جمعه, ۳۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 20 September, 2024
هندوستان قندیترین کشور دنیاست
سالیانه حدود ۸/۳ میلیون نفر از جمعیت جهان به علت دیابت و عوارض آن جان خود را از دست میدهند. طی یک دهه گذشته، حدود ۱۵۰ میلیون نفر به آمار بیماران دیابتیک افزوده شده است. آمارهای جدید حاکی از شیوع سریع دیابت در کل جمعیت جهان است به طوری که در حال حاضر ۴/۶ درصد کل جمعیت جهان دیابتی هستند.
یعنی حدود ۳۸۰ میلیون نفر (که نیمی از اینها از بیماری خود بیخبرند). طبق برآورد فدراسیون جهانی دیابت، تا سال ۲۰۳۰ میلادی جمعیت دیابتیکهای دنیا به رقم ۴۳۵ میلیون نفر فرد بالغ خواهد رسید و شایعترین نقاط جغرافیایی جهان از نظر داشتن جمعیت دیابتیک در هندوستان ۵۰ میلیون، ایالات متحده آمریکا ۸/۲۶ میلیون، روسیه ۶/۹ میلیون و برزیل ۶/۷ میلیون نفر گزارش شدهاند.
بالاترین نرخ دیابت روی نقشه جغرافیا در کشور کوچکی در اقیانوسیه به نام کشور نائورو دیده میشود (۹/۳۰ درصد جمعیت). یکی از شایعترین مناطق جهان از نظر ابتلا به دیابت همین منطقه جنوب خلیج فارس یعنی شیخنشینهای کوچک عربی است. امارات متحده عربی با ۷/۱۸ درصد، عربستان سعودی ۸/۱۶ درصد، بحرین ۴/۱۵ درصد و کویت با ۶/۱۴ درصد در رتبههای بالای ابتلا در جهان قرار دارند.
انفجار دیابت که منظور انفجار جمعیت دیابتیکهاست، بیدلیل نیست که در سالهای اخیر در نشریههای معتبر پزشکی جهان مطالبی چاپ میشود.
آیا بیماری دیگری را به جز دیابت سراغ دارید که چندهزار سال قبل از میلاد مسیح تاکنون شناخته شده و قرنهای متمادی، تحقیقات دامنهدار در مورد آن صورت گرفته و همچنان این تحقیقات ادامه داشته باشد، ولی روزبهروز بر تعداد مبتلایان به آن افزوده شود و از توسعه آن جلوگیری نشده باشد؟!
چرا شیوع روزافزون دیابت نوع ۲، روند صعودی را طی میکند و به مرحله انفجار جمعیت (انفجار جمعیت دیابتیها) رسیده است؟ چند دلیل عمده را میتوان برای توجیه آن برشمرد:
اول: تسری سبک غلط زندگی از غرب به سر تا سر جهان،
دوم: اضافه وزن یا چاقی که تبدیل به معضلی جهانی شده و اگر بگوییم گرفتار جهانی چاق شدهایم، سخنی به گزاف نگفتهایم. چاقی، مادر دیابت نوع ۲ است.
سوم: غربگرایی و تجددگرایی کاذب و صنعتی شدن جهان و تسلط ماشین بر انسان و خلاصه تنآسایی و کمتحرکی و اختلال در رفتار تغذیه،
چهارم: پیشرفت در تشخیص به موقع دیابت و ابداع تکنیکهای مدرن تشخیصی،
پنجم: کاهش حد نصاب سطح گلوکز خون برای تشخیص دیابت (مانند کاهش سطح گلوکز ناشتا از ۱۴۰ به ۱۲۶ و...) و ارتقای غربالگریهای دیابت.
طی ۱۰ سال گذشته، شیوع دیابت تقریبا دو برابر شده است. بهعلاوه حدود ۴۰ درصد بیماران دیابتی بدون تشخیص باقی میمانند و با ازدواجهای فامیلی ژن دیابت را به نسلهای بعد منتقل میکنند.
دکتر منوچهر جزایری
فوقتخصص بیماریهای غدد و متابولیسم
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست