یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
چگونه افراد عالی را استخدام كنیم, آموزش دهیم و حفظ كنیم
با نوسان قیمت نفت حدود ۶۶ دلار در هر بشكه در بازار آزاد، شركتهای نفتی در جستجوی نقاط دوری هستند كه بیشترین منابع دست نخورده جهان را دارا میباشند. پس از سالیان كسب سود، شركتهای غولپیكر نفتی منابع مالی عظیمی برای حفر چاههای نفت در اختیار دارند. عامل اصلی بازدارنده آنها »استعداد - مهندسی« است.
به دلیل بیكاریها در زمانهای ركود و فرصتها در زمینههای جذابتر تكنولوژی، تعداد اندكی از مهندسین نفت از دانشگاههای آمریكا در حال فارغالتحصیل شدن هستند. امسال فقط ۱۵۰۰ نفر ثبت نام شدهاند كه نسبت به سالهای ۱۹۸۲ تاكنون ۸۵ درصد كمتر است، یعنی زمانی كه دالاس نمایش پرمشتری تلویزیونی را از آن خود كرد.
این بحران جنگ استعداد را در این صنعت رقم زده است. به عنوان مثال، شركت غولپیكر اشلامبرگر (Schlumberger) كه درزمینه خدمات نفتی فعالیت دارد، اخیرا حفر تخصصی آبهای عمیق را از دست داد و آن را به یك مشتری كه دستمزدش را سه برابر كرد واگذار نمود. این زمانی بود كه طوفان كاترینا هنوز خلیج ساحلی را از بین نبرده بود.
آقای ماتیو آرسیمون كه رئیس شركت و بانك سرمایهگذاری سیمون میباشد میگوید: كمبود نیروی انسانی قبل از طوفان كاترینا به شدت بحرانی بود و اكنون بحرانیتر هم شده است. شركتهای نفتی عمده در پی شكار افراد آموزش دیده از صنعت خدماتی هستند و هیچ شركت خدماتی نیروهای آموزش دیده بهتری نسبت به شركت اشلامبرگر ندارد.
بنابراین آیا مدیر امور كاركنان شركت اشلامبرگر، خانم استفانی كاكس، نگران است؟ به هیچ وجه! در سالهای كم سود و پرسود شركت وی همواره به پرورش نیروهای عالی تمركز داشته است و او كاملا استوار است. وی میگوید چه ساده است برای مدیران اجرائی منابع انسانی در یك شركت كه با دقت استعدادهای عالی را از طریق سیستم آنلاین به نام People Match هدف بگیرد.
خانم كاكس تلاش كمرشكنی برای خود مدنظر دارد: یافتن مدیر كشوری برای برزیل. چنین شخصی كسی است كه بتواند به زبان پرتغالی صحبت كند و نیز قابل جابجایی و دارای پتانسیل بالا باشد. بدین معنا كه این فرد بتواند به سطوح بالاتری نیز ارتقاء یابد. (در حال حاضر حدود ۱۰ درصد نیروهای خانم كاكس از این ویژگی برخوردارند) خانم كاكس، ۳۶ ساله، مادر ۲ فرزند، كفایت و لیاقت كاملش كه همچون نوری پرتوافكن میكند وارد سایت اینترانت منابع انسانی شركت اشلامبرگر میشود وبا پر كردن چند جدول كارش را شروع میكند. افراد موردنظرش را با آن ویژگیها انتخاب میكند. گرچه جستجو برای یافتن افراد ممكن است طولانی باشد، اما ۳۱ نفر را میتواند ظرف یك دقیقه وارد لیست كند.
●پی بردن به شخصیت و سوابق افراد
خانم كاكس صرفا به دنبال رزومه افراد نیست. وی از طریق اینترانت شركت اشلامبرگر وارد منبع اطلاعاتی میشود و به اطلاعات منابع انسانی مربوط به عملكرد مشاغل قبلی افراد دست مییابد (میزان دستمزد، دوره تحصیلات و...). این رزومهها را كه شركت »شرح حال شبكه ارتباطی شغلی« مینامد، بسیار جالب و نیز حاوی اطلاعات مفیدتری نسبت به نوع معمول آن در شركتهاست. كلیه كاركنان شرح حال خود را مینویسند كه در آن راجع به خانواده، اهداف شغلی، مسئولیتهای پیشین، ارتباطهای حرفهای، اثر انتشاراتی، سرگرمیها، حق امتیاز اهدایی و... مینویسند.
به جای ارسال عكسهای چهره كه بیشتر در دفاتر راهنمای درون سازمانی جمع میشود، افراد عكسهای شخصی ارسال میكنند. مثلا مردی كه یك ماهی به دست دارد و این عكس را زمانی كه در تعطیلات به سر میبرده، ارسال كرده است. این یك نرمافزار آماده مصرف نیست.
شركت اشلامبرگر برای خود سیستم ایجاد كرد. اقدامی كه خانم كاكس انجام داد را میتوان در صدها دفتر در ۸۰ كشور عملی ساخت.
آقای اندرو گلد (Andrew Gould) مدیر ارشد شركت میگوید: ظرفیت توسعه استعداد از هر نقطه از جهان یكی از قابلیتهای كلیدی ما میباشد. بسیاری از مدیران ارشد این شركت اهمیت استعداد را موعظه میكنند اما آقای گلد رهبری كسانی را در این راستا برعهده دارد كه معتقدان واقعی به اهمیت استعداد هستند. شركت اشلامبرگر از نادر شركتهایی است كه دپارتمان منابع انسانی خود را تبدیل به دارائی استراتژیك كرده است و نه به عنوان دپارتمان آزار و اذیت نیروی انسانی.
●فراخوان ابرنواختران (شركتهای بسیار موفق)
این شركتها در صنایع گوناگونی فعالیت دارند و دارای استراتژی رشد مخصوص به خود میباشند. اما همه میدانند كه راز عملكرد خوب شركت، نیروی انسانی عالی آن است و این را اضافه كنیم كه چنین نیروهایی بسیار نادر هستند. به طور مثال ۲۰ شركتی كه Hewitt Associates را ایجاد كردند و در آن فهرستی از رهبران كه برای مكانهای عالی درج شده است را در نظر بگیرید. همه شركتها به استثنای دو شركت ركورد شاخص بازار سهام فراگیر (Standard and Poor۰۳۹;s) را شكستند و ۱۵۶ درصد بازگشت سرمایه ۵۰۰ شركت سهامی عام را به سهامداران آنها در طول ده سال گذشته برگرداندند. برخی از شركتها از قبیل Capital one Financial (۸۸۷ درصد) و Dell (۲۸۵۹ درصد) گوی سبقت را ربودهاند.
آقای مارك افرون (Mark Effron) رهبری بلندمدت Hewitt كه اكنون معاون مدیریت استعداد در شركت Avon میباشد چنین میگوید: »استعداد باید یك سلاح باشد و همچون یك سلاح مورد استفاده قرار گیرد. اما در شگفتم كه چرا شركتها توجه اندكی به آن دارند.«
شوخی نیست. علیرغم سالها بلاغت و فصاحت درخصوص استعداد و انبوه گزارشات سالانه اینكه كاركنان بزرگترین سرمایه و دارایی هر شركتی به حساب میآیند، با این وجود اكثر شركتها هنوز به اهمیت آن پی نبردهاند. به جای سرمایهگذاری بلندمدت در كاركنانشان، روسای شركت در طول سالها غالبا به دنبال سودهای كوتاه مدتی بودند كه در نتیجه هرگونه فعالیت حسابداری حاصل میشود و به جای وقف كردن وقتشان به مدیریت استعداد، مدیران ارشد اجرائی به بیگانگی روی آوردهاند كه به دنبال بازاریابی سیستمهای نرمافزاری، آموزش مدیریت اجرائی و شمار بی پایانی از راهحلها آماده استفاده میباشند. چه كسی تاكنون این نوع شكنجه و عذاب را در ذهن خود مرور نكرده است؟
بازنگری ۳۶۰ درجهای با ۱۵۰ تحقیق و پرورش رضایتمندی كاركنان و یا ارزشیابیهای هوش هیجانی كه دقیقا منجر به عدم رسیدن به هدفی میگردند هرگز پیگیری نمیشود. به طور كلی پیشبینی میشود كه امسال شركتها ۵۰ میلیارد دلار هزینه صرف توسعه استعداد كنند. با این وجود آقای آون میگوید: »مردم به دنبال نوترین مد زودگذری هستند كه در كنفرانسها راجع به آن شنیده باشند. اما هرچقدر به مشاوران تكیه شود به همان میزان شكست نزدیك است.«
عدم مدیریت استعداد در هیچ جائی مشهودتر از Corner Office نیست. Hewitt دریافت كه ۸۵ درصد از شركتهای خوب آن مدیران ارشد اجرائی فعلی خود را از درون رتبهبندیهای شركت ارتقاء دادهاند. اما ۶۸ درصد از مدیران اجرائی اینگونه بودهاند. بدترین شركتهایش ناچارند برای تامین مدیران ارشد اجرائی خود از خارج از شركت اقدام كنند آقای كاسپر رورستد (Kasper Rorsted) معاونت منابع انسانی شركت هنكل (Henkel) كه شركت Dail را در سال ۲۰۰۴ خریداری نمود ۹۵ درصد از رهبران خود را از درون سازمان برگزید. وی میگوید: »اگر قرار بود مدیران ارشد اجرائی بعدی را از خارج از شركت تامین كنم بسیار ناامید میشدم«. در ضمن شركت كوكاكولا به شیوه دیگری عمل كرده است، یعنی با انتخاب غلط از درون سازمان. در هفت سال گذشته ۳ بار مدیران ارشد اجرائی خود را عوض كرده است و هر گروه از مدیران شركت كوكاكولا را در زمان مدیریت خود دچار مشكلاتی كردهاند. در دهه گذشته شركت كوكاكولا ۵۸ درصد از سهامداران خود را بازگردانده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست