یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)


نی نی بان: کدام اول می‌آید، استرس ناشی از ناباروری یا ناباروری ناشی از استرس؟ اگر چه امروزه ما بیش از 10 سال قبل از دلایل ناباروری آگاهیم اما هنوز هم این مسئله درباره زنان پیچیدگی‌های خاص خود را دارد.

 

امروز نزدیک به 7 میلیون زن در آمریکا از ناباروری رنج می‌برند که برابر با 1/8 جمعیت زنان ایالات متحده است. ما در اینجا دلایل ناباروری در زوج‌ها را برای شما آورده‌ایم.

 

1. استرس

 

استرس نقش مهمی را در تمام بیماری‌ها بازی می‌کند که شامل ناباروری نیز می‌شود. اما باید بگوییم که استرس به تنهایی عامل ناباروری نمی‌شود مگر آن که شدید باشد. استرس خیلی زیاد بر عملکرد هیپوتالاموس تاثیر می‌گذارد که او نیز به نوبه خود غده هیپوفیز و به تبع تیروئید و غدد آدرنال و تخمدان ها را کنترل می‌کند و در نهایت منجر به قاعدگی نامنظم می‌شود.

 


ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)

 

درمان:

 

به دنبال راهی باشید تا سطح استرس خود را کاهش دهید. به دنبال حامی برای خود باشید یا با روان شناس و کلینیک‌های ناباروری مشورت کنید. یوگا، مراقبه یا انجام فعالیتی لذت بخش با همسرتان می‌تواند استرس شما را به میزان زیادی کاهش دهد.

 

2. بیماری لوله رحم

 

یکی از عوامل ناباروری زنان مشکلاتی مانند مسدود شدن لوله رحم به دلیل عفونت است. شاید تخمک زن و اسپرم مرد مشکلی نداشته باشد اما باید مکانی برای برخورد آنها باشد. بخشی از مراحل بررسی عوامل ناباروری چک کردن لوله‌های رحم است.

 


ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)

 

درمان:

 

بیماری لوله رحم در دو دهه گذشته کمتر به چشم خورده است.اگر شما به دهه 60 و 70 نگاه کنید، این بیماری ناشی از عفونت، کلامیدیا، اندومتریوز یا مشکلات ساختاری بوده است. امروزه پزشکان برای درمان آن روش لقاح خارج رحمی را پیش می‌گیرند.

 

3. سن

 

سن در باروری زنان نقش مهمی را ایفا می‌کند. زنان هنگام تولد با حدود 1 تا 2 میلیون تخمک به دنیا می‌آیند و هر ماهه مقداری از آن را از دست می‌دهند، هنگام بلوغ تنها 300000 تخمک باقی مانده است که در نهایت تنها 300 تای آنها به بلوغ می‌رسند و از طریق تخمک گذاری آزاد می‌شوند. به روند از دست دادن تدریجی تخمک‌ها آترزی تا می‌گویند و در زمان یائسگی یعنی حدود 51 سالگی، هیچ تخمکی برای باقی نمی‌ماند.

 


ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)

 

درمان:

 

از دست دادن تدریجی تخمک‌ها امری طبیعی و غیر قابل اجتناب است. شما نمی‌توانید آن را درمان کنید یا تخمک‌های بیشتری بسازید. ترک سیگار، کاهش وزن در صورت اضافه وزن داشتن، درمان بیماری تیروئید و مصرف مکمل‌هایی چون روغن ماهی، ویتامین دی، پروبیوتیک و ویتامین‌های قبل از زایمان با کیفیت بالا می‌تواند روند تخمک گذاری را بهبود بخشند.

 

4. سیگار

 

سیگار کشیدن تاثیر منفی بر بارداری دارد. این ماده به تنهایی عامل ناباروری شناخته نشده است اما می‌تواند تعداد اسپرم‌های مردانه و تحرک آنها را کاهش ‌دهد. همچنین مصرف مداوم این ماده موجب تخمک گذاری نامنظم زنان می‌شود.

 


ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)

 

درمان:

 

ساده بگوییم: سیگار را ترک کنید. چند ماه قبل از بارداری آن را ترک کنید و بدن خودتان را برای ورود کودک آماده سازید. هر چه شما سالم‌تر باشید، بارداری سالم‌تری خواهید داشت.

 

5. کمبود پروژسترون

 

کمبود پروژسترون نزدیک به 30 سال مشکل عمده ناباروری زنان بوده است. پس از تخمک گذاری، تخمک فولیکول نقش جدیدی در تولید پروژسترون برای حفاظت از جنین دارد. بنابراین کمبود این ماده موجب ناباروری می‌شود.

 

درمان:

 

بسیاری از پزشکان مکمل پروژسترون را به صورت قرص، شیاف یا تزریق که می تواند به ضخیم شدن دیواره رحم کمک کند، به بیماران تجویز می‌کنند.

 


ناباروری، علل و روشهای درمان آن (2)