دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

نرم افزار چیست


نرم افزار چیست

این موضوع كه قدرت رایانه ی شما چقدر است اهمیت زیادی ندارد, بلكه, آنچه كه اهمیت دارد این است كه یك رایانه, بدون نرم افزار بلا استفاده است رابطه ی نرم افزار با رایانه مانند رابطه یCD صوتی موسیقی است با دستگاه محرك آن CD Playerیا مانند رابطه ی نوار فیلم ویدیو است با دستگاه ویدیو شما برای انجام هر كار به هر دو نیاز دارید

این موضوع كه قدرت رایانه‌‌ی شما چقدر است اهمیت زیادی ندارد، بلكه، آنچه كه اهمیت دارد این است كه یك رایانه، بدون نرم‌‌افزار بلا استفاده است. رابطه‌‌ی نرم‌‌افزار با رایانه مانند رابطه‌‌یCD صوتی(موسیقی) است با دستگاه محرك آن CD Playerیا مانند رابطه‌‌ی نوار فیلم ویدیو است با دستگاه ویدیو. شما برای انجام هر كار به هر دو نیاز دارید.

سخت‌‌افزار (Hardware)، عبارت است از هر قطعه‌‌ی فیزیكی از تجهیزات رایانه و نرم‌‌افزار(Software) عبارت است از مجموعه برنامه‌‌های رایانه‌‌ای یا برنامه‌‌های كاربردی(Application)، كه معمولا" شناخته شده هستند.

نرم‌‌افزار، معمولا" بر روی دیسك فلاپی یا دیسك فشرده CD-ROM عرضه می‌‌شود، اگر چه، هر روز نرم‌‌افزار‌‌های بیشتری بر روی شبكه جهانی اینترنت قرار می‌‌گیرند و این امكان را به شما می‌‌دهند كه بدون استفاده از CD یا فلاپی، نرم‌‌افزار مورد نیاز خود را تهیه كنید. در اغلب مواقع، قبل از اینكه بتوانید از رایانه استفاده كنید، باید نرم‌‌افزار، درون آن نصب شود. نصب یك برنامه‌‌ی كاربردی به معنی انتقال تمامی اطلاعات مورد نیاز، از دیسك‌‌اصلی (Original Disk) به دیسك سخت (Hard Disk) رایانه است. بعد از نصب برنامه، برای حفاظت دیسك‌‌های اصلی می‌‌توان آنها را در محیط مناسب نگهداری كرد. بسیاری از رایانه‌‌های جدید با نرم‌‌افزارهایی كه از پیش بر روی آن نصب شده‌‌اند عرضه می‌‌شوند. این رایانه‌‌ها دارای مزایایی هستند، از جمله، ممكن است شما نتوانید دیسك اصلی را تهیه كنید ولی نرم‌‌افزارهای نصب شده در رایانه می‌‌تواند به راحتی در رایانه‌‌ای كه تازه بسته‌‌بندی آن باز شده است، استفاده شوند.

حتی اگر در رایانه، این مجموعه نرم‌‌افزارها وجود نداشته باشد همواره سیستم عاملی روی آن نصب می‌‌گردد.

● Microsoft Windows۹۵

برای استفادهٔ مفید از رایانه، قبل از هر چیزی به یك نرم‌‌افزار نیاز است و نرم‌‌افزار نیز قبل از انجام هر كاری به یك سیستم عامل نیاز دارد. سیستم عامل مورد استفاده در اغلب رایانه‌‌ها، Windows ۹۵ از شركت میكروسافت است. Windows ۹۵ از قبل بر روی رایانه‌‌ها نصب می‌‌شود وبرای موارد ضروری معمولا" بر روی یك CD-ROM نیز عرضه می‌‌شود. سیستم عامل، رابطی است بین شما و رایانه. شما از این سیستم عامل استفاده كرده و به رایانه می‌‌گویید چه كاری انجام دهد. در Windows ۹۵ می‌‌توان از یك موش استفاده كرد كه قادر است نشانگر روی صفحه‌‌نمایش را كنترل كند. با فشار دادن دكمه موش(Click) روی نشانه‌‌ها icon)، تصویرهای كوچكی كه در این سیستم عامل گنجانده شده)، انتخاب گزینه از منو و نوشتن با كمك صفحه كلید، شما می‌‌توانید رایانه را كنترل كنید و به آن دستور دهید.

وقتی كه می‌‌گویند یك نرم‌‌افزار تحت Windows ۹۵ اجرا می‌‌شود، یعنی این نرم‌‌افزار انتظار دارد كه درون رایانه‌‌ی شما Windows ۹۵ در حال اجرا باشد و در غیر این صورت اگر رایانه فاقد Windows ۹۵ باشد نرم‌‌افزار مورد نظر، نصب نشده و اجرا نخواهد شد. نرم‌‌افزارهایی كه برای سیستم عامل‌‌های Windows ۳.۱ (سیستم عامل پیش ازWindows۹۵) یا MS-DOS طراحی شده‌‌اند، با رایانه‌‌ای كه دارای سیستم عامل Windows ۹۵ است نیز اجرا می‌‌شود، اما این نرم‌‌افزارها نمی‌‌توانند از ویژگی‌‌های جدید Windows ۹۵ سود ببرند.

از آنجایی كه Windows ۹۵(و سایر نرم‌‌افزارهایی كه به آن نیاز دارند) دستورات طولانی وپیچیده‌‌ای به رایانه می‌‌دهند؛ به همین علت، به‌‌كار بردن رایانه‌‌ی شخصی قوی، مهم به نظر می‌‌رسد.همانطور كه سیستم‌‌های عامل و نرم‌‌افزارها پیچیده‌‌تر می‌‌شوند برای اجرای این نرم‌‌افزارها، به رایانه‌‌ی شخصی قدرتمند‌‌تری احتیاج دارید. به همین دلیل، روزی فراخواهد رسید كه رایانه‌‌های فعلی، دیگر قابل استفاده نبوده و كنار گذاشته شوند.

● برنامه‌‌های كاربردی چیست؟

Windows۹۵ به تنهایی نمی‌‌تواند برای كاربران سیستم، كمك مؤثری باشد و برای انجام بعضی كارهای مفید نیاز است كه نرم‌‌افزار یا برنامه‌‌های كاربردی به آنها اضافه شود. برنامه‌‌ی كاربردی، برنامه یا قطعه‌‌ای از یك نرم‌‌افزار می‌‌باشد كه جوابگوی یك نیاز خاص است. به عنوان مثال، یك ویرایشگر برای تایپ متن مواردی از قبیل: نامه‌‌ها، گزارش‌‌ها و كتاب‌‌ها است و یك صفحه‌‌گستر(Spreadsheet) برای كار كردن با اعداد،طراحی شده است و به صورت خودكار محاسباتی كه دایما" با ماشین حساب انجام می‌‌شود را انجام می‌‌دهد. همه‌‌ی برنامه‌‌های كاربردی برای انجام كارهای روزانه و مستمر طراحی نشده‌‌اند. به هر حال، برنامه‌‌های كمك یا سودمند (Utilities) نوع دیگری از نرم‌‌افزار هستند. برنامه‌‌های كاربردی به منظور بر طرف كردن نیازهای گاه‌‌وبی‌‌گاه اعمالی مانند اتصال رایانه شما به رایانه‌‌های دیگر، مرتب كردن دیسك‌‌سخت شما و كنترل بر روی ویروس‌‌ها طراحی شده‌‌اند. لزومی ندارد كه برنامه‌‌های كاربردی حتما" كارهای جدی انجام دهند. مثلا" بازی‌‌ها، یك نوع از برنامه‌‌های كاربردی هستند و در بازار، هزاران دایر‌ه‌المعارف، فرهنگ‌‌لغت و سایر مراجع دیگر وجود دارد. متأسفانه، مانند فیلم سینمایی كه پایان آن نامشخص است، شما تا نرم‌‌افزاری را آزمایش نكنید نمی‌‌دانید خوب است یا نه. خوشبختانه نشریاتی مانند What Pc? نرم‌‌افزارها را مورد ارزیابی قرار می‌‌دهند.

اگر خواسته باشید نرم‌‌افزار مناسبی بخرید، بعضی از تولیدكنندگان، نسخه‌‌هایی نمایشی از نرم‌‌افزار را ارایه می‌‌كنند. بنابراین، شما می‌‌توانید قبل از خریداری، اطّلاعات بیشتری دربارهٔ آنها به‌‌دست آورید. شبكه‌‌ی جهانی اینترنت نیز محیطی مناسب برای پیدا كردن ویژگی‌‌هایی این چنینی است. اینترنت، یك مرجع مناسب برای نرم‌‌افزارهای اشتراكی است كه به صورت مجانی بر روی شبكه‌‌ی اینترنت قرار داده می‌‌شوند و اگر مایل به استفاده از آنها باشید، شهریه‌‌ای ناچیز پرداخت می‌‌كنید. اغلب نرم‌‌افزارهای اشتراكی، معمولا" یك راهنما یا یك نسخه‌‌ی جدید از نرم‌‌افزار را كه ویژگی‌‌های بیشتری، دارد جهت ایجاد انگیزه برای استفاده ارایه می‌‌كنند.