جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
غدیر
● مقدمه:
سال دهم هجرت كه مسلمانان همراه پیامبر اكرم(ص) مراسم حج را به پایان رساندند و آن سال، بعدا «حجهٔ الوداع» نام گرفت، پیامبر اكرم(ص) عازم مدینه گردید.
فرمان حركت صادر شد. هنگامی كه كاروان به سرزمین «رابغ» در سه میلی جحفه كه میقات حجاج است، رسید امین وحی در مكانی به نام «غدیرخم» فرود آمد. آیه:«یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیك من ربك و ان لم تفعل فما بلغت رسالته والله یعصمك من الناس».نازل شد كه ای پیامبر، آنچه از طرف خدا فرستاده شده، به مردم ابلاغ كن. اگر این كار را نكنی، رسالتخود را تكمیل نكردهای و خداوند تو را از گزند مردم حفظ خواهد كرد. سوره مائده، آیه دستور توقف در آن مكان صادر شد. همه مردم ایستادند. وقت ظهر هوا، بشدت گرم بود. پیامبر اكرم(ص) نماز ظهر را با جماعتخواند سپس در حالی كه مردم دور او را گرفته بودند، بر روی نقطه بلندی كه از جهاز شتران برپا شد، قرار گرفت و با صدای رسا خطبه خواند و سپس فرمود:
«مردم نزدیك است من دعوت حق را لبیك گویم و از میان شما بروم من مسؤولم و شما هم مسؤولید».
سپس مطالبی گرانبها بیان كرد و فرمود:
«من دو چیز نفیس در میان شما به امانت گذاردم، یكی كتاب خدا و دیگری عترت و اهل بیت من، این دو هرگز از هم جدا نشوند. مردم بر قرآن و عترت من پیشی نگیرید و در عمل به آنها كوتاهی نورزید كه هلاك میشوید».
در این هنگام دست علی(ع) را گرفت و او را بلند كرد و به همه مردم معرفی نمود، سپس فرمود:
«سزاوارتر بر مؤمنان از خود آنان كیست؟ همگی گفتند: خدا و پیامبر او داناترند».
پیامبر اكرم(ص) فرمود:
«خدا، مولای من و من، مولای مؤمنانم و من بر آنها از خودشان اولی و سزاوارترم».
بعد فرمود:
« من كنت مولاه فهذا علی مولاهاللهم وال من والاه و عاد من عاداه و... »
«ای مردم هركس من مولای اویم، علی مولای اوست، خداوندا كسانی را كه علی را دوست دارند، دوست بدار و كسانی كه او را دشمن دارند، دشمن دار و...»
سپس فرشته وحی نازل شد و آیه «الیوم اكملت لكم دینكم...» را نازل فرمود و آن روز در تاریخ اسلام جاودانه و حماسهساز شد.
آری غدیر، روز حماسه جاوید، روز ولایت، روز امامت، روز وصایت، روز اخوت، روز رشادت و شجاعت و شهامت و حفاظت و رضایت و صراحتشناخته شد. روز نعمت، روز شكرگزاری، روز پیام رسانی، روز تبریك و تهنیت، روز سرور و شادی و هدیه فرستادن، روز عهد و پیمان و تجدید میثاق، روز تكمیل دین و بیان حق، روز راندن شیطان، روز معرفی راه و رهبر، روز آزمون، روز یاس دشمن و امیدواری دوست و خلاصه روز اسلام و قرآن و عترت، روزی كه پیروان واقعی مكتب حیاتبخش اسلام آن را گرامی میدارند و به همدیگر تبریك میگویند.
از احادیث بر میآید كه ائمه: آن روز را جشن میگرفتند و در آن روز مراسم ویژهای داشتند، شبیه مراسمی كه ما ایرانیان امروز در عید نوروز داریم.
از فیاض بن محمد طوسی نقل شده: روز غدیر به حضور امام هشتم(ع) رسید. دید گروهی از افراد ویژه در خدمتحضرت هستند كه امام آنان را برای افطار در خانهاش نگهداشت و به منزل آنان غذا و لباس و كفش و انگشتر و هدایای دیگر فرستاد و آن روز وضع او و اطرافیان او كاملا عوض شده بود و فضائل آن روز را برای آنان یادآوری میكرد. (بحار الانوار، ۹۷: ۱۱۲، ح ۸. )
در حدیث دیگری است: روزی از روزهای خلافت علی(ع) جمعه و عید غدیر به یك روز افتاد. امام(ع) خطبه مفصلی خواند و فرمود:
«این مجمع اكنون به پایان میرسد و شما همگی به خانههایتان بر میگردید، بروید - خدای بر شما رحمت فرستد - و بر خانواده خود فراخ گیرید و به برادران خود نیكی كنید.
خداوند را بر این نعمت كه شما را بخشیده است، سپاس گزارید. متحد شوید تا خدا كمكتان كند. نیكویی كنید تا خدا دوستیتان را پایدار كند. از نعمتهای خداداد، یكدیگر را هدیه فرستید.
خداوند در این روز چندین برابر دیگر عیدها پاداش دهد.
این گونه پاداش جز در این روز (غدیر) دیگر نخواهید یافت. نیكوییكردن در این روز مال را بسیار كند و عمر را زیاد.
مهربانی كردن باعث رحمتخدا شود و مهربانی او. در این روز به برادران و خاندان از مال خدا داده ببخشید، هر اندازه كه بتوانید. همواره چهره خندان دارید. چون به یكدیگر رسیدید، شادمانی كنید، و خدا را بر نعمتهایش سپاس گوئید. بروید و به آنان كه امیدشان به شماست، نیكی بسیار كنید در خورد و خوراك، خود و زیردستانتان یكسان باشید. این یكسانی و مساوات را تا جایی كه توانایی دارید عملی سازید، كه پاداش یك درهم در این روز، صد هزار درهم است و بركت به دستخداست.
روزه این روز را نیز خداوند مستحب قرار داده است و در برابر آن پاداشی بس بزرگ نهاده. اگر كسی در این روز، نیاز برادران خود را برآورد - پیش از تمنا و درخواست - و با میل و غبتخوبی كند، پاداش او چنان باشد كه این روز را روزه داشته است و شب آن را با عبادت به بامداد رسانیده.
و هركس در این روز به روزهداری افطاری دهد، چنان است كه گویی دسته دسته مردم را افطاری داده است...
همین كه به یكدیگر رسیدید همراه سلام، مصافحه كنید و نعمتی را كه در این روز نصیبتان شده است به یكدیگر تبریك گویید. باید این سخنان را آن كه بود و شنید به آن كه نبود و نشنید، برساند. باید توانگران به سراغ مستمندان روند و قدرتمندان به دنبال ضعیفان، پیامبر(ص) مرا به این چیزها امر كرده است».(ترجمه این روایت تا اینجا از استاد محمدرضا حكیمی است كه از حماسه غدیر، ص ۷۱ گرفته شده است.) بعد امام(ع) خطبه جمعه را خواند و نماز جمعه را نماز عیدش قرار داد، بعد با فرزند و شیعیانش به منزل امام حسین(ع) برگشت كه غذا آماده كرده بودند و آن شیعیان نیازمند و بینیاز با هدایای او به طرف خانواده خود برگشتند. (بحار الانوار ۹۷: ۱۱۷.)
به امید روزی كه همه مسلمانان بویژه مردم مسلمان ایران روز عید غدیر را بزرگترین عید خود قرار داده و این روزه آنطور كه بایسته و شایسته آن است، گرامی بدارند.
● غدیر در قرآن
الیوم اكملت لكم دینكمو اتممت علیكم نعمتیو رضیت لكم الاسلام دینا.
مائده: ۳.
امروز (روز غدیر خم) دین شما را به حد كمال رساندم و نعمتم را بر شما تمام كردم و اسلام را بعنوان دین برای شما پسندیدم.
▪ فصل اول:
جایگاه عید غدیر در مكتب
۱) عید خلافت و ولایت
روی زیاد بن محمد قال:
دخلت علی ابی عبد الله(ع) فقلت:
للمسلمین عید غیر یوم الجمعهٔ والفطر والاضحی؟
قال: نعم، الیوم الذی نصب فیه رسولالله(ص) امیرالمؤمنین(ع). مصباح المتهجد: ۷۳۶.
زیاد بن محمد گوید:
بر امام صادق(ع) وارد شدم و گفتم: آیا مسلمانان عیدی غیر از عید قربان و عید فطر و جمعه دارند؟ امام(ع) فرمود:
آری، روزی كه رسول خدا(ص) امیرمؤمنان(ع) را (به خلافت و ولایت) منصوب كرد.
۲) برترین عید امت
قال رسول الله(ص):
یوم غدیر خم افضل اعیاد امتی و هو الیوم الذی امرنی الله تعالی ذكره فیه بنصب اخی علی بن ابی طالب علما لامتی، یهتدون به من بعدی و هو الیوم الذی اكمل الله فیه الدین و اتم علی امتی فیه النعمهٔ و رضی لهم الاسلام دینا. امالی صدوق: ۱۲۵، ح ۸.
رسول خدا(ص) فرمود:
روز غدیر خم برترین عیدهای امت من است و آن روزی است كه خداوند بزرگ دستور داد; آن روز برادرم علی بن ابی طالب را به عنوان پرچمدار (و فرمانده) امتم منصوب كنم، تا بعد از من مردم توسط او هدایتشوند، و آن روزی است كه خداوند در آن روز دین را تكمیل و نعمت را بر امت من تمام كرد و اسلام را به عنوان دین برای آنان پسندید.
۳) عید بزرگ خدا
عن الصادق(ع) قال:
هو عید الله الاكبر،و ما بعث الله نبیا الا و تعید فی هذا الیوم و عرف حرمته و اسمه فی السماء یوم العهد المعهود و فی الارض یوم المیثاق الماخوذ و الجمع المشهود. وسائل الشیعه، ۵: ۲۲۴، ح ۱.
امام صادق(ع) فرمود:
روز غدیر خم عید بزرگ خداست، خدا پیامبری مبعوث نكرده، مگر اینكه این روز را عید گرفته و عظمت آن را شناخته و نام این روز در آسمان، روز عهد و پیمان و در زمین، روز پیمان محكم و حضور همگانی است.
۴) عید ولایت
قیل لابی عبد الله(ع):
للمؤمنین من الاعیاد غیر العیدین و الجمعهٔ؟
قال: نعم لهم ما هو اعظم من هذا، یوم اقیم امیرالمؤمنین(ع) فعقد له رسول الله الولایهٔ فیاعناق الرجال والنساء بغدیر خم.
وسائل الشیعه، ۷: ۳۲۵، ح ۵.
به امام صادق(ع) گفته شد:
آیا مؤمنان غیر از عید فطر و قربان و جمعه عید دیگری دارند؟ فرمود:
آری، آنان عید بزرگتر از اینها هم دارند و آن روزی است كه امیرالمؤمنین(ع) در غدیر خم بالا برده شد و رسول خدا مساله ولایت را بر گردن زنان و مردان قرار داد.
۵) روز تجدید بیعت
عن عمار بن حریز قال دخلت علی ابی عبد الله(ع) فییوم الثامن عشر من ذی الحجهٔ فوجدته صائما فقال لی:
هذا یوم عظیم عظم الله حرمته علی المؤمنین و اكمل لهم فیه الدین و تمم علیهم النعمهٔ و جدد لهم ما اخذ علیهم من العهد والمیثاق.
مصباح المتهجد: ۷۳۷.
عمار بن حریز گوید:
روز هجدهم ماه ذیحجه خدمت امام صادق(ع) رسیدم و آن حضرت را روزه یافتم. امام به من فرمود: امروز، روز بزرگی است، خداوند به آن عظمت داده و آن روز دین مؤمنان را كامل ساخت و نعمت را بر آنان تمام نمود و عهد و پیمان قبلی را تجدید كرد.
۶) عید آسمانی
قال الرضا(ع): حدثنی ابی، عن ابیه(ع) قال:
ان یوم الغدیر فی السماءاشهر منه فی الارض.
مصباح المتهجد: ۷۳۷.
امام رضا(ع) فرمود:
پدرم به نقل از پدرش (امام صادق(ع)) نقل كرد كه فرمود:
روز غدیر در آسمان مشهورتر از زمین است.
۷) عید بینظیر
قال علی (ع):
ان هذا یوم عظیم الشان،فیه وقع الفرج، ورفعت الدرج و وضحت الحجج وهو یوم الایضاح والافصاح من المقام الصراح،ویوم كمال الدین و یوم العهد المعهود...
بحارالانوار، ۹۷: ۱۱۶.
علی(ع) فرمود:
امروز (عید غدیر) روز بس بزرگی است.
در این روز گشایش رسیده و منزلت (كسانی كه شایسته آن بودند) بلندی گرفت و برهانهای خدا روشن شد و از مقام پاك با صراحتسخن گفته شد و امروز روز كامل شدن دین و روز عهد و پیمان است.
۸) عید پربركت
عن الصادق(ع):
والله لو عرف الناس فضل هذا الیوم بحقیقته لصافحتهم الملائكهٔ فی كل یوم عشر مرات...
وما اعطی الله لمن عرفه ما لایحصی بعدد.
مصباح المتهجد: ۷۳۸.
امام صادق(ع) فرمود:
به خدا قسم اگر مردم فضیلت واقعی «روز غدیر» را میشناختند، فرشتگان روزی دهبار با آنان مصافحه میكردند و بخششهای خدابهكسیكهآن روز را شناخته، قابلشمارش نیست.
۹) عید فروزان
قال ابو عبد الله(ع):
... و یوم غدیر بین الفطر والاضحیو یوم الجمعهٔ كالقمر بین الكواكب.
اقبال سید بن طاووس: ۴۶۶.
امام صادق(ع) فرمود:
... روز غدیر خم در میان روزهای عید فطر و قربان و جمعه همانند ماه در میان ستارگان است.
● منابع
۱) قرآن كریم .
۲) امالی شیخ صدوق، كتابخانه اسلامیه.
۳) قرب الاسناد، عبد الله جعفر الحمیری، آل البیت.
۴) مصباح المتهجد، شیخ طوسی، مؤسسهٔ فقه الشیعه.
۵) وسایل الشیعه، شیخ حر عاملی، مكتبهٔ الاسلامیهٔ.
۶) سفینهٔ البحار، شیخ عباس قمی، اسوه.
۷) جامع الاخبار، محمد سبزواری، آل البیت.
۸) بحار الانوار، علامه مجلسی، دار الكتب الاسلامیه.
۹) حماسه غدیر، محمدرضاحكیمی، مؤلف.
۱۰) اقبال الاعمال، سید بن طاووس مؤسسهٔ الاعلمی.
۱۱) اصول كافی، كلینی، دار الكتب الاسلامیه.
۱۲) الغدیر، علامه امینی دار الكتب الاسلامیه.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست