردن دل هوادار فکر کنند، به موجودی حساب بانکی خود فکر میکنند و بیزینسهایی که البته هیچ ارتباطی به فوتبال ندارد. برای آنها خرید ملک یا زمینی که زیر قیمت بازار است، بیشتر اهمیت دارد تا یک هفته تمرکز کردن روی تمرینات تیم باشگاهیشان برای ارائه یک بازی کمنقص و خوب.
۸۸۸ دیگر رند نیست
دو سال پیش که رقم قرارداد سیدمهدی رحمتی رسانهای شد، خیلیها از تعجب شاخ درآوردند. دروازهبان استقلال و تیم ملی برای امضای قرارداد با آبیها رقم ۸۸۸ میلیون تومان درخواست کرده بود و ابایی هم نداشت از این که بگوید عاشق عدد رند است. تا آن زمان اگر علی دایی، امیر قلعهنویی یا علی کریمی جزو معدود ستارههای فوتبالی بودند که رقمهای قراردادشان از مرز ۸۰۰ و ۹۰۰ میلیون تومان به یک میلیارد رسیده بود، حالا تعداد بازیکنانی که بیش از یک میلیارد از تیمهایشان دریافت میکنند خیلی بیشتر از سه یا چهار بازیکن است.
در همین دو سال تورم در فوتبال به حدی فزاینده بوده که باشگاه استقلال برای جذب جواد نکونام تا ۴.۵ میلیارد تومان پرداخت میکند، پرسپولیس هم برای جذب محمدرضا خلعتبری تا چهار میلیارد تومان زیر بدهی میرود. اتفاقا همین چند روز پیش گروهی در سازمان لیگ مامور شدهاند تا قراردادهای تیمهای لیگ برتری را محاسبه کنند. این گروه با بررسی قراردادهای بازیکنان و مربیان لیگ برتری به نکات جالبی دست یافتهاند. به عنوان مثال گرچه دو باشگاه استقلال و پرسپولیس چیزی بین ۲۰ تا ۲۲ میلیارد تومان در این فصل برای جذب بازیکنانشان هزینه کردهاند، اما میانگین رقم قرارداد بازیکنان استقلال چیزی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان پایینتر از پرسپولیسیهاست.
استقلالیها چند بازیکن بالای یک میلیارد تومان دارند که از آن جمله میتوان به جواد نکونام، آندو تیموریان، پژمان منتظری، خسرو حیدری، پژمان نوری، امیرحسین صادقی و حنیف عمرانزاده اشاره کرد. البته نکته جالب اینجاست که استقلالیها با وجود عقد قراردادهای سنگین، وصولی چندانی از باشگاهشان نداشتهاند، در صورتی که گفته میشود پرسپولیسیها ـ برخلاف ادعای بازیکنان این تیم ـ چیزی حدود ۵۰ درصد قراردادهای این فصلشان را گرفتهاند و البته رقم قراردادهای فصل گذشتهشان را هم تسویه کردهاند.
در جمع پرسپولیسیها سیدجلال حسینی با عقد قرارداد یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان بعد از محمدرضا خلعتبری، گرانترین بازیکن به حساب میآید. پرسپولیس البته پرداختی سنگینتر نسبت به استقلال درباره سرمربیاش داشته است به طوری که علی دایی تاکنون یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان دریافتی داشته (که ۳۰۰ میلیون تومان آن مربوط به طلبش از دوره قبلی حضورش در پرسپولیس بوده)، اما دریافتی امیر قلعهنویی ـ که قرارداد او هم میلیاردی است ـ کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان بوده است.
به این ترتیب باید گفت دیگر عدد ۸۸۸، عدد رند قراردادهای فوتبال ایران نیست. حالا قراردادها با نزدیک شدن به سقف دو میلیارد تومان رند میشوند.
رضا پورعالی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست